Ειδήσεις

Ανεστάλησαν οι κατεδαφίσεις στη Χερσόνησο, μόνο για σήμερα

Στα μισά έμεινε η πολύαναμενόμενη επιχείρηση σκούπα στην  παραλιακή ζώνη της Χερσονήσου καθώς ιδιώτες με τη συμπαράσταση του δήμου Χερσονήσου πέτυχαν το μεσημέρι το πάγωμα των εργασιών μόνο για σήμερα

Οι μπουλντόζες έκαναν την εμφάνιση τους παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων στις 10:00 το πρωί και έπιασαν δουλειά απομακρύνοντας, σκάλες, τοιχία που είχαν καταπέσει στο πέρασμα της πρόσφατης κακοκαιρίας, ακόμη και μπετά που κάποιοι έριξαν στην παραλία.

Όσο τα συνεργεία πλησίαζαν στα στέγαστρα και τις εξέδρες το θερμόμετρο ανέβαινε. Οι αντιδράσεις των ιδιοκτητών των καταστημάτων ήταν σφοδρές, ενώ οι ίδιοι προειδοποιούσαν πως οι κατεδαφίσεις ισοδυναμούν με λουκέτο στις επιχειρήσεις τους και μαζικές απολύσεις εργαζομένων.

Άκαιρη χαρακτήρισε λίγο αργότερα την ενεργοποίηση του πρωτοκόλλου για τις κατεδαφίσεις  ο δήμαρχος Χερσονήσου καθώς οι γειτονικές ξενοδοχειακές μονάδες έχουν ανοίξει και αρκετοί ξένοι επισκέπτες έγιναν μάρτυρες των σκηνών που διαδραματίστηκαν.

Παρά τις αντιδράσεις ωστόσο ο σχεδιασμός της αποκεντρωμένης διοίκησης που ξεπάγωσε τα πρωτόκολλα των κατεδάφισες πριν από λίγες ημέρες συμπεριλαμβάνοντας σπίτια και οικοδομές, θα συνεχιστεί κανονικά, με επόμενο σταθμό όπως φαίνεται της περιοχή Μόχλος στην Ιεράπετρα Όπως αποφάσισε τελικά το δικαστήριο η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων που ορίστηκε για τις 20 Μαρτίου  δεν αναιρεί την απόφαση για τις κατεδαφίσεις στη Χερσόνησο που δεν αποκλείεται να συνεχιστούν αύριο το πρωί

Υπενθυμίζεται ότι από νωρίς το πρωί άναψαν τις μηχανές σήμερα οι μπουλντόζες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, πιάνοντας δουλειά στις κατεδαφίσεις αυθαίρετων κατασκευών.

Πρόκειται για τις γνωστές εξέδρες των τουριστικών καταστημάτων οι οποίες έχουν κριθεί παράνομες, και από τις οποίες άνοιξε σήμερα η "αυλαία" της νέας επιχείρησης-"σκούπας" για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε όλη τη Κρήτη.

Πέρα από τις πρωινές σημερινές κατεδαφίσεις - που προσωρινά τουλάχιστον ανεστάλησαν - δεύτερη "ψυχρολουσία" έρχεται για τους επιχειρηματίες της Χερσονήσου και με τα επερχόμενα "λουκέτα". Ο Δήμος έχει προχωρήσει στην ανάκληση αδειών όλων σχεδόν των καταστημάτων επί της παραλιακής ζώνης. Όπως μάλιστα διαμηνύει η δημοτική Αρχή, τα καταστήματα δε θα ανοίξουν αν δεν προσαρμοστούν στη νομιμότητα.

Μετά την πρόσφατη αποκάλυψη-βόμβα της "Νέα Κρήτη" ότι "ξεπάγωσαν" 70 πρωτόκολλα κατεδάφισης για εξέδρες, κατασκευές, ακόμη και σπίτια, ήρθε η ώρα των πράξεων. Η επιχείρηση ξεκίνησε από το παραλιακό μέτωπο του Λιμένα Χερσονήσου, όπου οι μπουλντόζες έπιασαν νωρίς δουλειά, εκτελώντας τις πρώτες 13 εντολές κατεδάφισης εξεδρών και αυθαίρετων παρεμβάσεων στο ανατολικό τμήμα της παραλιακής ζώνης, από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο μέχρι το ξενοδοχείο Creta Maris.

Η είδηση των κατεδαφίσεων, πάντως, δεν έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία στην περιοχή της Χερσονήσου. Καταστηματάρχες και περίοικοι φαίνεται πως είναι ενήμεροι για το μπαράζ κατεδαφίσεων. Οι περίοικοι αναγνωρίζουν πως υπάρχει θέμα τάξης στο παραλιακό μέτωπο. Ωστόσο, διαμαρτύρονται έντονα για τη χρονική συγκυρία της απόφασης, λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν να γίνονται κατεδαφίσεις λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν! Και πως τέτοιες επεμβάσεις σε αυτή τη συγκυρία, με τη Χερσόνησο να ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους πρώτους επισκέπτες, θα αποτελέσει "πλήγμα" για την τοπική τουριστική εικόνα και για την τοπική οικονομία.

Δείτε το ρεπορτάζ της "ΚΡΗΤΗ ΤV" από το χθεσινοβραδινό δελτίο ειδήσεων:

Ανακαλούνται άδειες - Ενώπιον "λουκέτου" 50 καταστήματα!

Οι ιδιοκτήτες καφετεριών, μπαρ και εστιατορίων που λειτουργούν στην παραλιακή ζώνη της Χερσονήσου βρίσκονται επί ποδός για έναν ακόμη λόγο. Πριν λίγες μόλις ημέρες ο Δήμος Χερσονήσου υλοποίησε τη σαφή προειδοποίηση που είχε απευθύνει στο τέλος της θερινής σεζόν. Και ανακάλεσε τις άδειες λειτουργίας σχεδόν όλων των καταστημάτων που χρησιμοποιούν εξέδρες και άλλες υπαίθριες εγκαταστάσεις.

Μέχρι στιγμής έχουν αφαιρεθεί πάνω από 50 άδειες! Τα καταστήματα δεν πρόκειται να ξανανοίξουν, όπως ξεκαθάρισε ο Δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης, αν δεν τροποποιήσουν τις άδειές τους και δεν προσαρμοστούν σε όσα προβλέπουν οι σχετικοί κανονισμοί. Ο κ. Μαστοράκης εξήγησε μάλιστα πως οι ιδιοκτήτες γνώριζαν εδώ και μήνες την απόφαση, γι' αυτό και η δημοτική Αρχή δεν κάνει πίσω, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε πλέον πολύ κοντά στην έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν. «Δεν είναι δυνατόν πλέον να λειτουργούμε όπως θέλουμε, ο καθένας ανεξέλεγκτα. Το κράτος και οι υπηρεσίες είναι πάντα παρούσες και δεν μπορεί πλέον κανείς να τις αποφύγει», σημείωσε ο δήμαρχος Χερσονήσου και πρόσθεσε: «Έχουν ανακληθεί πάνω από 50 άδειες λειτουργίας σε όλο το παραλιακό μέτωπο. Είναι μια επίπονη διαδικασία για τους ιδιοκτήτες, που όμως δεν μπορεί να αποφευχθεί. Δεν μπορεί να υπάρξει κάποια άλλη απόφαση. Πρέπει, είμαστε υποχρεωμένοι να κινούμαστε στα πλαίσια του νόμου. Έχουμε υπερβάσεις σε πολλές επιχειρήσεις που αναπτύσσουν χώρο τραπεζοκαθισμάτων παράνομα είτε σε κοινόχρηστους χώρους είτε σε χώρους που δεν επιτρέπεται».

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, ο κίνδυνος σφράγισης δεν είναι εξίσου ο ίδιος και για τα 50 καταστήματα των οποίων οι άδειες έχουν ανακληθεί. Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στα 25 καταστήματα που βρίσκονται εκτός λιμενικής ζώνης, δηλαδή στο κομμάτι του παραλιακού μετώπου από το ύψος του Α.Τ. και προς τα ανατολικά.

Αντίθετα για τα άλλα 25 καταστήματα που βρίσκονται δυτικά του Α.Τ., προς τη μεριά δηλαδή του Creta Maris, ο κίνδυνος λουκέτου είναι μικρότερος. Και αναμένεται να μπορέσουν να πάρουν άδεια για να λειτουργήσουν...

Έλλη Κοκάλη, Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια