Ειδήσεις

Σε οριακή κατάσταση οι 7 παιδικοί σταθμοί στην Ιεράπετρα

Σε ανοικτή επιστολή της, η δημοτική παράταξη Κίνηση Πολιτών Δήμου Ιεράπετρας περιγράφει ως οριακή και σε κάποιες περιπτώσεις ως τραγική την κατάσταση που επικρατεί στη λειτουργία των επτά παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών του Δήμου. Στο Δήμο Ιεράπετρας λειτουργούν επτά παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί που φιλοξενούν 218 νήπια, 2 νήπια ΑμεΑ και 110 βρέφη, συνολικά 330 παιδιά, ενώ ταυτόχρονα το παιδαγωγικό προσωπικό αποτελείται μόλις από 24 άτομα.

«Σύμφωνα με το νόμο που διέπει τη λειτουργία των παιδικών σταθμών, η αναλογία στα νηπιακά τμήματα είναι 1 ΤΕ και 1 ΔΕ ανά 25 νήπια, ενώ στα βρεφικά τμήματα είναι 4 ΤΕ και 2 ΔΕ ανά 25 βρέφη.

Κάνοντας μια απλή διαίρεση στα παραπάνω στοιχεία, προκύπτει ότι σε κάθε παιδαγωγό αντιστοιχούν 14 παιδιά, χωρίς όμως να υπολογίσουμε ότι το 30% είναι βρέφη, άρα με μεγαλύτερες ανάγκες, αλλά ούτε τα ΑμεΑ, για τα οποία απαιτούνται και άλλες ειδικότητες.

Διαχρονικά, οι σταθμοί λειτουργούσαν πάντα με ελλείψεις προσωπικού, σε κάποιο όμως βαθμό που αντιμετωπιζόταν οριακά, αλλά ποτέ δεν είχε υπάρξει αυτή η κατάσταση», αναφέρει η Κίνηση Πολιτών Δήμου Ιεράπετρας.

«Η απόφαση της δημοτικής Αρχής να εξυπηρετήσει περισσότερα παιδιά με στόχο να αυξηθούν τα έσοδα κυρίως από το ΕΣΠΑ, χωρίς προηγουμένως να εξασφαλίσει το ανάλογο προσωπικό, έχει προκαλέσει αλυσιδωτά προβλήματα, που έχουν να κάνουν με τη δικαιολογημένη αγανάκτηση του προσωπικού, αλλά και κινδύνους για τα ίδια τα παιδιά.

Οι παιδικοί σταθμοί σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως δομές φύλαξης νηπίων, καθώς έχουν καθοριστική σημασία στην προετοιμασία για την εισαγωγή τους στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Επίσης, η επιλογή της μετακίνησης προσωπικού από τους σταθμούς χωρίς την αντικατάστασή τους, η μετέπειτα εγγραφή περισσότερων βρεφών χωρίς καμία νέα πρόσληψη, οι χαριστικές εγγραφές που έγιναν ακόμα και τις τελευταίες ημέρες, μόνο νέα προβλήματα έχουν προσθέσει.

Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις προσωπικό της καθαριότητας αναλαμβάνει δουλειά παιδαγωγού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και χωρίς αυτούς κάποια τμήματα δε θα μπορούσαν να λειτουργούν», προσθέτει η Κίνηση Πολιτών στην ανοικτή της επιστολή και συμπληρώνει: «Το προσωπικό όχι μόνο δεν μπορεί να πάρει την άδεια που δικαιούται, αλλά ακόμα και σε έκτακτες περιπτώσεις είναι δύσκολο να απουσιάσει, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα για την κάλυψη των κενών.

Παρά τις προσπάθειες που γίνονται από τη δημοτική Αρχή, η πολιτική τού να εξυπηρετήσουμε όλες τις οικογένειες δεν μπορεί να αξίζει έπαινο, αν πρώτα δεν αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο οι εργαζόμενοι και ταυτόχρονα δεν εξασφαλίζεται το καλύτερο παιδαγωγικό αποτέλεσμα.

Δεν είναι τυχαίο ότι στις 9-2-2015, με κοινή επιστολή που συνυπογράφουν και οι 24 παιδαγωγοί μαζί, πράγμα που αποδεικνύει την αλληλεγγύη μεταξύ τους αλλά και τα κοινά προβλήματα που βιώνουν, γνωστοποιούν προς τους υπεύθυνους την κατάσταση και παρακαλούν για λύσεις.

Η ειλικρίνεια, η συνεργασία, η αναγνώριση στο φιλότιμο και στο έργο του προσωπικού και ο στόχος, που πρέπει να είναι το παιδί, είναι αυτά που θα αναβαθμίσουν αυτές τις ευαίσθητες δομές και που θα εξασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία τους.

Συνυπολογίζοντας ακόμα τις διαχρονικές ελλείψεις των παιδικών σταθμών και την απογοήτευση των εργαζομένων, η κατάσταση που καταγράφεται δεν είναι απλά οριακή αλλά τραγική, και καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους ώστε άμεσα να δοθούν κάποιες λύσεις, έστω προσωρινές, και ελπίζουμε στην αλλαγή αξιολόγησης των προτεραιοτήτων για να μη φτάνουμε σε τέτοιες καταστάσεις.

Είμαστε αντίθετοι, τέλος, στις συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, που ειδικά σε τέτοιες δομές μόνο προβλήματα δημιουργούν, αφού νήπια και βρέφη θα πρέπει να προσαρμόζονται με διαφορετικά πρόσωπα, και που δίνουν τη δυνατότητα του εκφοβισμού και της εκμετάλλευσης των συμβασιούχων με το επιχείρημα της ανανέωσης των συμβάσεών τους», καταλήγει η Κίνηση Πολιτών Δήμου Ιεράπετρας.

Η απάντηση της ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α.

Απαντώντας στην ανοικτή επιστολή της Κίνησης Πολιτών Δήμου Ιεράπετρας, η πρόεδρος του νομικού προσώπου ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α. κ. Χρύσα Χατζημαρκάκη, που έχει την ευθύνη της λειτουργίας των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών του Δήμου Ιεράπετρας, επισημαίνει ότι «η ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α. στηρίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις δομές των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, τόσο σε επίπεδο κτηριακών υποδομών όσο και σε επίπεδο προσωπικού. Δυστυχώς, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο δημόσιος τομέας την τρέχουσα περίοδο δημιουργούν προβλήματα, για τα οποία δεν ευθυνόμαστε σαν υπηρεσία.

Από τη μεριά μας προσπαθούμε πάντα να κάνουμε έγκαιρα τις ανανεώσεις των συμβάσεων, ώστε να μην προκύπτουν ελλείψεις προσωπικού, ενώ παράλληλα στόχος και μέριμνά μας είναι και η ενίσχυση του παιδαγωγικού έργου μέσω της παροχής μαθημάτων μουσικής, εικαστικών και στο προσεχές διάστημα ακόμα και γυμναστικής.

Από τη θέση μου ως πρόεδρος, διαβεβαιώνω τους γονείς πως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του Δήμου Ιεράπετρας λειτουργούν καθημερινά σε συνθήκες ασφάλειας. Όλοι εμείς, το προσωπικό και οι παιδαγωγοί, καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να καλύπτουμε τις υπάρχουσες ανάγκες.

Χαρακτηριστικό της προσπάθειας που καταβάλουμε είναι ότι η ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α. από το Σεπτέμβριο έως σήμερα έχει προκηρύξει 25 θέσεις εργασίας για τη στελέχωση των δομών της, ενώ χαρακτηριστικό των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε, και είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής, είναι οι μειώσεις προσωπικού. Μόλις χθες πληροφορηθήκαμε τη μείωση των θέσεων κοινωφελούς εργασίας για βρεφονηπιοκόμους από δέκα που είχαν εγκριθεί σε μόλις πέντε», αναφέρει στην απάντησή της η νεαρή οικονομολόγος και πρόεδρος της ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α. κ. Χρύσα Χατζημαρκάκη.

Νίκος Πετάσης

Σχόλια