Ειδήσεις

Χωρίς μαθήματα ξένων γλωσσών πολλά σχολεία της Κρήτης

Σε λιγότερο από ένα μήνα τα σχολεία θα κλείσουν για τις διακοπές του Πάσχα. Και όμως! Η λειτουργία τους δεν έχει ακόμα ομαλοποιηθεί... Μαθητές από 77 δημοτικά σχολεία της Κρήτης σχολούν πολλές φορές από τις 12:25 το μεσημέρι, λες και πηγαίνουν ακόμα νηπιαγωγείο!

Η πραγματικότητα αυτή οφείλεται στα κενά που υπάρχουν στα σχολεία και συγκεκριμένα στις τραγικές ελλείψεις εκπαιδευτικών ξένων γλωσσών.

Είδε κι απόειδε ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Απόστολος Κλινάκης ότι δεν του στέλνουν εκπαιδευτικούς, και υπέγραψε απόφαση τροποποίησης του ωρολογίου προγράμματος 29 δημοτικών σχολείων του νομού Ηρακλείου, 27 του νομού Ρεθύμνου και 21 του νομού Λασιθίου.

Με την απόφαση αυτή επισημοποιείται το γεγονός ότι χιλιάδες μαθητές του νησιού θα εξακολουθήσουν να σχολούν νωρίτερα και θα στερούνται όχι μόνο τη διδασκαλία της β' ξένης γλώσσας (Γαλλικά ή Γερμανικά), αλλά συχνά και της α' (Αγγλικά). Οι ώρες διδασκαλίας των ξένων γλωσσών, βάσει νόμου, δεν μπορούν να καλυφθούν από υπερωριακή απασχόληση των δασκάλων, όπως γίνεται, ώστε να "μπαλώνονται" άλλα κενά, π.χ. των γυμναστών.

Το να μη στέλνει η Πολιτεία εκπαιδευτικούς στα δημόσια σχολεία είναι, έτσι κι αλλιώς, απαράδεκτο. Το να μη στέλνει, ωστόσο, καθηγητές ξένων γλωσσών συγκεκριμένα αποτελεί προσβολή σε επίπεδο συμβολισμού, για ένα νησί όπως την Κρήτη, που τόσα πολλά συνεισφέρει στο ΑΕΠ της χώρας λόγω τουρισμού. Λέει επίσης πολλά για την ανταποδοτικότητα των φόρων που πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες...

Πέρα, όμως, από τους συμβολισμούς, υπάρχουν και πρακτικά προβλήματα, διαφόρων κατηγοριών, που δημιουργούνται από αυτήν την κατάσταση. Καταρχήν, υπάρχουν τα προβλήματα ανατροπής του οικογενειακού προγραμματισμού χιλιάδων εργαζόμενων γονέων. Άλλο πρόγραμμα κάνει ένας εργαζόμενος όταν γνωρίζει ότι το παιδί του σχολάει στις 2 το μεσημέρι και άλλο πρόγραμμα όταν ξαφνικά του προκύπτει πρόωρη αποχώρηση από το σχολείο στις 12 ή στη 1 μ.μ.

Κατά δεύτερον υπάρχουν προβλήματα άνισων ευκαιριών του μαθητικού δυναμικού της χώρας, όχι μόνο από σχολείο σε σχολείο, αλλά κάποιες φορές ακόμα και από τμήμα σε τμήμα μέσα στο ίδιο σχολείο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το 43ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, όπου το ένα τμήμα της Ε' τάξης διδάσκεται την ξένη γλώσσα και το δεύτερο τμήμα της ίδιας τάξης σχολάει πρόωρα!

