default-image

"Εκρηκτικό" κλίμα στη Λότζια για τα καταστήματα

Ηράκλειο
"Εκρηκτικό" κλίμα στη Λότζια για τα καταστήματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Πνίγεται" από τα λουκέτα η λειτουργία της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ηρακλείου που καλείται να αντιμετωπίσει την τρικυμία που προκαλούν στο κλάδο εστίασης, καφέ και μπαρ, οι δεκάδες αποφάσεις για ανάκληση αδειών λειτουργίας που εκδίδονται το τελευταίο διάστημα.

Το ασφυκτικό κλίμα που δημιουργείται από τη μια με την εφαρμογή της νομοθεσίας σε ένα ημιπαράνομο - σε αρκετές περιπτώσεις - περιβάλλον, και από την άλλη με τις πιέσεις των επιχειρηματιών για να μη δοθεί η χαριστική βολή στις επιχειρήσεις τους, φαίνεται ότι έχουν φέρει σε δύσκολη θέση και τον πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής που έχει επιφορτιστεί με το "καυτό" έργο της χορήγησης προέγκρισης ίδρυσης καταστημάτων και επιχειρήσεων, καθώς και με τις ανακλήσεις αδειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του neakriti.gr o αντιδήμαρχος πολεοδομίας Γιάννης Αναστασάκης έχει προτείνει στο δήμαρχο Ηρακλείου να απαλλαχτεί από την αρμοδιότητα της προεδρίας της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής ή έστω να αναλαμβάνουν εκ περιτροπής τη προεδρεία όσα στελέχη του Δήμου έχουν πολιτικές αρμοδιότητες, είτε ως αντιδήμαρχοι είτε ως εντεταλμένοι σύμβουλοι, οι οποίες σχετίζονται με τις αρμοδιότητες της συγκεκριμένη επιτροπής.

Το παρασκήνιο των αλλαγών

Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί γύρω από τη λειτουργία της Επιτροπής σε συνδυασμό με την γραμμή για άτεγκτη εφαρμογή της νομοθεσίας χαρακτηρίζεται εντός και εκτός Λότζια εκρηκτικό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Αναστασάκης ως πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής έχει περιγράψει προς την δημοτική Αρχή το κλίμα που εισπράττει και ο ίδιος σε προσωπικό επίπεδο από μερίδα οργισμένων επιχειρηματιών που ζητούν από το δήμο πίστωση χρόνου για να προσαρμοστούν στη νομιμότητα ενώ οι οδηγίες είναι για άμεση εφαρμογή της.

Το "κυνήγι" των τραπεζοκαθισμάτων, το οποίο προς το παρών δεν έχει οδηγήσει σε κάποια σοβαρά αποτελέσματα για ανατροπή της υφιστάμενης κατάστασης παρά τις δεσμεύσεις της δημοτικής Αρχής και των παραβάσεων που βεβαιώνονται φαίνεται ότι έχουν κουράσει τον αντιδήμαρχο πολεοδομίας με τον ίδιο μάλιστα  να μην κρύβει την διάθεση του να απαλλαχθεί από το βαρύ φορτίο που φέρει η θέση του πρόεδρου της επιτροπής ποιότητας ζωής.

Από το περιβάλλον του δήμαρχου Ηρακλείου με το δεδομένο ότι ο κ. Αναστάσακης θα ήθελε να αντικατασταθεί "χθες", ήδη φέρονται να εξετάζουν αλλαγές στη σύνθεση της Επιτροπής με επίκεντρο τη προεδρεία.

Στο νέο σχεδιασμό εντάσσονται δύο δημοτικά στελέχη. Καταρχάς ο δημοτικός σύμβουλος Μανώλης Χαιρέτης, ο οποίος με εντολή δημάρχου ανέλαβε την αρμοδιότητα των καταστημάτων, την οποία διέθετε αρχικώς ο Γιάννης Αναστασάκης και η απαλλαγή του από τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα αποτέλεσε και τον προπομπό για τις αλλαγές που έρχονται και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, της οποίας μέχρι και σήμερα τουλάχιστον προΐσταται.

