Ειδήσεις

Ντελίβερι παντός καιρού και πάσης ηλικίας

Κάποτε το επάγγελμα του διανομέα φαγητού αποτελούσε ημιαπασχόληση ή μερική απασχόληση και δεν ξεπερνούσε τις τέσσερις ώρες ημερησίως. Σήμερα πλέον θεωρείται κύρια και μόνιμη εργασία για πάρα πολύ κόσμο και αποτελεί από τα πιο αξιοπρεπή επαγγέλματα, όπως τονίζουν καταστηματάρχες, αλλά και ντιλιβεράδες στο Ηράκλειο.

Εξάλλου, οι επιχειρήσεις άμεσης παράδοσης ολοένα κι εξαπλώνονται κι εκτός φαγητού. Και πέρα από καφέδες, γλυκά και αναψυκτικά, "χτυπούν" εδώ και καιρό την πόρτα μας, όποτε εμείς το ζητήσουμε, και πολλά άλλα είδη, συμπεριλαμβανομένων και είδη σούπερ-μάρκετ ή περιπτέρου.

Η αμοιβή που προβλέπεται στην περίπτωση ενός διανομέα φαγητού για ένα κανονικό εβδομαδιαίο ωράριο εντάσσεται στην κλίμακα που αφορά στην αμοιβή ενός σερβιτόρου. Όμως, όπως λένε οι επαγγελματίες του χώρου, ο μισθός φτάνει σε πολύ καλύτερα επίπεδα. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι όσοι πτυχιούχοι και μη ξεκίνησαν ως part time συνέχισαν foul time, πάνω σε ένα δίκυκλο, αψηφώντας τους κινδύνους του δρόμου και τις καιρικές συνθήκες για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην.

Καλό μεροκάματο

Έτσι, τα τελευταία χρόνια, όπως υποστηρίζουν, μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" επαγγελματίες του χώρου, άνεργοι, πτυχιούχοι και μη, πρώην καταστηματάρχες, ιδιωτικοί υπάλληλοι επιχειρήσεων, οικοδόμοι, λογιστές, μικρομεσαίοι επαγγελματίες και βιοπαλαιστές, όχι μόνο νέοι σε ηλικία, αλλά ακόμη και στην ηλικία των 50 ετών, καβαλούν το δίτροχο μικρού κυβισμού και φορτώνονται παραγγελίες. Μπροστά στον κίνδυνο να μείνουν χωρίς δουλειά, με τόλμη αποφασίζουν να ρισκάρουν τη ζωή τους στην άσφαλτο, κάνοντας... χρυσές στις μέρες μας δουλειές με το ντιλίβερι, αφού πίσω από το σκληρό επάγγελμα του διανομέα κρύβεται τελικά ένα καλοπληρωμένο μεροκάματο, με ένσημο, πάνω στις δύο ρόδες, κόντρα στο χρόνο για την έγκαιρη παράδοση των παραγγελιών και υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες για όσες ώρες χρειαστεί η επιχείρηση.

Δύσκολη δουλειά

Κατά κόσμον... "ντελιβεράς": Ένα επάγγελμα που η πραγματικότητα έρχεται να διαψεύσει όσους ελαφρά τη καρδία το χαρακτηρίζουν εύκολο. Η διανομή φαγητού κατ' οίκον, όπως υποστηρίζουν οι ντελιβεράδες, αλλά και τα αφεντικά τους θεωρείται μια δύσκολη δουλειά. Αν και οι μόνες ικανότητες που χρειάζονται τελικά είναι να ξέρει κάποιος πώς να οδηγεί ένα μηχανάκι και να γνωρίζει καλά δρόμους και στενά της πόλης, ωστόσο η διανομή φαγητού γίνεται κάτω από αντίξοες συνθήκες. Το χειμώνα μέσα στο κρύο, τη βροχή και τα χιόνια. Το καλοκαίρι μέσα στη ζέστη και τον καύσωνα. Από την άλλη πρόκειται για μια δουλειά που κρύβει σοβαρούς κινδύνους, καθώς για τη σωματική ακεραιότητα των διανομέων δεν μπορεί να εγγυηθεί κανείς.

