default-image

Ταξιδεύουν στη Β. Ήπειρο για να τιμήσουν τους ήρωες του '40

Κρήτη
Ταξιδεύουν στη Β. Ήπειρο για να τιμήσουν τους ήρωες του '40

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φόρο τιμής στους πεσόντες του '40 θα αποδώσουν τα μέλη της αποστολής, που θα ταξιδέψει στις 15 με 20 Μαΐου από την Κρήτη προς τη βόρεια Ήπειρο, στα σύνορα με την Αλβανία. Όπως αποκαλύπτει η "Νέα Κρήτη" σήμερα, ήδη έχει ξεκινήσει συνεργασία με το χώρο της Εκκλησίας της Κρήτης ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πιρουνιανών "Το Αξέντι", στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, ώστε να οργανωθεί για πρώτη φορά μία τέτοια κίνηση από την πλευρά των Κρητικών, οι οποίοι θα μεταφέρουν και παραδοσιακά είδη διατροφής της Κρήτης αλλά και ιστορικά βιβλία, που σκοπεύουν να μοιράσουν στα Ελληνόπουλα των ακριτικών χωριών της ηπειρωτικής Ελλάδας!

Ο δραστήριος σύλλογος, που ιδρύθηκε πριν από λίγα χρόνια με σκοπό να ξαναδώσει στον ιστορικό οικισμό των Πιρουνιανών την παλιά ξεχασμένη του αίγλη και να αναδείξει την τεράστια ιστορική και πολιτιστική του κληρονομιά, όπως και το πέτυχε, έχει έρθει σε επαφή με το Μητροπολίτη Γόρτυνας Μακάριο, ενώ ετοιμάζεται να έρθει σε επαφή συνολικά με την Εκκλησία της Κρήτης και όλους τους άλλους συλλόγους στο νησί.

Στόχος του συλλόγου είναι να οργανωθεί με τον καλύτερο τρόπο μια πολυμελής αποστολή 100 τουλάχιστον Κρητικών, που θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις 25 Απριλίου, με το κόστος ανά άτομο στα 310 ευρώ. «Από την Κρήτη δεν έχουν πάει ποτέ άνθρωποι για να τιμήσουν τους νεκρούς Κρητικούς και τους υπόλοιπους Έλληνες που άφησαν εκεί πάνω την τελευταία τους πνοή, μαχόμενοι για την ελευθερία της πατρίδας μας», λέει στη "Ν.Κ." ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Σαβουιδάκης. Για την επιτυχία της προσπάθειας στο ξεκίνημά της, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πιρουνιανών συνεργάζεται με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κρητικής Ενδυμασίας στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας. «Από 'κει και πέρα έχουμε μιλήσει με το Σεβασμιότατο Μακάριο Δουλουφάκη που μας διαβεβαίωσε ότι στηρίζει την προσπάθεια. Ταυτόχρονα απευθύνουμε πρόσκληση σε όλους τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της Κρήτης προκειμένου να συμμετάσχουν όπως μπορούν, έστω και μόνο με παραδοσιακά είδη διατροφής από την Κρήτη».

Συγκεκριμένα, τα μέλη της αποστολής θα μεταφέρουν μαζί τους σταφίδες, ελαιόλαδο, παξιμάδι και άλλα κρητικά προϊόντα. Παράλληλα, θα μεταφέρουν και βιβλία για να τα μοιράσουν στους μαθητές του Ενιαίου Εκκλησιαστικού Σχολείου Αργυροκάστρου, αλλά και σε άλλα σχολεία, στα οποία θα αποτελέσει χρήσιμο μαθησιακό υλικό, γύρω από την ελληνική λογοτεχνία, κυρίως. «Θα επιδιώξουμε να καλλιεργήσουμε μία σχέση συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των δύο πλευρών», λέει ο κ. Σαβουιδάκης, ενώ αναφορικά με κάθε ενδεχόμενο η κρητική αντιπροσωπία να έχει προβλήματα με τις αλβανικές Αρχές και την κυβέρνηση της γείτονος, είναι ξεκάθαρα αρνητικός. «Αυτό ήταν επίσης ένα θέμα που θίξαμε από την αρχή στη συζήτηση που είχαμε με το Σεβασμιότατο Μακάριο. Και αυτό το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε είναι ότι δε θα πρέπει να πολιτικοποιηθεί η κίνησή μας αυτή. Εμείς ανεβαίνουμε για να απονείμουμε φόρο τιμής στους Κρητικούς πεσόντες. Κι εφόσον μπαίνει και η Εκκλησία μέσα, δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα».

Ταυτόχρονα ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πιρουνιανών Γιώργος Σαβουιδάκης έχει μιλήσει και με το ελληνικό προξενείο στην Αλβανία, ώστε να γίνει με σωστό τρόπο, που να μη δημιουργεί εντυπώσεις οι οποίες δε θα έχουν σχέση με την πραγματικότητα. «Έχουμε μιλήσει και σχολεία της περιοχής μάς έχουν πει ότι έχουν μεγάλες ανάγκες από αναλώσιμο υλικό, λογοτεχνικά βιβλία και χάρτες της Ελλάδας. Αλλά ακόμα και στα τρόφιμα. Εμείς θα πάρουμε μαζί μας είδη που τα έχουν ανάγκη», προσθέτει ο κ. Σαβουιδάκης.

Τέλεση μνημόσυνου… Με παραδοσιακές ενδυμασίες

Οι Κρητικοί θα αποδώσουν φόρο τιμής στους νεκρούς ήρωες του αλβανικού μετώπου, φορώντας παραδοσιακή ενδυμασία της Κρήτης. «Κάθε άνθρωπος που θα έρθει μαζί μας μπορεί να έχει μία λίστα με τα ονόματα των πεσόντων του χωριού του, για να τα μνημονεύσουν οι ιερείς κατά την τέλεση του μνημόσυνου, αλλά μπορεί όποιος επιθυμεί να δώσει τα ονόματα που θέλει να μνημονευτούν στο σύλλογο του χωριού του που θα εκπροσωπείται στην αποστολή», καταλήγει ο κ. Σαβουιδάκης.

Στο μεταξύ, όπως μας ανέφερε ο ίδιος, στις 10 Μαρτίου κατά τη Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης ο Μητροπολίτης Γόρτυνας Μακάριος θα θέσει το θέμα αυτό με γραπτή επιστολή που θα καταθέσει προς όλες τις Μητροπόλεις, έτσι ώστε να συμμετάσχουν ενεργά σε αυτή την αποστολή.

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News