Και φυσικά, δημιουργούνται σοβαρά παιδαγωγικά προβλήματα. Όταν ένα τμήμα της Ε' τάξης δεν κάνει φέτος καθόλου Γαλλικά, πώς θα είναι σε θέση να συνεχίσει σε προχωρημένο επίπεδο του χρόνου, αν υποτεθεί ότι η Πολιτεία τούς κάνει την τιμή και τους στείλει καθηγητή δεύτερης ξένης γλώσσας;

Ο Γιώργος Μακράκης, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου "Δ. Θεοτοκόπουλος", αναφέρει: «Παρόλο που επισημάνθηκαν εγκαίρως από εμάς οι ελλείψεις σε προσωπικό, δυστυχώς δεν έχει ομαλοποιηθεί μέχρι σήμερα η λειτουργία των σχολείων. Πέρα από τις χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες, υπάρχει και σοβαρός κοινωνικός αντίκτυπος από την κατάσταση αυτή, μιας που ανατρέπεται ο οικογενειακός προγραμματισμός χιλιάδων εργαζομένων».

Ο ίδιος επισημαίνει ότι την τελευταία τριετία τα δημοτικά σχολεία της Κρήτης αντιμετωπίζουν συνεχώς τέτοιου επιπέδου προβλήματα και κάνει έκκληση: «Καλώ την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, έστω και τώρα, την ύστατη ώρα, να καλύψει τα κενά. Αν αδυνατεί, ας φροντίσει τουλάχιστον να μην έχουμε του χρόνου την ίδια κατάσταση. Ας φροντίσει να υπάρχει το απαιτούμενο εκπαιδευτικό προσωπικό το Σεπτέμβριο σε όλα τα σχολεία και να μη γίνονται αδικίες σε βάρος των μαθητών».

Τα 77 σχολεία με τις πρόωρες αποχωρήσεις - Μόνο στα Χανιά δεν υπάρχει πρόβλημα

Αυτή την περίοδο, γονείς από 77 σχολεία της Κρήτης ενημερώνονται και γραπτώς για το γεγονός ότι τα παιδιά τους θα σχολάνε πρόωρα, κάποιες ή και όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Τα σχολεία αυτά αναφέρονται ονομαστικά παρακάτω...

ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Βενεράτου, 45ο και 43ο Ηρακλείου, Μεγάλης Βρύσης, Βασιλειών, 1ο Αρχανών, Κουνάβων, 2ο Μαλίων, Άνω Βιάννου, Πύργου, Χάρακα, Γαλιάς, 3ο Τυμπακίου, Πιτσιδίων, Πόμπιας, Βώρων, 2ο Μοιρών, Πετροκεφαλίου, Βοριζίων, Βαγιωνιάς, Γέργερης, Γουβών, Γουρνών, Κοκκίνη, 2ο Λιμένος Χερσονήσου, Μοχού, Ανάληψης και Δημοτικό Σχολείο Χερσονήσου.

ΝΟΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ: 13ο Ρεθύμνου, Αποστόλων, Σταυρωμένου, 9ο Ρεθύμνου, 1ο και 2ο Ατσιπόπουλου, 1ο και 3ο Ρεθύμνου, Αρμένων, Γερανίου, Γωνιάς, Επισκοπής, Σπηλίου, Πλακιά, Απλαδιανών Αγκουσελιανών, Αργυρούπολης, 16ο Ρεθύμνου, Πανόρμου, Μπαλίου, Αγγελιανών, Αγίου Νικολάου, Ανωγείων, Ζωνιανών, Λιβαδίων, 1ο και 2ο Δ.Σ. Περάματος.

ΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ: Αγίου Γεωργίου, Σισίου, 2ο Νεάπολης, Κριτσάς, Καλού Χωριού, Ελούντας, 1ο, 2ο, 3ο, 4ο και 5ο Αγίου Νικολάου, Κεντρίου, Φέρμων, Κουτσουρά, Μακρύ Γιαλού, Νέας Ανατολής, 4ο Ιεράπετρας, Παλαικάστρου, 1ο, 2ο και 3ο Δημοτικά Σχολεία Σητείας.

Ελένη Σταυρουλάκη

Σχόλια