Ειδήσεις

"Για αεροδρόμιο και ΒΟΑΚ ανακοινώσεις όταν είμαστε έτοιμοι"

Οι αποφάσεις που θα λάβει η κυβέρνηση για το Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης αλλά και το αεροδρόμιο στο Καστέλι θα ληφθούν μετα από συνεννόηση με τους φορείς του νησιού.  

Και βεβαίως ο ΒΟΑΚ είναι θέμα "σε εκκρεμότητα" αφού κατ' ουσίαν έχουν ληφθεί μόνο προκαταρκτικές αποφάσεις, ωστόσο το αεροδρόμιο Καστελίου - ένα έργο απολύτως απαραίτητο για το νησί - βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, αφού έως τις 7/4 αναμένεται να κατατεθούν οι προσφορές των υποψήφιων αναδόχων. Οπότε προκαλεί ερωτηματικά η μη διάθεση του αρμόδιου υπουργού να μιλήσει για το θέμα αυτό.

Στα δύο αυτά θέματα αναφέρθηκε σήμερα από τα Χανιά ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης, χωρίς ωστόσο να ανοίξει τα χαρτιά του σχετικά με τις σκέψεις της κυβέρνησης.

Την ώρα που οι φορείς της Κρήτης αγωνιούν, ο κ. Σταθάκης απαντώντας σε ερώτηση της "ΚΡΗΤΗ ΤV" είπε χαρακτηριστικά: «Αυτά είναι μεγάλα θέματα, τα συζητάμε, δεν έχουμε ανακοινώσει τίποτα και θα ανακοινώσουμε όταν είμαστε έτοιμοι και σε πλήρη συνεννόηση με τους φορείς της Κρήτης».

Από την πλευρά του ο ειδικός γραμματέας των ΣΔΙΤ δε θέλησε να αναφερθεί στο ενδεχόμενο χρηματοδότησης μεγάλων αναπτυξιακών έργων όπως ο ΒΟΑΚ από τα ΣΔΙΤ.

«Αυτά όλα θα ανακοινωθούν εν ενθέτω χρόνο από τον κ. υπουργό και τους αρμοδίους, επομένως αυτή τη στιγμή είμαστε εδώ για το πάρκο» (σ.σ. η αναφορά για την υπογραφή σύμβασης του Επιχειρηματικού Πάρκου στα Χανιά).

Την ίδια ώρα πάντως ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο η χρηματοδότηση για έργα αναβάθμισης του ΒΟΑΚ, ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ: «Ήρθε η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο για την υπογραφή της σύμβασης των 10 εκατομμυρίων που είχαμε ανακοινώσει πριν από 6 μήνες.

Μετά το Πάσχα θα ξεκινήσει η εργολαβία: 27 χιλιόμετρα γίνονται ασφαλτικά, θα πραγματοποιηθεί καθαρισμός, οριζόντια και κάθετη σήμανση».

Για το νέο ΒΟΑΚ και τη χρηματοδότησή του ο κ. Αρναουτάκης έδειξε το δρόμο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας. «Η πρόταση για το μεγάλο έργο είναι αυτή που είχαμε καταθέσει και στον προηγούμενο υπουργό. Την έχουμε συζητήσει με τον κ. Σταθάκη, που την αποδέχεται, και είναι ο δρόμος να χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Μπορεί να γίνει το έργο με τη μέθοδο της διαθεσιμότητας χωρίς διόδια. Αυτή είναι η θέση μας και η θέση του υπουργού».

Για το αεροδρόμιο Καστελίου ο κ. Αρναουτάκης μάς παρέπεμψε στην κυβέρνηση:

«Για το Καστέλι είναι η κυβέρνηση. Από ό,τι γνωρίζω στις 7 Απριλίου κατατίθενται οι προσφορές από τους διάφορους αναδόχους του έργου - τώρα όλα είναι θέμα της κυβέρνησης.

Πρέπει όπως να γίνει αυτό το αναπτυξιακό έργο», τόνισε.

Από τα Χανιά ο κ. Αρναουτάκης αναφέρθηκε και στα θέματα της αναβάθμισης των αεροδρομίων "Ν. Καζαντζάκης" και "Ι. Δασκαλογιάννης", ενώ για το τελευταίο εξέφρασε την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο της ιδιωτικοποίησής του

Αντώνης Νομικός

Σχόλια