Ειδήσεις

"Ξεκάθαρες απαντήσεις" για το "τσεκούρι" στις επιδοτήσεις

Με "κακές διαθέσεις", ζητώντας ανακατανομή των κονδυλίων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (που οι προηγούμενοι υπουργοί ακόμα και... πρωθυπουργοί μερίμνησαν να στείλουν τα περισσότερα στις εκλογικές τους περιφέρειες), αλλιώς προειδοποιούν με "πόλεμο" την κυβέρνηση, ανεβαίνουν στην Αθήνα σήμερα οι εκπρόσωποι των αγροτών του νομού Ηρακλείου. Η συνάντηση με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου προγραμματίστηκε για σήμερα το πρωί, ενώ οι συνδικαλιστές θα τον καλέσουν να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις σε θέματα που τους απασχολούν, με αυτό της νέας ΚΑΠ να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με την οποία θα ανέβουν στην Αθήνα τα στελέχη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου!

Αναλυτικότερα, οι επιδοτήσεις θα είναι το βασικότερο θέμα. Το δεύτερο θέμα θα είναι το φορολογικό των αγροτών και το τρίτο θέμα θα είναι σχεδιασμός, ο προγραμματισμός και η πολιτική για τον πρωτογενή τομέα.

Όπως είπε στο Ράδιο 9,84 και στην Αγγ. Δουλγεράκη το πρωί της Τρίτης ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ Γιώργος Τζωρτζάκης, το φορολογικό, το κόστος παραγωγής, η νέα ΚΑΠ που σφαγιάζει κυριολεκτικά τους αγρότες της Κρήτης και έχει έστω και μικρά περιθώρια αλλαγών είναι μεταξύ των θεμάτων που θέτει ο αγροτικός κόσμος.

Όπως εξήγησε χθες στη "Νέα Κρήτη" ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου Μιχάλης Καμπιτάκης, «στο σχεδιασμό και την πολιτική περιμένουμε κάποιες δεσμεύσεις. Στα υπόλοιπα δύο, δηλαδή τις επιδοτήσεις και το φορολογικό, περιμένουμε υλοποίηση»... Και διευκρινίζει στο σημείο αυτό: «Τις δεσμεύσεις τις είχαμε ότι θα δουν τη νέα ΚΑΠ από τη βάση της. Είχαμε ότι θα ανέβαινε το αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Ότι θα έχουμε αφορολόγητο πετρέλαιο κ.λπ. Εκεί, λοιπόν, θέλουμε υλοποίηση των δεσμεύσεων. Στο κομμάτι της πολιτικής, περιμένουμε δεσμεύσεις. Δεν περιμένουμε εκεί να υλοποιηθεί άμεσα κάτι».

Μεγάλο "σφαγείο"

Η ανησυχία των συνδικαλιστικών στελεχών των αγροτών του νομού Ηρακλείου για όσα προβλέπει η νέα ΚΑΠ είναι έντονη, καθώς σε ό,τι αφορά συγκεκριμένες καλλιέργειες της Κρήτης και ειδικότερα την αμπελουργία και την ελαιοκομία χαρακτηρίζεται ως «κανονικό σφαγείο». «Δηλαδή αν εκεί, σε αυτά τα θέματα, παραμείνουν στη θέση που εκφράζουν τελευταία, ότι δεν μπορούν στην παρούσα φάση να κάνουν τίποτα, θα έχουμε "πόλεμο". Και το εννοώ», λέει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο γενικός γραμματέας της ΟΑΣΝΗ. Σύμφωνα με το συνδικαλιστή, αυτή η εμφανιζόμενη αδυναμία δεν υφίσταται. «Μπορούν να μεταφέρουν ποσά. Αυτό μπορούν να το κάνουν, χωρίς να αλλάξουν τα βασικά σημεία της ΚΑΠ. Μπορούν να μεταφέρουν ποσά από το Β' πυλώνα στον Α' πυλώνα. Μπορούνε να μεταφέρουνε ποσά στα αμπέλια και τις ελιές, στις καλλιέργειες που θίγονται περισσότερο. Δηλαδή, υπάρχουν λύσεις. Και έχουμε δώσει αυτές τις λύσεις και θέλουμε απαντήσεις πάνω σε αυτά», καταλήγει ο Μιχάλης Καμπιτάκης.

«Θα πάμε σε κινητοποιήσεις»

Σε περιπτώσεις αρνητικών απαντήσεων, οι συνδικαλιστές κατεβαίνοντας στο Ηράκλειο θα οργανώσουν αμέσως δυναμικές κινητοποιήσεις. «Δηλαδή, θα αφήσουμε να χαθούν από το νομό Ηρακλείου τόσα πολλά χρήματα;», διερωτάται. Και επαναλαμβάνει ότι δεν είναι δυνατόν να επιτρέψει ο νομός Ηρακλείου να χαθούν τουλάχιστον τα 50 από τα 100 εκατομμύρια ευρώ, στα οποία και ανέρχονται οι συνολικές επιδοτήσεις που λαμβάνει μέχρι σήμερα.

«Διότι να κοπούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να πεις "δε διαπραγματευτήκαμε σωστά. Κόβονται γιατί κόβονται σε όλα τα κράτη μέλη". Να το καταλάβω. Αλλά να κοπούμε από μας για να πάνε αλλού, στη Λάρισα, την Καρδίτσα κ.λπ., αυτό δεν μπορούμε να το δεχτούμε». Στο σημείο αυτό, ο γενικός γραμματέας της ΟΑΣΝΗ ξεκαθαρίζει ότι στο εξής το συνδικαλιστικό όργανο των αγροτών του νομού Ηρακλείου δε θα κοιτάζει να αποφεύγει συγκρούσεις ακόμα και με άλλες περιοχές της χώρας. «Όταν στον άλλο που παίρνει πάνω 20 χιλιάδες ευρώ του αυξάνει και του τα κάνει 35 χιλιάρικα και εδώ αυτός που παίρνει 5 του τα κάνει 2 ή 3, τότε εμείς είμαστε απέναντι. Γιατί να φύγουν τα ποσά αυτά από εμάς, που εξάλλου εμείς τα φέραμε στην Ελλάδα με την καλλιέργειά μας, και να μεταφερθούν αλλού; Ας μας πούνε ένα λόγο. Για να αυξήσουν των άλλων τις επιδοτήσεις; Για να καλλιεργήσουν επειδή δεν καλλιεργούν καθόλου, ενώ εμείς εδώ στην Κρήτη καλλιεργούμε; Δηλαδή, αν μου βρει κάποιος ένα λόγο που γίνεται αυτό, θα καθίσω κάτω να το συζητήσουμε», προσθέτει ο συνδικαλιστής. Και στο σημείο αυτό καταγγέλλει. «Απαίτησαν. Είχαν πολιτικούς από τα μέρη τους και τα πήραν αυτά. Διότι εμείς εκεί υστερούσαμε πάντα», καταλήγει ο κ. Καμπιτάκης.

Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια