default-image

Αυθεντικές γεύσεις στο 3ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας

Κρήτη
Αυθεντικές γεύσεις στο 3ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεύσεις και αρώματα επικράτησαν στο 3ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο κέντρο "Πάνθεον" στα Ρουσσοχώρια του δήμου Μινώα Πεδιάδος το μεσημέρι της Κυριακής.

Σε μια προσπάθεια να αναδειχθούν τα οφέλη της παραδοσιακής κρητικής διατροφής, μέλη 30 πολιτιστικών συλλόγων απ' όλη την Κρήτη ένωσαν τις δυνάμεις τους δημιουργώντας ξεχωριστά πιάτα, ενθουσιάζοντας την κριτική επιτροπή και τους επισκέπτες που είχαν την ευκαιρία να γευτούν και να απολαύσουν εδέσματα και συνταγές της γιαγιάς, που ξύπνησαν αναμνήσεις άλλων εποχών.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_uqnzeugr/

Έστειλαν έτσι το μήνυμα ότι η κρητική κουζίνα είναι μια από τις πιο γευστικές και διαδεδομένες σε όλη την Ελλάδα.

Επρόκειτο για μια ημέρα όπου πρωταγωνίστησαν οι γεύσεις και η... παράδοση του τόπου μας. Από παραδοσιακά γαστρο... μαγειρέματα, μουσική και χορό μέχρι ομιλίες γύρω από την κρητική διατροφή και την εξέλιξή της στο πέρασμα του χρόνου, με τη βραδιά να παρουσιάζει η δημοσιογράφος της "ΚΡΗΤΗ TV" Βούλα Νεονάκη, ενώ την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και πολλοί γνωστοί σεφ, όπως η Ντίνα Νικολάου και ο Θέμος Ρήγας.

Η πρωτοβουλία για την εκδήλωση ανήκει στον ιδιαίτερα δραστήριο Πολιτιστικό Σύλλογο Αποστόλων, ο οποίος επιχειρεί να αναδείξει ακόμη περισσότερο την ήδη διάσημη για τα οφέλη της κρητική διατροφή. Στη διάρκεια της βραδιάς μάλιστα κριτική επιτροπή αξιολόγησε τα πιάτα.

«Θεωρούμε υποχρέωσή μας, μέσα σε όλες τις άλλες δραστηριότητες, την προβολή της κρητικής διατροφής», τόνισε ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Ζαχαρίας Καλογεράκης, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του τη χθεσινή εκδήλωση.

«Στόχος της εκδήλωσης είναι να ενωθούν οι πολιτιστικοί σύλλογοι, ώστε να ξεκλειδώσουν γεύσεις και αναμνήσεις από την κουζίνα της μαμάς και της γιαγιάς», τόνισε η δημοσιογράφος Βούλα Νεονάκη.

«Πέρα από τις δικές μας γνώσεις, για να δημιουργήσουμε ένα ωραίο πιάτο παίρνουμε ιδέες και από τους παλαιότερους, τις οποίες παντρεύουμε ή παρουσιάζουμε αυτούσιες», είπε το μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Θραψανού Γιώργος Μαυραντωνάκης.

«Θεωρώ αυτήν την εκδήλωση πολύ σημαντική, γι' αυτό και πρέπει να συνεχιστεί», ανέφερε το μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Νιπιδιτού Μανώλης Παπαδάκης.

«Κύριος στόχος της εκδήλωσης είναι η νέα γενιά να μάθει αυτές τις συνταγές, ώστε να διατηρηθούν στην πάροδο του χρόνου» τόνισε το μέλος του Συνεταιρισμού "Εν Καρδία" Ελένη Συνταχάκη.

Ένα "περιβόλι" γεμάτο παραδόσεις

Όπως αναφέρουν τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Αποστόλων, «οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η Κρήτη, ο τόπος μας, είναι ένα περιβόλι γεμάτο παραδόσεις. Έτσι είναι. Έχει απ' όλα: αναρίθμητα ήθη, έθιμα, χορούς, γεύσεις, χρώματα... που δεν πρέπει να παραμελήσουμε και να τα αφήσουμε να χαθούν.

Σκοπός των πολιτιστικών συλλόγων είναι να καταγράψουμε ό,τι δεν έχει ακόμα ο χρόνος καταστρέψει και να σφραγίσουμε το παρόν με το παρελθόν. Ενωμένοι με αγάπη για τον τόπο μας, να αγωνιστούμε για την πολιτιστική μας κληρονομιά με κοινό στόχο να μεταδώσουμε με σεβασμό στις νεότερες γενιές την αρχοντιά των παλαιότερων. Αυτόν τον πολιτισμό προάγουμε και πρέπει όλοι εμείς οι αγωνιστές του πολιτισμού να στηρίζουμε με αγάπη και ανιδιοτέλεια τον κοινό μας στόχο, που κάποιες στιγμές κινδυνεύει να αλλοιωθεί!

Γι' αυτό οφείλουμε μετά από κάθε μας δραστηριότητα και πρωτοβουλία να κρίνουμε το αποτέλεσμα και, αν κάποιες φορές διαπιστώσουμε προσπάθεια αλλοτρίωσης και εμπορευματοποίησης των προσπαθειών μας, επιβάλλεται να αναθεωρούμε τις κινήσεις μας ώστε να τις προστατεύσουμε.

Με όλα τα παραπάνω στο μυαλό και την καρδιά μας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αποστόλων αποφάσισε φέτος να διοργανώσει την Κυριακή 8 Μαρτίου και ώρα 10:30 το πρωί το 3ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας στο "Πάνθεον" στα Ρουσσοχώρια Πεδιάδος, το 3ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας χωρίς τη συμβολή κανενός επιχειρηματία, ώστε αυτό να μη μετατραπεί σε ένα φθηνό και κενό πανηγύρι.

Προσπαθούμε χρονιά τη χρονιά να δώσουμε σ' αυτό το γεγονός τη σημασία που του αξίζει, καθώς η κρητική διατροφή θεωρείται από τις ωφελιμότερες παγκοσμίως, και να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας αλλά και τις επόμενες γενιές κάνοντάς τις κοινωνούς σε αυτήν την "ιεροτελεστία" της κουζίνας.

Είμαστε αληθινά ευτυχισμένοι γιατί σε αυτήν την προσπάθεια έχουμε πολλούς αρωγούς, ξεκινώντας από την οικογένεια Παπουτσάκη, που μας παραχωρεί το χώρο, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Σαμπά, Ζωφόρων, Βόνης, Γαλατά και Θραψανού, που μας βοηθούν πολύ, την Περιφέρεια Κρήτης αλλά και το Δήμο Μινώα Πεδιάδας, που είναι πάντα δίπλα μας και μας στηρίζουν».

Μαρία Αντωνογιαννάκη, Μάνος Τριγώνης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News