default-image

Κάμπιες-"εφιάλτης" στα πεύκα του οικισμού Πρασά

Κρήτη
Κάμπιες-"εφιάλτης" στα πεύκα του οικισμού Πρασά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεμάτα με κουκούλια που υφαίνουν οι κάμπιες είναι τα πεύκα στον οικισμό Πρασά, εικόνες που έχουν προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια των κατοίκων και ιδιαίτερα όσων είναι αλλεργικοί στο έντομο, το οποίο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εχθρούς όλων των πεύκων.

Οι δημότες της ευρύτερης περιοχής διαμαρτύρονται, αφήνοντας παράλληλα αιχμές εναντίον των αρμοδίων, οι οποίοι όπως είπαν δεν προχώρησαν έγκαιρα στη βιολογική καταπολέμηση της κάμπιας, με συνέπεια δεκάδες πεύκα να παρουσιάζουν αυτή την εικόνα.

Είναι μεγάλες σε μέγεθος και αρχίζουν να υφαίνουν το κουκούλι για να προστατευτούν μέσα σε αυτό από τις καιρικές συνθήκες και τους φυσικούς εχθρούς.

Εκατοντάδες κάμπιες καταναλώνουν μεγάλος μέρος της φυλλικής επιφάνειας των πεύκων, τα οποία δίνουν την αίσθηση ότι… ξεραίνονται, όπως μας ανέφεραν ειδικοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Ηρακλείου προχώρησε σε βιολογικούς ψεκασμούς σε πεύκα κατοικημένων περιοχών στο χρονικό διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, με στελέχη της υπηρεσίας να παραδέχονται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις δεν υπάρχει η ανάλογη επιτυχία καθώς αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα όταν τα βιολογικά μέσα δε χρησιμοποιηθούν την κατάλληλη στιγμή, όταν δηλαδή η κάμπια είναι μικρού μεγέθους.

Χαρακτηριστικό της κάμπιας είναι και οι αλλεργικές αντιδράσεις που προκαλεί σε όποιον τις πλησιάσει, καθώς μόλις οι κάμπιες απειληθούν διασπείρουν στον αέρα τρίχες με τοξίνες που ερεθίζουν δέρμα, μάτια και το αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου.

Οι κάμπιες μεγαλώνοντας γίνονται νύμφες εντός του εδάφους, ακολουθώντας το βιολογικό τους κύκλο.

Υπομονή στους πολίτες συνιστούν στελέχη της Υπηρεσίας Πρασίνου, καθώς, όπως εξηγούν, τα λιγοστά άτομα σηκώνουν τα χέρια ψηλά, ενώ είναι σχεδόν αδύνατο να προχωρήσουν στο κάψιμο των κουκουλιών, παρά μόνο στις περιπτώσεις που κριθεί απόλυτη ανάγκη.

Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News