Έτσι ο κ. Χαιρέτης εμφανίζεται ως ένας από τους υποψηφίους να αναλάβουν την προεδρεία με αφορμή και την καθεαυτή ενασχόληση του με την λειτουργία των καταστημάτων.

Ωστόσο η θέση του πρόεδρου στη συγκεκριμένη Επιτροπή συνηθίζεται να καταλαμβάνεται από αντιδήμαρχο, με αυτό το δεδομένο η περίπτωση του αντιδημάρχου τεχνικών έργων Χάρη Μαμουλάκη δείχνει υπό τις παρούσες συνθήκες ιδανική προκείμενου να διαχειριστεί το "καυτό" ζήτημα της έκδοσης και ανάκλησης αδειών λειτουργίας καταστημάτων εστίασης, καφέ και μπαρ που διαχειρίζεται μέχρι σήμερα ο Γιάννης Αναστάσακης αλλά δείχνει λόγω του φόρτου και των πιέσεων να μην μπορεί να ανταπεξέλθει.

Οι αρμοδιότητες της επιτροπής που "καίει"

Σύμφωνα με το άρθρο 73 του Νόμου 3852/2010 η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής συνιστάται σε δήμους άνω των δέκα χιλιάδων (10.000) κατοίκων, είναι αποφασιστικό και εισηγητικό όργανο άσκησης των σχετικών με την ποιότητα ζωής, τη χωροταξία, την πολεοδομία και την προστασία του περιβάλλοντος αρμοδιοτήτων του δήμου.

Κατά την άσκηση των σχετικών αρμοδιοτήτων της λαμβάνει ειδική μέριμνα για το σχεδιασμό δράσεων που αποβλέπουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και εν γένει την εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρίες.

Σύμφωνα με τον Καλλικράτη είναι αρμόδια για:

i) Τη χορήγηση προέγκρισης ίδρυσης καταστημάτων και επιχειρήσεων μετά από προέλεγχο του σχετικού αιτήματος του ενδιαφερομένου,

ii) Την ανάκληση ή την οριστική αφαίρεση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας των καταστημάτων επιχειρήσεων και λοιπών εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων αρμοδιότητας του δήμου,

iii) Τη χορήγηση ή ανάκληση της άδειας λειτουργίας μουσικής. Η σχετική απόφαση λαμβάνεται μέσα σε είκοσι (20) ημέρες αφότου περιέλθουν στην επιτροπή όλα τα νόμιμα δικαιολογητικά και στοιχεία.

Επίσης η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής εισηγείται προς το Δημοτικό Συμβούλιο και πολεοδομικά θέματα όπως:

i) Καθορισμού χρήσεων γης,

ii) Ρυθμιστικών σχεδίων, προγραμματισμού εφαρμογής ρυθμιστικών σχεδίων, οικιστικής οργάνωσης ανοικτών πόλεων, εφαρμογής Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.), πολεοδομικών μελετών, ανάπλασης περιοχών, πολεοδομικών επεμβάσεων, χρηματοδότησης προγραμμάτων ανάπλασης, ανασυγκρότησης υποβαθμισμένων περιοχών, πολεοδομικής αναμόρφωσης προβληματικών περιοχών, αποζημίωσης ρυμοτομούμενων, πολεοδομικών ρυθμίσεων, εισφοράς σε γη ή σε χρήμα, περιοχών ειδικά ρυθμιζόμενης πολεοδόμησης (Π.Ε.Ρ.ΠΟ.) και έγκρισης πολεοδομικών μελετων. Επιπροσθέτως ασχολείται με εισηγητικό επίσης χαρακτήρα για θέματα προστασίας περιβάλλοντος.

Xρήστος Κώνστας

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News