default-image

Γ. Τσικανδυλάκης: "Να αποσύρουν τις ποινές για τα γενόσημα"

Κρήτη
Γ. Τσικανδυλάκης: "Να αποσύρουν τις ποινές για τα γενόσημα"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα αντιπαράθεση μεταξύ υπουργείου Υγείας και Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου έχει προκαλέσει η επανακοινοποίηση εγκυκλίου του ΕΟΠΠΥ προς τους φαρμακοποιούς, που τους υπενθυμίζει την υποχρέωσή τους να χορηγούν το φθηνότερο φαρμακευτικό σκεύασμα (γενόσημο), ανά θεραπευτική κατηγορία.

Υπενθυμίζεται ότι τυχόν μη τήρηση της εγκυκλίου επιφέρει χρηματικό πρόστιμο από 500 έως και 5.000 ευρώ στο φαρμακοποιό, ανάλογα με την κίνηση που παρατηρείται στο κατάστημά του, και απαγόρευση εκτέλεσης συνταγών για ένα εξάμηνο.

Η επανακοινοποίηση της εγκυκλίου προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο οποίος με ανακοίνωσή του τονίζει ότι η απόφαση είναι ανεφάρμοστη και ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να την ανακαλέσει. Ο πρόεδρος του μάλιστα, Κωνσταντίνος Λουράντος, επανέλαβε πως για το θέμα ήδη ο Πανελλήνιος Σύλλογος έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος επιλέξει ακριβότερο σκεύασμα καταβάλλει τη διαφορά που προβλέπει η νομοθεσία, δηλαδή τη διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής του φαρμάκου που επέλεξε, συν το 25% της συμμετοχής του, και υπογράφει σε ειδικό χώρο πάνω στη συνταγή.

Σε θέση μάχης και οι φαρμακοποιοί της Κρήτης αντιδρώντας με τα παραπάνω και με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου Γιάννη Τσικανδυλάκη να υπενθυμίζει στο Ράδιο 9,84 και στην Αγγ. Δουλγεράκη τις καταστροφικές πολιτικές των Ανδρέα Λοβέρδου, Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

«Ο κόσμος πρέπει να μάθει για τα γενόσημα και πώς να τα διακρίνει, αλλά όχι με βίαιο τρόπο που φέρνει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα», ανέφερε. Πρόσθεσε πως, εκτός από τις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη με την ηγεσία του υπουργείου, αμέσως μετά το Πάσχα σε τοπικό επίπεδο ο Σύλλογος του οποίου ηγείται θα ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών με ομιλίες ακόμα και στα ΚΑΠΗ ή τα σχολεία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News