Οι κίνδυνοι

«Κάθε ώρα και στιγμή κινδυνεύουμε. Η κακή κατάσταση του οδοστρώματος, οι οδηγοί που δεν προσέχουν, ένα ζώο που μπορεί να πεταχτεί στην πορεία σου, χυμένα λάδια, αποτελούν κινδύνους που ζούμε καθημερινώς στους δρόμους για τον αγώνα κόντρα στο χρόνο, αφού πασχίζουμε να δώσουμε άμεσα και ζεστό το φαγητό», αναφέρει ο διανομέας φαγητού κ. Γιώργος Χεράκης, που έχει τελειώσει ΙΕΚ.

«Προσπαθούμε να οδηγούμε όσο πιο προσεκτικά μπορούμε, ενώ τρέχουμε να προλάβουμε για να φτάσει ζεστό και στην ώρα του το φαγητό. Σίγουρα ανά πάσα ώρα και στιγμή παίζουμε τη ζωή μας κορώνα-γράμματα, όταν συνεχώς κυκλοφορούμε στους δρόμους. Εξάλλου, έχουν σημειωθεί αρκετά ατυχήματα στο παρελθόν, πολλά από τα οποία εξελίχθηκαν σε δυστυχήματα», υπογραμμίζει από την πλευρά του ο κ. Θοδωρής Φούρναρης. «Οι διανομείς θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή τους, όταν υπερισχύει η αγωνία για την έγκαιρη παράδοση της παραγγελίας», προσθέτει με τη σειρά του ο διανομέας φαγητού κ. Αναστάσιος Κασελάκης.

Έχει καθιερωθεί

Όπως τόνισε, μιλώντας στη "Νέα Κρήτη", ο ιδιοκτήτης ψησταριάς προς ΒΙ.ΠΕ. κ. Μιχάλης Κούρος, το επάγγελμα του διανομέα φαγητού παρουσίαζε ανέκαθεν μεγάλη ζήτηση και πλέον έχει καθιερωθεί από τα πιο αξιοπρεπή όσον αφορά στα οικονομικά κίνητρα.

«Ο μισθός είναι παραπάνω και από το μισθό που αμείβεται ένας σερβιτόρος, γιατί αντιμετωπίζει ο διανομέας αρκετούς κινδύνους στους δρόμους και βρίσκεται τις περισσότερες φορές κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες για να κάνει τη δουλειά του», λέει ο κ. Νίκος Καρβελάς, που διατηρεί ψητοπωλείο στο κέντρο του Ηρακλείου. Παράλληλα, προσθέτει πως πλέον το εν λόγω επάγγελμα έχει ανέβει σε όλα τα επίπεδα και οι εργαζόμενοι το θεωρούν βασικό επάγγελμα. Ανάμεσα πάντως στους εργαζόμενους διανομείς φαγητού του κ. Καρβελά υπάρχει, όπως μας είπε, κι ένας λογιστής.

«Καλά λεφτά μαζί με τα φιλοδωρήματα»

«Γύρω στα 1.000 ευρώ φτάνει ο μισθός ενός ντιλιβερά, ενώ με τα φιλοδωρήματα ξεπερνά τα 1.200 ευρώ το μήνα ο μισθός του, ανάλογα βέβαια τις εποχές. Έχει γίνει από τα πιο αξιοπρεπή επαγγέλματα στις μέρες μας το επάγγελμα του διανομέα φαγητού», δηλώνει ο κ. Γιάννης Καλυβιανάκης, που επίσης διατηρεί ψητοπωλείο στην καρδιά της πόλης μας. Ο ίδιος τονίζει πως από τα 18 άτομα που έχει προσωπικό, οι μισοί από αυτούς είναι απόφοιτοι ΤΕΙ.

