Ειδήσεις

Θα προχωρήσουν σε αλλαγές στον "Καλλικράτη";

O "Καλλικράτης" αντιμετωπίστηκε με... ανάμεικτα συναισθήματα από την πλειοψηφία των αυτοδιοικητικών. Ο κόσμος, πέραν ολίγων περιπτώσεων, δεν αντέδρασε, καθώς ήδη οι παραδοσιακοί αυτοδιοικητικοί θύλακες είχαν συνενωθεί κιόλας με την προηγούμενη μεταρρύθμιση των ΟΤΑ. Ωστόσο τα προβλήματα που δημιούργησε ο "Καλλικράτης" μάλλον ήταν εξίσου πολλά με αυτά που έλυσε.

Η αναγκαιότητα για "αναβάθμιση" του "Καλλικράτη" είναι υπαρκτή, ωστόσο ορισμένοι τοπικοί παράγοντες και κάτοικοι περιμένουν... πώς και πώς να προχωρήσει στα έργα η κυβέρνηση, κάνοντας πράξη τις δηλώσεις του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για «χωροταξική αποκλιμάκωση» του "Καλλικράτη".

Από τον Βελβεντό Κοζάνης μέχρι τη Λέσβο κάτοικοι και τοπικοί παράγοντες βλέπουν με πολύ θετικό μάτι τις δηλώσεις για αλλαγές στα όρια των δήμων, όπως αναφέρουν "Τα Νέα".

Ωστόσο, υπάρχουν και αιρετοί που διακρίνουν ντόμινο αρνητικών εξελίξεων εάν ανοίξει το θέμα της χωροταξίας.

Από πλευράς υπουργείου Εσωτερικών επιχειρείται να μην ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και βρεθούν μπροστά σε σωρεία ανεξέλεγκτων αιτημάτων. Όπως επισημαίνει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Κώστας Πουλάκης, η πρωτοβουλία για αλλαγές στον "Καλλικράτη" θα γίνει μετά από διεξοδικό διάλογο και θα έχει ορίζοντα τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019.

Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών διαμηνύει πως κομβικό σημείο για την προώθηση των όποιων μεταρρυθμίσεων στον "Καλλικράτη" είναι τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

«Ο "Καλλικράτης" ξεκίνησε χωρίς την προίκα του και γι' αυτό είχε προβλήματα», δηλώνει ο υπουργός Νίκος Βούτσης και προσθέτει πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων που να στηρίξει τις αλλαγές. «Αν δεν έχει 4 δισ. ευρώ, δεν μπορεί να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις», παραδέχτηκε.

Σχόλια