Ειδήσεις

"Κλείνει" το ιστορικό κοιμητήριο του Αγίου Κωνσταντίνου

Με τον πιο τραγικό τρόπο, συγγενείς νεκρών ενημερώθηκαν χθες το πρωί ότι σταματούν οι ταφές στους οικογενειακούς τάφους στο ιστορικό για την πόλη του Ηρακλείου, νεκροταφείο του Αγίου Κωνσταντίνου, λίγες ώρες μάλιστα πριν τη ταφή των αγαπημένων τους προσώπων!

Απίστευτα γεγονότα, με τις οικογένειες των δύο ηλικιωμένων που έφυγαν από τη ζωή να ταλαιπωρούνται αφάνταστα και να αναζητούν μέσα στον πόνο τους απαντήσεις, είτε μεταβαίνοντας στη Λότζια, είτε στην Αρχιεπισκοπή Κρήτης είτε τηλεφωνώντας στους υπεύθυνους του νεκροταφείου ή και σε δικηγόρους!

Για απάνθρωπη στάση από πλευράς Δήμου Ηρακλείου κάνει λόγο ο κ. Μηνάς Μαρκουλάκης, ιδιοκτήτης του γραφείου τελετών, ο οποίος επίσης έπεσε από τα σύννεφα, καθώς οι ταφές στους οικογενειακούς τάφους γίνονταν κανονικά με πρόσφατη αυτή, όπως είπε, του πρώην περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Καμπέλη, στις 17 Φεβρουαρίου, αλλά και μιας κηδείας, τρεις μέρες αργότερα.

Όπως τονίζει ο κ. Μαρκουλάκης, δεν υπήρξε καμία απολύτως ενημέρωση από τον Δήμο Ηρακλείου προς τα γραφεία τελετών, τα οποία προχώρησαν κανονικά τις προβλεπόμενες διαδικασίες, όπως δημοσιεύσεις σε τοπικές εφημερίδες, τοιχοκολλήσεις αγγελτηρίων, κ.ά.

Συνέπεια, συγγενικά και φιλικά πρόσωπα των εκλιπόντων να μεταβαίνουν κυριολεκτικά τη τελευταία στιγμή στο νέο κοιμητήριο, ενώ άλλοι να το πληροφορούνται κατά τη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας στον ιερό ναό του ιστορικού νεκροταφείου.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση κηδείας μιας ηλικιωμένης 85 ετών, με τα αγαπημένα της πρόσωπα να ενημερώνονται πέντε ώρες πριν την κηδεία για τις… αλλαγές, όπως συνέβη και στον ιδιοκτήτη του γραφείου τελετών κ. Μαρκουλάκη.

Μάλιστα, μετά την κηδεία στο νέο κοιμητήριο, επέστρεψαν ξανά στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου, διότι απέναντι από το κοιμητήριο προσφέρονταν οι καφέδες!

«Χθες στις 8:30 το πρωί, ενημέρωσα έναν υπάλληλο του νεκροταφείου για την ταφή σε οικογενειακό τάφο, με τα πράγματα να κυλούν φυσιολογικά, όπως άλλωστε τις προηγούμενες μέρες, ενώ γύρω στις 11 το πρωί της ίδιας ημέρας, ενημερώθηκα από τον προϊστάμενο του κοιμητηρίου, ότι σταματούν οι ταφές στους οικογενειακούς τάφους. Αυτό είναι απάνθρωπο», τόνισε στο neakriti.gr, ο κ. Μαρκουλάκης.

«Ζήσαμε δραματικές στιγμές. Είναι για… γέλια», σχολίασε η κ. Μαρία, συγγενής της 85χρονης εκλιπούσας, η οποία ενημερώθηκε στο και πέντε για την… ενεργοποίηση της σχετικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, του 2008!

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Καραντινός απάντησε ότι εφαρμόζουν σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που δικαιώνει τον δήμο, μετά από προσφυγή δεκάδων Ηρακλειωτών που ζητούσαν την ακύρωση της σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πάντως, ο κ. Καραντινός δε γνώριζε ότι συνεχίζονταν κανονικά οι ταφές στους οικογενειακούς τάφους, λέγοντας ότι "κακώς" γίνονταν, αφήνοντας αιχμές προς τον κλάδο των γραφείων τελετών, υποστηρίζοντας ότι το… γνώριζαν, κάτι που διαψεύδει ο κ. Μαρκουλάκης.

Το νεκροταφείο του Αγίου Κωνσταντίνου αποτελεί κομμάτι της ιστορίας μας, καθώς σε αυτό έχουν ταφεί επιφανείς Ηρακλειώτες, ιστορικοί, λογοτέχνες, πολεμιστές που έχασαν τη ζωή τους για την ελευθερία και διακρίθηκαν για την αντιστασιακή τους δράση, άνθρωποι που προσέφεραν φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο, ενώ κατά καιρούς ενταφιάστηκαν τοπικοί ιεράρχες.

Το ιστορικό νεκροταφείο "κλείνει" τον κύκλο του, προκαλώντας συναισθήματα λύπης στους παλαιότερους και κυρίως σε όσους προσέφυγαν δικαστικά για να βάλουν "φραγμό" στην τότε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Μάλιστα, ένας από τους δημοτικούς σύμβουλος της τότε αντιπολίτευσης του δήμου κ. Γιώργος Καραντινός και σήμερα αντιδήμαρχος Οικονομικών, έδωσε τη δική του μάχη για να μην κλείσει το ιστορικό αυτό νεκροταφείο του Ηρακλείου, άποψη που διατηρεί μέχρι και σήμερα.

Γεωργία Μακάκη

Σχόλια