«Αν συμπεριλάβεις και τα φιλοδωρήματα, είναι πολύ καλά τα λεφτά που παίρνω. Το ίδιο ισχύει και για πολλούς άλλους συναδέλφους μου, πιστεύω. Υπάρχει άνοδος στο επάγγελμά μας. Αποτελεί πλέον κύρια εργασία γιατί στις μέρες μας είναι πολύ καλά τα χρήματα που παίρνουμε από τους εργοδότες μας και, αν βάλουμε και τα μπουρμπουάρ, τότε μπορούμε να ζήσουμε άνετα σε σχέση με άλλους εργαζόμενους. Η αμοιβή μας ξεπερνά και την αμοιβή του σερβιτόρου. Με τα φιλοδωρήματα, τις περισσότερες τουλάχιστον φορές μπορεί να ξεπεράσει και το μισθό ενός ρεσεψιονίστ. Εργάζομαι από 213 μέχρι 260 ώρες το μήνα και υπολογίζω πως είμαστε στον κλάδο πάνω από 100 διανομείς στο Ηράκλειο», αναφέρει ο κ. Αναστάσιος Κασελάκης. Ο 33χρονος κ. Βαγγέλης Γιαννίκος είναι μάστορας στα πλακάκια. Όμως, μιας και η οικοδομή έχει προ πολλού πληγεί, έχει επιλέξει το επάγγελμα του ντιλιβερά εδώ και τρία χρόνια. Αισθάνεται αρκετά ικανοποιημένος, σύμφωνα και με τα σημερινά δεδομένα, από τις οικονομικές αποδοχές που λαμβάνει από τη νέα του εργασία.

Το οικονομικό δέλεαρ αποτέλεσε από τα στοιχεία που "τράβηξε" στο εν λόγω επάγγελμα και τον κ. Θοδωρή Φούρναρη, για τον οποίο το ντιλίβερι αποτελεί μέχρι στιγμής κύρια εργασία.

Τι είπαν

«Η αμοιβή μας ξεπερνά και την αμοιβή του σερβιτόρου. Με τα φιλοδωρήματα, τις περισσότερες τουλάχιστον φορές, μπορεί να ξεπεράσει και το μισθό ενός ρεσεψιονίστ».

Αναστάσιος Κασελάκης

«Οι διανομείς θα φέρουν το πακέτο με το φαγητό, τον καφέ και ό,τι άλλο προσφέρει η επιχείρηση απευθείας στην πόρτα των παραληπτών, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες».

Θωδωρής Φουρνάρης

«Ακόμη κι όταν χρειάζεται να... διακτινιστούμε από τη μία άκρη της πόλης στην άλλη, θα παραδώσουμε την παραγγελία».

Γιώργος Χεράκης

«Αισθάνομαι αρκετά ικανοποιημένος, σύμφωνα και με τα σημερινά δεδομένα, από τις οικονομικές αποδοχές που λαμβάνω από αυτήν την εργασία».

Βαγγέλης Γιαννίκος

«Το επάγγελμα του διανομέα φαγητού παρουσίαζε ανέκαθεν μεγάλη ζήτηση και πλέον έχει καθιερωθεί από τα πιο αξιοπρεπή, όσον αφορά στα οικονομικά κίνητρα».

Μιχάλης Κούρος

«Έχει γίνει από τα πιο αξιοπρεπή επαγγέλματα στις μέρες μας αυτό του διανομέα φαγητού».

Γιάννης Καλυβιανάκης

«Πλέον το εν λόγω επάγγελμα έχει ανέβει σε όλα τα επίπεδα και οι εργαζόμενοι το θεωρούν βασική απασχόληση».

Νίκος Καρβελάς

Η ταυτότητα των ανέργων: Έχουν δουλειά μόλις ένας στους τέσσερις

Μια χώρα που ζει το δικό της δράμα εδώ και χρόνια με την ανεργία να μοιάζει ο μεγαλύτερος από τους εφιάλτες, κορωνίδα όλων των δεικτών που συνοδεύουν την οικονομική κρίση εδώ και χρόνια... Τα άλματα δε σταματούν, παρά τις όποιες διακυμάνσεις, σπάνια προς το καλύτερο, την ώρα που σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το άτυπο πρωτάθλημα μεταξύ των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου για το ποια θα καταλαμβάνει σε κάθε τρίμηνο την πρώτη θέση κυρίως όσον αφορά στην πιο σκληρή πλευρά της ανεργίας, εκείνης των νέων.

Ταυτόχρονα όμως από τα στοιχεία προκύπτουν και άλλα χαρακτηριστικά, είτε της γενιάς που βγήκε στην αγορά εργασίας με το ξεκίνημα της κρίσης είτε αυτής που αναγκάστηκε να συμβιώσει μαζί της αποκλειστικά και μόνο για την επιβίωση αλλάζοντας συνήθειες και πρακτικές. Όπως το γεγονός ότι πλέον στην Ελλάδα έχει δουλειά μόλις ένας στους τέσσερις του γενικού πληθυσμού, διότι από τα 11,5 εκατομμύρια τα 5.800 χιλιάδες ανήκουν στον ανενεργό πληθυσμό, δηλαδή είναι ηλικιωμένοι ή συνταξιούχοι ή μωρά και από τα υπόλοιπα 5.590.000 που είναι ο ενεργός πληθυσμός, 1.400.000 είναι άνεργοι!

Ψάχνουν...

Στους χιλιάδες κυρίως νέους που επέλεξαν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα αναζητώντας δουλειά σε άλλες χώρες προστίθενται όλοι εκείνοι που, μη έχοντας άλλη επιλογή, είτε επιστρέφουν στην ύπαιθρο είτε βρίσκουν δουλειά «ό,τι να 'ναι» κυρίως στο χώρο της τροφής, με τους "ντιλιβεράδες", όπως έχει επικρατήσει ο όρος, να είναι πλέον ένας από τους πιο κλασικούς τρόπους βιοπορισμού. Αίσθηση προκαλεί πάντως η διαφοροποίηση αναφορικά με τους νέους και εκείνους που καλύπτουν όλο το ηλιακό φάσμα. Για παράδειγμα, στον εργασιακό χώρο των τροφίμων (από καταστήματα πώλησης έτοιμου φαγητού μέχρι διανομές κατ' οίκον) δεν είναι μονάχα οι νέοι που έχουν βρει απασχόληση αλλά και άτομα κάθε ηλικίας, κάτι που διαπιστώνουμε άλλωστε όλοι μας καθημερινά με 40ρηδες και βάλε πάνω στα μηχανάκια και όχι μόνο 20άρηδες και τριαντάρηδες.

Η αντιστοιχία νέων και εργαζόμενων όλων των ηλικιών γίνεται πάντως χαοτική όταν αναφερόμαστε στη γεωργία ή τη λιανική και χοντρική πώληση.

Η γραφική απεικόνιση δίνει την πλέον αποκαλυπτική εικόνα για το εργατικό δυναμικό της χώρας, με τις όποιες βεβαίως διαφοροποιήσεις καταγράφονται ανά τρίμηνο, όταν εκδίδονται τα σχετικά δελτία είτε της Ευρωπαϊκής είτε της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Τα νέα στοιχεία

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα από αυτά που αφορά στο τρίτο τρίμηνο του 1014, το ποσοστό ανεργίας έπεσε κατά μια μονάδα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, φτάνοντας το 25,5% έναντι 26,6% και 27,2% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013, σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ. Για το ίδιο χρονικό διάστημα, δηλαδή το τρίτο τρίμηνο του 2014, διαπιστώνεται ότι το ποσοστό ανεργίας των γυναικών είναι κατά πολύ υψηλότερο από εκείνο των ανδρών, φτάνοντας στο 29,2% έναντι 22,6%.

