Ειδήσεις

Συνέντευξη-πρόκληση του Χάιντς Ρίχτερ

Η "Νέα Κρήτη" αποκαλύπτει σήμερα τη νέα συνέντευξη του καθηγητή Χάιντς Ρίχτερ, επίτιμου διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης (με τη γνωστή μεθόδευση που ακόμη στιγματίζει το κορυφαίο ακαδημαϊκό ίδρυμα του νησιού), στο διαδικτυακό τόπο του Γερμανικού Κρατικού Ραδιοφώνου Deutschlandfunk, ο οποίος μιλάει για τους Έλληνες προκλητικά και απαξιωτικά, υποστηρίζοντας ότι είμαστε εθισμένοι σε ρουσφέτια και πελατειακές σχέσεις, ως συνέπεια των 400 χρόνων υποταγής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Ο Γερμανός καθηγητής στη συνέντευξη αυτή επιλέγει μια "πονηρή τακτική" αναφερόμενος στο φθαρμένο πολιτικό σύστημα της Ελλάδας, που έχει κόμματα κατ' όνομα και διαχρονικό ακαταδίωκτο στους πλουσίους, όμως γρήγορα γενικεύει, υποστηρίζοντας ότι το ρουσφέτι, η διαφθορά και οι πελατειακές σχέσεις είναι στο DNA των Ελλήνων, που τελικά έχουν έναν πολιτισμό διαφορετικό από τους "πολιτισμένους λαούς" της δυτικής Ευρώπης.

Μάλιστα, "πυροβολεί" ευθέως τη νέα κυβέρνηση Τσίπρα, υποστηρίζοντας ότι ανήλθε στην εξουσία αντιγράφοντας το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα και το λαϊκισμό του και κυρίως χάρη «στη μετατόπιση δικτύων πελατειακών σχέσεων στο ΣΥΡΙΖΑ» (!). Φτάνει μάλιστα στο σημείο να υποστηρίζει ότι ο «πολιτικός πολιτισμός της Πελοποννήσου» (αυτός ο πολιτισμός είναι στην Ελλάδα κατά τον κ. Ρίχτερ) δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτόν τη δυτικής Ευρώπης (!). Προφανώς ο κ. Ρίχτερ για τους δύο Παγκοσμίους Πολέμους που προκάλεσαν οι πολιτισμένοι της Δύσης (με πρώτη και καλύτερη τη χώρα του) και το απέραντο σφαγείο λαών και χωρών όπως η Ελλάδα προτιμά τη λήθη, ή το θεωρεί ανώτερη μορφή πολιτισμού; Ανώτερος πολιτισμός για τον κ. Ρίχτερ είναι και το γεγονός ότι εδώ και 180 χρόνια το 90% των μιζών και της διαφθοράς της Ελλάδας, των χρεών και οικονομικών ελέγχων, αλλά και αλλαχού στην Ευρώπη, προέρχεται από μεγάλες εταιρείες, κατά βάση γερμανικές.

Η "Νέα Κρήτη" σάς παραθέτει αυτούσια τη συνέντευξη του Χάινς Ρίχτερ στο δικτυακό τόπο του Γερμανικού Κρατικού Ραδιοφώνου, με τους χαρακτηρισμούς που το αποδίδει το δημοσιογραφικό επιτελείο των Γερμανών συναδέλφων «ως ειδήμονα στα ελληνικά πράγματα».  Τη συνέντευξη μετέφρασε η Κατερίνα Μπραστιανού για λογαριασμό της "Ν.Κ.".

Η συνέντευξη αυτούσια

«Ο πολιτισμός της Ελλάδας» είναι ο τίτλος της συνέντευξης του Heinz Α. Richter στο Γερμανό δημοσιογράφο Burkhard Muller-Ullrich. Αναλυτικά το κείμενό της όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Γερμανικού Κρατικού Ραδιοφώνου έχει ως εξής:

«Μάταιος κόπος: Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις για την Ελλάδα δεν μπορούν να λειτουργήσουν, γιατί η πολιτική κουλτούρα της χώρας διαφέρει ριζικά από εκείνη των δυτικοευρωπαϊκών κομμάτων. Τα κόμματα είναι κόμματα μόνο κατ' όνομα». Αυτό υποστηρίζει ο τέως καθηγητής σύγχρονης Ελληνικής και Κυπριακής Ιστορίας Heinz Richter στο γερμανικό ραδιόφωνο.

Ο Heinz Richter γνωρίζει τη σύγχρονη Ελλάδα όσο λίγοι επιστήμονες. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ειδικούς στη Γερμανία. Έχει γράψει δεκάδες βιβλία για τη χώρα και τους ανθρώπους της. Όσα λέει παρουσιάζουν ασφαλώς ενδιαφέρον για τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, οι προτάσεις μεταρρυθμίσεων, έτσι όπως διατυπώθηκαν τα περασμένα χρόνια για τη βαθιά χρεωμένη Ελλάδα, δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

«Ο πολιτικός πολιτισμός της Ελλάδας διαφέρει ριζικά από εκείνον της δυτικής Ευρώπης», είπε ο Richter στο γερμανικό ραδιόφωνο. Μια πτυχή του ζητήματος είναι για παράδειγμα ότι: «Αρχικά να πούμε ότι οι πλούσιοι από καταβολής κράτους το 1830 υπήρξαν πάντοτε αφορολόγητοι».

«Αιτία αυτού είναι οι πελατειακές σχέσεις στη χώρα, ως διαπλοκή ανόμοιων ατόμων στο κράτος και την κοινωνία. Οι πελατειακές σχέσεις στην Ελλάδα δεν είναι συγκρίσιμες με αυτό που εδώ στη Γερμανία γνωρίζουμε από το FDP (το φιλελεύθερο γερμανικό κόμμα), τους ξενοδόχους ή τους οδοντιάτρους. Στην Ελλάδα οι πελατειακές σχέσεις αποτελούν ένα κλειστό στον εαυτό του συνολικό σύστημα. Για το λόγο αυτό δε δουλεύουν οι συνταγές της δυτικής Ευρώπης εκεί».

«Οι ρίζες βρίσκονται στην Οθωμανική Αυτοκρατορία»

Κατά τον Richter, οι ρίζες βρίσκονται ήδη στην οθωμανική περίοδο: «Η Ελλάδα ανήκε περίπου 4 αιώνες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η ανάπτυξη του πελατειακού συστήματος, στη σημερινή του μορφή, δημιουργήθηκε κατά τον απελευθερωτικό αγώνα μεταξύ 1821 και 1830.

Βάσει αυτού, τα κόμματα στην Ελλάδα είναι μόνο κατ' όνομα κόμματα. Στην πραγματικότητα είναι πελατειακές πυραμίδες», εξηγεί ο Richter, που δίδασκε στο Πανεπιστήμιο του Mannheim. Αυτές οι πυραμίδες αποτελούνται από «έναν αρχηγό, κάποιους μεγάλους και μετά υπο-δίκτυα». Η συνοχή των πυραμίδων αυτών βρίσκεται στις εκδουλεύσεις, είτε χρηματικές, κατευθείαν από τα κρατικά ταμεία, είτε σε μορφή διορισμών σε υπηρεσίες, στρατό και δικαιοσύνη.

Συμπληρωματική συνέντευξη

26/1/2015 Συνέντευξη με τον Richter: «Με τον Αλέξη Τσίπρα δε θα αλλάξουν πολλά πράγματα» - έτσι λέει ο γνώστης της Ελλάδας Heinz Richter. Ο βραβευμένος ιστορικός συγκρίνει τον Τσίπρα με τον Παπανδρέου. Ο κλασικός νεποτισμός των Αθηνών δεν μπορεί να υπερκεραστεί ούτε από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ.

«Προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας μού θυμίζει τον Ανδρέα Παπανδρέου στις αρχές του '80. Οι ίδιες υποσχέσεις, τα ίδια σλόγκαν, έπειτα βγήκε το ΠΑΣΟΚ, και το ΠΑΣΟΚ δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα πελατειακό κόμμα σε ένα εξολοκλήρου πελατειακό σύστημα».

Σε αυτό το απογοητευτικό συμπέρασμα καταλήγει ο ιστορικός από τη Χαϊδελβέργη Heinz A. Richter, διακεκριμένος ειδικός στον τομέα της ελληνικής και κυπριακής ιστορίας του 20ού και του 21ου αιώνα, μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο.

Ο Richter, που έχει ζήσει επί χρόνια ο ίδιος στην Ελλάδα, προειδοποιεί ότι ο πολιτικός πολιτισμός της Πελοποννήσου δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνον της δυτικής Ευρώπης: «Ο δυτικοευρωπαϊκός πολιτισμός, έτσι όπως τον γνωρίζουμε, είναι το FDP και οι ξενοδόχοι. Στην Ελλάδα και τις άλλες βαλκανικές χώρες αποτελεί ένα ολόκληρο σύστημα καθετοποιημένο από την κορυφή ως τη βάση», λέει ο Richter.

Η διαμόρφωση πολιτικής βούλησης στα ελληνικά κόμματα δε συγκρίνεται με εκείνη της δυτικής Ευρώπης. Τα ελληνικά κόμματα πρέπει να συγκριθούν με πελατειακές πυραμίδες, και η εναλλαγή μεταξύ των διαφόρων κομμάτων επιτυγχάνεται στη βάση δύο πραγμάτων:

«Ο Έλληνας εκλογέας δεν ψηφίζει υπέρ κάποιου πράγματος, δεν πιστεύει σε κάποια θεωρία, αλλά ψηφίζει ενάντια σε εκείνον που κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο δεν του έκανε το ρουσφέτι. Αυτό είναι το πρώτο σημείο. Το δεύτερο σημείο, που είναι χαρακτηριστικό του ΣΥΡΙΖΑ: Η αλλαγή εξουσίας συμβαίνει, εφόσον υπο-δίκτυα πελατειακών σχέσεων εγκαταλείπουν το ένα κόμμα και προσχωρούν στο άλλο».

Το ελληνικό κομματικό σύστημα, έτσι το περιγράφει ο Richter, δεν έχει να κάνει με τη διαμόρφωση πολιτικής από τα κάτω προς τα πάνω, όπως το γνωρίζουμε από τα δυτικοευρωπαϊκά κόμματα, αλλά έχουν «έναν αρχηγό συν μερικά μεγάλα κεφάλια», τα οποία διευθύνουν «αυτά τα αυτοαποκαλούμενα κόμματα».

Ο Heinz A. Richter, γεν. 1939, σπούδασε Ιστορία, Πολιτικές Επιστήμες και Αγγλική Φιλολογία στη Χαϊδελβέργη. Ακολούθως έζησε πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Από το 1991 ως το 2003 υπήρξε έκτακτος καθηγητής Σύγχρονης Ελληνικής και Κυπριακής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Mannheim. Ο Richter ασχολείται αποκλειστικά με την ελληνική και κυπριακή ιστορία του 20ού και πρώιμου 21ου αιώνα».

Γιώργος Σαχίνης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια