default-image

"Brussels Group" αντί Τρόικας το διαπραγματευτικό σχήμα

Οικονομία
"Brussels Group" αντί Τρόικας το διαπραγματευτικό σχήμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Brussels Group (BG) θα είναι εφεξής η κωδική ονομασία των τεχνικών κλιμακίων και στα οποία θα συμμετέχουν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στελέχη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ, το ESM/EFSM, καθώς και από την Ελλάδα.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι διαπραγματεύσεις θα γίνονται μεταξύ ομολόγων, ενώ το «Brussels Group»θα μπορεί να ορίζει τεχνικούς συμβούλους που θα επισκέπτονται την Ελλάδα, και οι οποίοι θα συναντώνται στην Αθήνα με ομοβάθμιους αξιωματούχους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, για εξειδικευμένα ζητήματα, που πιθανόν θα ανακύπτουν σε σχέση με στοιχεία που καλείται να υποβάλει η ελληνική πλευρά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, και προκειμένου να αρθούν αμφισβητήσεις ή ελλείψεις στοιχείων, θα δίνεται η δυνατότητα στο Brussels Group να ορίζει τεχνικούς συμβούλους που θα επισκέπτονται την Αθήνα, ούτως ώστε να γίνεται «on Site Exchange of Facts» για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης, σύμφωνα με το ethnos.gr, με τα τεχνικά κλιμάκια ξεκίνησαν στις 3 το μεσημέρι στις Βρυξέλλες και διεξάγονται σε αίθουσα της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, ενώ επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι ο κ. Νίκος Θεοχαράκης.

«Ηρεμο κλίμα» ζητά η Κομισιόν

«Είναι σημαντικό οι τεχνικές συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών να διεξαχθούν σε «ήρεμη πολιτικά ατμόσφαιρα, προκειμένου να έχουν αίσια έκβαση» τόνισε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, σε έμμεση παρέμβαση-σύσταση προς Βερολίνο και Αθήνα, που ανταλλάσουν δηλώσεις σε πολεμικό κλίμα, με το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, το οποίο άνοιξε χθες η κυβέρνηση, να ρίχνει λάδι στη φωτιά.

Επιβεβαιώνοντας την έναρξη των διαβουλεύσεων σήμερα, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, είπε μόνο ότι στόχο έχουν την εξειδίκευση των ελληνικών προτάσεων, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με τους θεσμούς το αργότερο ως το τέλος Απριλίου, αποφεύγοντας να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τα θέματα που θα συζητηθούν και τα πρόσωπα που θα μετέχουν.

Επαφές Τσίπρα σε Παρίσι και Βρυξέλλες

Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει σε εκδήλωση του ΟΟΣΑ στο Παρίσι. Επίσης, θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, και εν συνεχεία θα υπογράψουν συμφωνία.

Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου και θα συναντηθεί διαδοχικά:

• Στις 08:30 με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

• Στις 09:30 με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

• Στις 11:30 με τον Μανώλη Γλέζο

ΠΑΣΟΚ: Εθνικά υπερήφανοι για την κυβέρνηση των non paper

Σχόλιο σχετικά με το με το non paper της κυβέρνησης για το «Brussels Group», έκανε το ΠΑΣΟΚ.

«Μας κάνει και εμάς εθνικά υπερήφανους η νέα επιτυχία της κυβέρνησης των non papers. Οι εκπρόσωποι της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης που θα συναντώνται στις Βρυξέλλες θα συγκροτούν το Brussels Group. Για τον τρόπο λειτουργίας του Athens Group θα ακολουθήσει προφανώς νεώτερο non paper της κυβέρνησης», αναφέρει το σχόλιο.

«Ευχόμαστε επίσης στον κ. Τσίπρα καλή επιτυχία στις κρίσιμες επαφές που - όπως ανακοινώθηκε - θα έχει αύριο στις Βρυξέλλες με τους κκ. Σουλτς, Γιούγκερ και Γλέζο», καταλήγει.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News