default-image

Χάτρα: Κι άλλη αρχαία πόλη στο Ιράκ καταστρέφουν οι τζιχαντιστές

Κόσμος
Χάτρα: Κι άλλη αρχαία πόλη στο Ιράκ καταστρέφουν οι τζιχαντιστές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγκόσμια φρίκη προκαλεί η είδηση ότι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους συνεχίζουν την καταστροφική τους επέλαση με θύματα μνημεία και έργα τέχνης χιλιάδων ετών.

Όπως δήλωσε αξιωματούχος του ιρακινού υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν αρχίσει να καταστρέφουν τα μνημεία και τα ερείπια της αρχαίας ασσυριακής πόλης Χάτρα στο Ιράκ. Πρόκειται για μια πόλη που ιδρύθηκε πριν από 2.000 και πλέον χρόνια και ανήκει επίσης επισήμως στην πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO.

Ο αξιωματούχος δήλωσε στο Ρόιτερς ότι το υπουργείο πληροφορήθηκε από υπαλλήλους του που βρίσκονται στη βόρεια πόλη του Ιράκ, Μοσούλη, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών, ότι οι φανατικοί κατεδάφισαν σήμερα τα μνημεία της Χάτρα. Πρόσθεσε ότι είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες και ότι το υπουργείο δεν έχει λάβει φωτογραφίες που να δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής.

Ωστόσο, κάτοικος της περιοχής δήλωσε στο Ρόιτερς ότι νωρίς σήμερα το πρωί άκουσε μία ισχυρή έκρηξη και ότι άλλοι κάτοικοι γειτονικής περιοχής ανέφεραν ότι οι τζιχαντιστές του ΙΚ έχουν καταστρέψει μερικά από τα μεγαλύτερα οικοδομήματα της Χάτρα και ότι κατεδαφίζουν τα μικρότερα με μπουλντόζες.

«Η πόλη της Χάτρα είναι πολύ μεγάλη και τα περισσότερα έργα τέχνης εκείνης της περιόδου (ενν. των Ασσυρίων) φυλάσσονταν εντός της», δήλωσε ένας εκπρόσωπος των κουρδικών Αρχών, προσθέτοντας ότι οι τζιχαντιστές έχουν ήδη κλέψει όσα χρυσά και ασημένια είδη υπήρχαν εκεί - προφανώς, για να χρηματοδοτήσουν την οργάνωσή τους.

Μετά την κατάρρευση της αυτοκρατορίας των Ασσυρίων, αραβικές φυλές μετανάστευσαν στη βόρεια περιοχή της Μεσοποταμίας και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή που αργότερα ονομάστηκε Χάτρα. Τον 3ο π.Χ. αιώνα η Χάτρα ιδρύθηκε ως πόλη στο βασίλειο των Σελευκιδών.

Δείτε βίντεο από τη Χάτρα:

Η Χάτρα υπήρξε σημαντική οχυρωμένη συνοριακή πόλη και άντεξε επανειλημμένες επιθέσεις από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Στην πόλη διακρίνονται οι επιρροές του ελληνικού πολιτισμού με άλλες (της Μεσοποταμίας, της Χαναανικής) και είναι προστατευόμενο μνημείο κληρονομιάς της UNESCO.

Υπενθυμίζεται ότι οι τζιχαντιστές κατέστρεψαν τους αρχαιολογικούς θησαυρούς στο μουσείο της Μοσούλης και πριν μερικές μέρες είχαν ισοπεδώσει την αρχαία ασσυριακή πόλη Νιμρούντ, κάτι που είχε καταδικαστεί από όλο τον κόσμο, ενώ μόλις σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ έκανε λόγο για «έγκλημα πολέμου».

Καταγγέλλει την καταστροφή της αρχαίας πόλης Χάτρα η UNESCO

Η Οργάνωση του ΟΗΕ για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό (UNESCO) κατήγγειλε το Σάββατο την καταστροφή της αρχαίας πόλης Χάτρα στο Ιράκ από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Η καταστροφή της Χάτρα αποτελεί καμπή στη φοβερή στρατηγική της πολιτιστικής κάθαρσης που είναι σε εξέλιξη στο Ιράκ», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η γενική διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα, μιλώντας για την καταστροφή της ιρακινής πολιτιστικής κληρονομιάς από τους τζιχαντιστές του IΚ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News