Αναφορικά με το μορφωτικό επίπεδο, διαπιστώνεται, σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., ότι το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφουν όσοι έχουν πάει μερικές μόνο τάξεις δημοτικού, 34,8% και εκείνοι που δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο 33%. Το στοιχείο αυτό προκαλεί έκπληξη, καθώς το ποσοστό είναι μεγάλο και ειδικά στη σημερινή εποχή δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι υπάρχουν τόσο πολλοί που δεν έχουν καθίσει στα θρανία. Τα χαμηλότερα πάντως ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται σε όσους έχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό (12,7%) και στους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (20,6%). Και σε αυτή την εξειδίκευση των ποσοστών ανεργίας παρατηρείται το φαινόμενο οι γυναίκες να μαστίζονται περισσότερο από την ανεργία σε σχέση με τους άντρες, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Ενδεικτικό της δύσκολης θέσης στην οποία έχουν βρεθεί οι άνεργοι είναι το ότι από το σύνολο του πληθυσμού εκτός εργασίας που αναζητεί μισθωτή απασχόληση το 18,7% ψάχνει αποκλειστικά πλήρη απασχόληση ενώ το 75,1% αναζητεί μεν πλήρη αλλά στην ανάγκη είναι διατεθειμένο να εργαστεί και με μερική απασχόληση. Ελάχιστοι ήταν δε εκείνοι που απέρριψαν κάποια πρόταση για δουλειά, σε ποσοστό μόλις 5,1%. Επίσης ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι το ποσοστό των νέων άνεργων, όσων δηλαδή δεν έχουν εργαστεί ποτέ στο παρελθόν, φτάνει στο 24% του συνόλου των άνεργων, ενώ οι μακροχρόνιοι, όσοι δηλαδή ψάχνουν δουλειά από 12 μήνες και πάνω, φτάνουν στο απελπιστικό 75,4%. Το ποσοστό ανεργίας όσων έχουν ξένη υπηκοότητα (30,3%) είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων υπηκόων (25,1%), ενώ το 73,6% των ξένων υπηκόων είναι οικονομικά ενεργό ποσοστό, σημαντικά υψηλότερο, σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., από το αντίστοιχο των Ελλήνων, το οποίο είναι 50,5%.

Η εικόνα στην Κρήτη

Η Κρήτη συνεχίζει να αντέχει χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει υψηλά ποσοστά ανεργίας. Στο νησί μας ο σχετικός δείκτης ήταν το τρίτο τρίμηνο του 2014 στο 20,9%, όταν το αντίστοιχο του 2013 έφτανε στο 22,9%. Κατ' αντιστοιχία, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφονται στην Κεντρική Μακεδονία με 27,8% και στη Δυτική Ελλάδα, με 27,5%, ενώ τα χαμηλότερα στο Νότιο Αιγαίο με 15,2% και στα Ιόνια νησιά με 16,1%.

Ευρώπη

Σε επίπεδο Ευρώπης, η Ελλάδα ανακηρύχθηκε εκ νέου πρωταθλήτρια, ακολουθούμενη από την Ισπανία (23,4%), την Κροατία (16,2%), την Κύπρο (16,1%) και την Πορτογαλία (13,3%), ενώ τη λίστα των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου της κρίσης συμπληρώνει η Ιταλία με ποσοστό ανεργίας 12,6%.

Σημειώνεται ότι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν 9,8%, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας είχαν η Γερμανία (4,7%), η Αυστρία (4,8%), το Ηνωμένο Βασίλειο (5,6%) και η Τσεχία (5,9%).

Ιωάννα Βλαχάκη, Σταύρος Μουντουφάρης

Σχόλια