default-image

"Δύσκολα τα πράγματα για την οικονομία" λένε Ηρακλειώτες

Κρήτη
"Δύσκολα τα πράγματα για την οικονομία" λένε Ηρακλειώτες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δύσκολα τα πράγματα για το μέλλον της οικονομίας», αναφέρουν όσοι πολίτες μίλησαν την Παρασκευή στη "Νέα Κρήτη" στη λαϊκή αγορά του Μασταμπά. Οι λαϊκές αγορές, ως γνωστόν, αποτελούν το καλύτερο πεδίο "δημοσκοπήσεων", καθώς συγκεντρώνουν ανθρώπους από το σύνολο της κοινωνικής διαστρωμάτωσης. Ανθρώπους της μεσαίας τάξης, οικονομικά αδύναμους μα ακόμη και ανθρώπους που, παρά την κρίση, τα πηγαίνουν καλά στα οικονομικά τους. Τι λένε όλοι αυτοί, λοιπόν, σε ένα "τυχαίο δείγμα"; «Παρά τις εξαγγελίες και την καλή θέληση της κυβέρνησης, η επικρατούσα κατάσταση δε θα αλλάξει».

Την ίδια ώρα όμως συνεχίζουν να ελπίζουν για ένα καλύτερο αύριο, με τη λογική του γνωστού ρητού «η ελπίδα πεθαίνει τελευταία».

Ο κ. Μανόλης Παπαδομανωλάκης τονίζει: «Αν δεν υπάρχει χρήμα στην αγορά πώς θα πουλήσουμε τα προϊόντα μας;».

Ο κ. Παπαδομανωλάκης, ως παραγωγός λαϊκής αγοράς όσον αφορά στο οικονομικό γίγνεσθαι της χώρας μας, πιστεύει πως τα πράγματα είναι δύσκολο να αλλάξουν, καθώς, όπως λέει, δε μας αφήνουν οι Γερμανοί. Ο ίδιος τονίζει πως ο κόσμος ψωνίζει με το κομμάτι πλέον, ακόμη και για οπωροκηπευτικά και ότι οι συνταξιούχοι είναι εκείνοι που κινούν ακόμη τα νήματα στην αγορά, μιας και τη χώρα μαστίζει η ανεργία. Κι άλλος συμπολίτης μας πιστεύει πως η αγορά ζει από τους συνταξιούχους, ενώ συμφωνεί με τις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα. «Μας δάνειζαν από το 1980 μέχρι το 2010. Δε θέλουμε να τους τα φάμε. Ο Έλληνας είναι φιλότιμος, αλλά δεν μπορούν να τα εισπράξουν σε λίγα χρόνια από τώρα; Τα θέλουν μαζεμένα;», προσθέτει.

«Ο κόσμος δεν έχει χρήματα, ενώ η κυβέρνηση παρέλαβε ένα χάος. Τα παιδιά μου και τα 14 εγγόνια μου είναι άνεργα. Πού να φτάσει μια αγροτική σύνταξη, όταν μέχρι τώρα ήταν κομμένο και το δώρο; Ας ελπίσουμε τουλάχιστον να πάρουμε το δώρο του Πάσχα», τονίζει μιλώντας επίσης στη "Νέα Κρήτη" ο κ. Βλάσιος Μαθιουδάκης, συνταξιούχος του ΟΓΑ.

Τη που στιγμή κάποιοι παραγωγοί χθες στη λαϊκή του Μασταμπά έλεγαν πως «μεροκάματο δε λέγεται να πιάσει κανείς 50 ή 100 ευρώ ημερησίως, αφού πάνω από τα μισά είναι έξοδα», τα λόγια της κ. Ειρήνης Σπινθάκη έρχονται να επιβεβαιώσουν το Γολγοθά όχι μόνο για την επιβίωση, αλλά και για την εξασφάλιση μιας σύνταξης και μάλιστα αγροτικής για την ηλικία όχι των 67, αλλά των 70 ετών!

Η ίδια κι ενώ είναι ηλικίας 66 ετών έχει φτάσει σε σημείο να μαζεύει χόρτα και χοχλιούς προκειμένου να εξασφαλίσει τα 500 ευρώ που απαιτούνται κάθε 6 μήνες για να πάρει μια σύνταξη στα 70 της χρόνια. Κι αυτό γιατί, όπως μας λέει η ίδια, κατάφερε με χίλια ζόρια να ασφαλιστεί μόλις το 1994, ενώ δουλεύει στους αγρούς από 8 χρονών.

