Ειδήσεις

Αλ. Τσίπρας: "Δεν παραιτούμαστε από τις αξιώσεις μας"

Μήνυμα προς το Βερολίνο και αιχμές περιείχε η ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά τη συζήτηση για την αναβάθμιση της Διακομματικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «η ελληνική κυβέρνηση θα εργαστεί ώστε να τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, αλλά ταυτόχρονα θα εργαστεί ώστε να τηρηθούν όλες οι ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις προς την Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό».

Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στις γερμανικές αποζημιώσεις, στο πλαίσιο συζήτησης επί της προτάσεως της προέδρου της Βουλής για την επανασύσταση, επανασυγκρότηση και αναβάθμιση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων, την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου και την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών, επεσήμανε πως«δεν παραιτούμαστε από τις αξιώσεις μας, δεν κάνουμε μαθήματα ηθικής και δε δεχόμαστε μαθήματα ηθικής», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε πως «η  κυβέρνηση θα εργαστεί άοκνα ώστε με ισότιμους όρους να συνδράμει να βρεθει λύση ώστε η Ελλάδα να τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της αλλά και να τηρηθούν όλες οι υποχρεώσεις προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό στο ακέραιο».

Έντονες ήταν οι αναφορές του Αλέξη Τσίπρα στα ζητήματα ηθικής που τίθενται από την Ευρώπη και θέλοντας να στείλει το δικό του μήνυμα υπογράμμισε ότι «απέναντι σε ένα ηθικολογικό τόνο που έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη δεν επιλέγουμε τη θέση του μαθητή που χαμηλώνει τα μάτια ούτε του δασκάλου που κουνάει το δάχτυλο του ηθικολόγου».

«Αντίθετα επιλέγουμε το δρόμο του διαλόγου, της διαπραγμάτευσης. Δεν κάνουμε μαθήματα ηθικής αλλά δεν δεχόμαστε και από κανέναν μαθήματα ηθικής» είπε ο Πρωθυπουργός και σχολιάζοντας τις «προκλητικές δηλώσεις» των τελευταίων ημερών από το εξωτερικό απάντησε με απόσπασμα από την επί του Όρους ομιλία του Ιησού «βλέπουν την ακίδα στο μάτι του αδελφού τους αλλά όχι το δοκάρι στο δικό τους μάτι».

Στο ίδιο ύφος διεμήνυσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα εργαστεί άοκνα ώστε με ισότιμους όρους να συνδράμει να βρεθει λύση ώστε η Ελλάδα να τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της αλλά και να τηρηθούν όλες οι υποχρεώσεις προς τηνς Ελλάδα και τον ελληνικό λαό στο ακέραιο. Και όπως εμείς δεσμευόμαστε να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας έτσι οφείλουν να πράξουν και όλες οι πλευρές».

Μάλιστα, τόνισε ότι «η ηθική δεν μπορεί να είναι αλα καρτ. Δε μπορεί να είναι κατά περίσταση».

Σχόλια