Ειδήσεις

Νέος πρωθυπουργός, νέο στυλ στο Μαξίμου

Μετά τις αλλαγές στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Βουλή, όπου η σύγχρονη τέχνη βρήκε το δικό της έδαφος έκφρασης, ήρθε και η σειρά του Μεγάρου Μαξίμου, ο νέος ένοικος του οποίου, Αλέξης Τσίπρας, βάζει τη δική του προσωπική σφραγίδα.

Νέος πρωθυπουργός, νέο στυλ, νέα διακόσμηση, πιο νεανική, πιο φωτεινή και σίγουρα πολύ διαφορετική, όπως διαπίστωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος είχε την ευκαιρία να "εγκαινιάσει", τουλάχιστον μπροστά στο φακό, το νέο πρωθυπουργικό γραφείο. Αν και οι αλλαγές χρειάστηκαν κάτι παραπάνω από ένα μήνα για να πάρουν σάρκα και οστά, το αποτέλεσμα αν μη τι άλλο είναι... ριζοσπαστικό.

Σαμαράς και Ολάντ στο Μαξίμου το 2013. Ο καναπές έχει μετακινηθεί από τον Αλέξη Τσίπρα και τη θέση του πήρε το γραφείο.

Το καινούργιο γραφείο του Μεγάρου Μαξίμου έχει αλλάξει και την πολιτική... χωροταξία, κρίνοντας από τις επαφές του Αλέξη Τσίπρα με τον Σταύρο Θεοδωράκη. Οι δυο τους δεν κάθισαν στον παραδοσιακό τριθέσιο καναπέ μπροστά στη βιβλιοθήκη, αλλά στις εκρού πολυθρόνες μπροστά σε ένα λιτό τραπεζάκι, με το φωτισμό να είναι φυσικός και όχι από τα παραδοσιακά κίτρινα λαμπατέρ. Έτσι το Μαξίμου φάνηκε πιο φωτεινό και πιο ζωντανό.

Το γραφείο στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται πλέον πιο πολύχρωμο και φωτεινό, όπως διαπίστωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης που ξεναγήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα.

Η βιβλιοθήκη πάντως με τα ίδια βιβλία και τον ίδιο πίνακα παρέμειναν στη θέση τους. Δεν είχαν την ίδια τύχη οι υπόλοιπες πολυθρόνες και καναπέδες, που μετακινήθηκαν ώστε να υπάρχει περισσότερο φως και η θέα του επισκέπτη να είναι προς το γραφείο και όχι προς τους καναπέδες. Γραφείο το οποίο πλέον έχει μεταφερθεί μπροστά από τη μεγάλη βιβλιοθήκη.

Στο γραφείο δεν υπάρχει η μεγάλη οθόνη του υπολογιστή αλλά ένα λάπτοπ, απουσιάζει η μολυβοθήκη και τα άλλα μπιμπελό, ενώ στη θέση του παρέμεινε το κόκκινο πορτατίφ.

Η πιο ριζοσπαστική αλλαγή έγινε όμως στους πίνακες. "Η Ελλάς ευγνωμονούσα" του Θεόδωρου Βρυζάκη, έργο του 1858, "έφυγε" και στη θέση της, πάνω από τους καναπέδες, κρεμάστηκε ο πίνακας του εικαστικού Δημοσθένη Κοκκινίδη "Αντίθεση", το οποίο δημιούργησε ο καλλιτέχνης το 1980. Αφαιρετική σύγχρονη τέχνη σε άλλη λογική και με άλλο εικαστικό αποτέλεσμα.

Το γραφείο του Αντώνη Σαμαρά στο Μαξίμου με τον πίνακα "Η Ελλάς ευγνωμονούσα".

Σημειώνεται ότι "Η Ελλάς ευγνωμονούσα" είχε απομακρυνθεί και πάλι από το Μαξίμου από τον Γιώργο Παπανδρέου τον Οκτώβριο του 2010 και επέστρεψε από τον Αντώνη Σαμαρά το 2012, ο οποίος τη ζήτησε ξανά από την Εθνική Πινακοθήκη.

Το νέο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα μπροστά στη βιβλιοθήκη.

Οι καναπέδες στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα μετακινήθηκαν και οι πολυθρόνες πήραν περίοπτη θέση μπροστά στο φως.

Σταύρος Μουντουφάρης

Σχόλια