Δείχνοντας τα χέρια της η κ. Ελένη, καταλαβαίνει κανείς πόσο πολυδουλεμένη γυναίκα είναι. Κι όμως, όπως εξηγεί, είχαν απορρίψει πάρα πολλές φορές το αίτημά της για να ασφαλιστεί στον ΟΓΑ. «Το κράτος δεν αναγνώριζε ότι ήμουν αγρότισσα και ασφαλίστηκα τελικά το '94. Τώρα θα πρέπει να συμπληρώσω τα 15 χρόνια πληρώνοντας την ασφάλεια για να έχω σύνταξη πλέον στα 70 μου. Και είμαι ακόμη 66 ετών. Θα έπρεπε να κατεβούν τα όρια ηλικίας για σύνταξη στον ΟΓΑ. Οι αγρότες είναι πολύ δύσκολο να εργάζονται όταν περάσουν τα 60 έτη. Πώς θα αντέχουν να δουλεύουν έως τα 67 τους χρόνια; Πώς να επιβιώσουμε όταν δεν έχουμε χρήματα και τα χρέη και οι φόροι είναι ήδη πάρα πολλά;», συμπληρώνει η κ. Ειρήνη, η οποία είναι πολύτεκνη με τέσσερα παιδιά και 9 εγγόνια.

Ο κ. Σταύρος Σερκεδάκης αναφέρει ότι δουλεύει για 20 και 30 ευρώ και ότι δεν υπάρχουν λεφτά για να αγοράσει ο κόσμος τα απαραίτητα.

«Το ίδιο ισχύει για τη χώρα, όταν παίρνουν των αγροτών τα χρήματα για να πληρώσουν τη δόση του δανείου», υπογραμμίζει παράλληλα.

«Δύσκολα είναι σήμερα τα πράγματα όσον αφορά την οικονομία», πιστεύει και ο κ. Χαράλαμπος Κουλάκης. «Επί Παπανδρέου μόνο φάγαμε ψωμί, ενώ σήμερα συνεχίζονται τα μνημόνια και αλλάζουν ονομασία», συμπληρώνει.

«Αν και διάθεση υπάρχει από πλευράς κυβέρνησης, από την άλλη δεν έχουμε τη δυνατότητα για πολλές πρακτικές, έτσι όπως έφεραν τα πράγματα οι προηγούμενες κυβερνήσεις», αναφέρει ο κ. Γιάννης Γιαννούλης, ο οποίος κάνει υπομονή. «Κάθε μέρα και χειρότερα. Απλώς ελπίζουμε», τονίζει ο κ. Γιάννης Αρβανιτάκης. Δεν πιστεύει πως θα αλλάξουν τα πράγματα άλλος συμπολίτης μας, εργαζόμενος στο Δήμο, στον τομέα της καθαριότητας. «Δε θα αφήσουν τον Τσίπρα να κάνει τίποτα. Υπάρχει η θέληση, αλλά η μπόρεση; Ήμουν 32 μήνες άνεργος. Δουλεύω τους τελευταίους 8 μήνες και το άλλο Σάββατο τελειώνει η σύμβασή μου. Μετά τι γίνεται; Υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις στο Δήμο. Γιατί δεν παίρνουν κόσμο;», αναρωτιέται ο ίδιος.

Τι δήλωσαν οι πολίτες

«Λεφτά δεν υπάρχουν για να αγοράσει ο κόσμος τα απαραίτητα. Τα πράγματα είναι δύσκολα».

Σταύρος Σερκεδάκης

«Δεν αναγνώριζαν ότι ήμουν αγρότισσα. Ασφαλίστηκα το '94. Θα πρέπει να συμπληρώσω 15 χρόνια πληρώνοντας».

Ειρήνη Σπινθάκη

«Η κυβέρνηση παρέλαβε ένα χάος. Τα παιδιά μου και τα 14 εγγόνια μου είναι άνεργα».

Βλάσιος Μαθιουδάκης

«Αν και διάθεση υπάρχει από πλευράς κυβέρνησης, δεν έχουμε τη δυνατότητα για πολλές πρακτικές».

Γιάννης Γιαννούλης

«Επί Παπανδρέου μόνο φάγαμε ψωμί, ενώ σήμερα συνεχίζονται τα μνημόνια και αλλάζουν ονομασία».

Χαράλαμπος Κουλάκης

Της Ιωάννας Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News