Ειδήσεις

Διέξοδος στην κρίση… τα αρωματικά φυτά

Τις απεριόριστες δυνατότητες και προοπτικές αλλά και τις τεχνικές αναπαραγωγής, διατήρησης, καλλιέργειας και μεταποίησης των αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών της Κρήτης εξήγησαν επιστήμονες του Γεωργικού Οργανισμού "Δήμητρα" στους ενδιαφερόμενους.

Ακόμα και στην καρδιά της κρίσης, όπως επισημάνθηκε στα πλαίσια σεμιναρίου που έγινε στο Ηράκλειο, η καλλιέργεια των αρωματικών φυτών που στην Κρήτη ευδοκιμούν μπορεί να αποτελέσει αφετηρία δημιουργίας νέων δεδομένων, με άκρως επιτυχημένες επιχειρηματικές δράσεις.

«Είναι ένα από τα ελάχιστα στοιχεία, τα οποία μπορούν να δώσουν διεξόδους στην κρίση. Ακριβώς χρησιμοποιώντας το ελληνικό συγκριτικό πλεονέκτημα της αξιοποίησης τοπικά παραγόμενων προϊόντων» τόνισε η δρ. γεωπόνος Ελένη Μαλούπα, αναφερόμενη στο πώς μπορούν να αξιοποιηθούν τα τοπικά αυτά προϊόντα της φύσης.

Ο δίκταμος, η μαλοτήρα, ο κρίταμος, η ρίγανη και το θυμάρι, όπως και πολλά ακόμα άλλα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της κρητικής γης, είναι ήδη γνωστά στο εξωτερικό. Και η διάθεσή τους, ανάλογα με το είδος και την επεξεργασία τους, μπορεί, όπως επισημάνθηκε, αν υπάρξει ομαδική συνεργασία, να επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα. «Αυτό που μας λείπει είναι η πρώτη ύλη. Επομένως, τι πρέπει να ακολουθηθεί ως προς αυτό το σκοπό; Η περαιτέρω καλλιέργεια των ειδών αυτών» πρόσθεσε η κ. Μαλούπα. Επισημαίνοντας ότι «ήρθαμε εδώ προκειμένου να ξεκινήσουμε μια συνεργασία μεταξύ της έρευνας και της εκπαίδευσης. Και ο κόσμος που ήρθε να παρακολουθήσει το σεμινάριο ενδιαφέρεται να καλλιεργήσει τα φυτά αυτά».

Παρά το γεγονός πάντως ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει ραγδαία βήματα ανάπτυξης και εξέλιξης στον τομέα αυτό. Το πλαίσιο πλέον για να ασχοληθεί κάποιος με την καλλιέργεια αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών, όπως τονίστηκε, είναι απλοποιημένο. Εκτός των άλλων, περιλαμβάνει μέχρι και τη διάθεση των πιστοποιημένων φυτών προς τους ενδιαφερόμενους.

«Αυτή τη στιγμή, μπορούμε να εγγράψουμε ποικιλίες από είδη τα οποία έχουμε βελτιώσει και να μπούμε στη διαδικασία να δίνουμε στους παραγωγούς ένα τέτοιο πιστοποιημένο φυτικό υλικό μέσω φυτωρίων», κατέληξε η κ. Μαλούπα.

Μαρία Αντωνογιαννάκη, Ράνια Μωραΐτη

Σχόλια