default-image

Αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών που επιλέγουν την αποτέφρωση

Κρήτη
Αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών που επιλέγουν την αποτέφρωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διπλασιάζεται χρόνο με το χρόνο, ο αριθμός των πολιτών και στην Κρήτη που επιλέγουν την αποτέφρωση, αντί της ταφής. Και μπορεί τα γραφεία τελετών να γίνονται αποδέκτες της τελευταίας επιθυμίας πολιτών που διερευνούν το όλο ζήτημα, όμως σε αρκετές περιπτώσεις το υψηλό κόστος αποτρέπει τα συγγενικά πρόσωπα των αποθανόντων να υλοποιήσουν τη τελευταία τους επιθυμία, καθώς τα έξοδα για το ταξίδι στη Βουλγαρία, όπου λειτουργούν αποτεφρωτήρια ,ξεπερνούν τις 4.000 ευρώ.

Παρά τη ψήφιση του σχετικού νόμου που προβλέψει τη δημιουργία χώρων καύσης νεκρών, αρκετοί δήμοι της χώρας, δεν έχουν καν ανοίξει προς συζήτηση το επίμαχο θέμα, για το οποίο η Εκκλησία έχει διατυπώσει τη θέση της.

Γνωστός επιχειρηματίας του Ηρακλείου περιέγραψε στον τηλεοπτικό φακό τη ταλαιπωρία που υπέστη η οικογένεια του, από το Ηράκλειο μέχρι τη Βουλγαρία, τονίζοντας την ανάγκη δημιουργίας αποτεφρωτηρίων και στην Κρήτη.

«Είναι δημοκρατικό μας δικαίωμα», σημείωσε, καλώντας τη δημοτική αρχή Ηρακλείου να αντιμετωπίσει με διαφορετικό μάτι, το όλο ζήτημα.

Ο ίδιος αναφέρεται στην ταλαιπωρία, στη γραφειοκρατία, στο τεράστιο οικονομικό κόστος της όλης διαδικασίας, καθώς και στη αδιαφορία, όπως είπε των αρμοδίων να δρομολογήσουν λύση σε ένα ζήτημα που αποτελεί δημοκρατικό δικαίωμα του κάθε πολίτη. Στα γραφεία τελετών, ολοένα και περισσότεροι πολίτες σπεύδουν να ρωτήσουν γύρω από την καύση των νεκρών στη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμος Βόλου είναι ένα βήμα πριν την αδειοδότηση αποτεφρωτηρίων και αποτελεί το μοναδικό δήμο σε όλη τη χώρα που έχει προχωρήσει σε τόσο μεγάλο βαθμό τις σχετικές διαδικασίες. Το επίμαχο θέμα θα απασχολήσει τους προσεχείς μήνες και τον δήμο Ηρακλείου, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών.

Γραφεία τελετών καλούνται να υλοποιήσουν τη τελευταία επιθυμία πολιτών αλλά και ξένων επισκεπτών που αγάπησαν το νησί μας…

«Έζησα αυτό το πρόβλημα με τον πρόσφατο χαμό της αγαπημένης μου αδελφής Ευαγγελίας, της οποίας η τελευταία επιθυμία ήταν να αποτεφρωθεί. Τιμώντας την επιθυμία της, μπήκαμε δυστυχώς σε αυτή τη διαδικασία, της ταλαιπωρίας και του χαρτοβασιλείου, πέραν του οικονομικού κόστους των 7.000 ευρώ περίπου που αντιστοιχούσαν στη περίπτωση μας», μας είπε ο κ. Μιχάλης Βλατάκης, πρόεδρος Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης.

«Άλλαξε τρία ψυγεία και για ένα 48ωρο ήμασταν στους δρόμους μέχρι να φτάσουμε στη Βουλγαρία. Εκεί αντικρίσαμε ένα νεκροταφείο με δύο Εκκλησίες, μια Ορθόδοξη και μια Καθολική.

Ήμασταν συντετριμμένοι από το θάνατο της αδελφής μας αλλά στο τέλος νιώσαμε ανακούφιση διότι εκπληρώσαμε τη τελευταία της επιθυμία. Γιατί να μη συμβαίνει αυτό και στη χώρα μας; Είναι δημοκρατικό δικαίωμα του κάθε Έλληνα. Στη χώρα μας υπάρχουν ιερείς που δέχονται να κηδέψουν τον νεκρό ο οποίος στη συνέχεια θα αποτεφρωθεί ενώ άλλοι ιερείς δεν το δέχονται αυτό. Δυστυχώς, επικρατούν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Η Αγία Γραφή δεν αναφέρει πουθενά ότι απαγορεύεται η καύση των νεκρών ή ότι επιτρέπεται αυτό. Ο δήμος Βόλου είναι ο μοναδικός δήμος σε όλη τη χώρα που βρίσκεται κοντά στην δημιουργία αποτεφρωτηρίων, καθώς αναμένει το "πράσινο" φως από το αρμόδιο υπουργείο προκειμένου στη συνέχεια να λάβει σχετική απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο. Εύχομαι, η δημοτική Αρχή Ηρακλείου να "ανοίξει" προς συζήτηση το όλο ζήτημα και να «ενεργήσει» δημοκρατικά. Στο νέο κοιμητήριο μπορούν να δημιουργηθούν οι υποδομές εκείνες, χωρίς να υπάρχουν διάφορα εμπόδια από τη νομοθεσία, όπως αντιμετωπίζουν για παράδειγμα στην Αθήνα, όπου εκεί τα νεκροταφεία είναι εντός οικιστικών περιοχών. Ελπίζω επίσης, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης, να δει το όλο θέμα με μια άλλη φιλοσοφία πιο… δημοκρατική», υποστήριξε ο κ. Βλατάκης

«Ο τρόπος τιμής ενός νεκρού είναι να ενταφιαστεί. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν τις επιλογές τους. Είναι ελεύθεροι να κάνουν ότι θέλουν», μας είπε ο Αρχιμανδρίτης, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης κ.κ. Μεθόδιος Βερνιδάκης, «από τη πλευρά μας, διατρανώνουμε τη θέση της Εκκλησίας. Δεν αντιμαχόμαστε με κανέναν. Ωστόσο, μην δημιουργούν… ψευδαίσθηση στον εαυτό τους αλλά και στους γύρω τους ότι είναι Χριστιανοί ορθόδοξοι, συνειδητοποιημένοι… έστω».

Αρκετός κόσμος ρωτάει γύρω από τη διαδικασία αλλά και το κόστος καύσης των νεκρών στη Βουλγαρία, η οποία γίνεται συγκεκριμένες ημερομηνίες και κατόπιν ραντεβού, όπως μας ανέφερε ο κ. Μηνάς Μαρκουλάκης, ιδιοκτήτης γραφείου Τελετών στο Ηράκλειο, «έχουμε… παραγγελίες, ενώ αρκετοί θέλουν να μας υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση. Όμως, το δημόσιο αυτό έγγραφο είναι… άχρηστο για μας, διότι το ζήτημα εξαρτάται από τους… ζωντανούς, δηλαδή τους συγγενείς του νεκρού οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν το αντίστοιχο ποσό που αφορά την καύση, ποσό που κυμαίνεται από 4.000 - 4.500 ευρώ, χωρίς να συνυπολογιστούν τα έξοδα μετακίνησης για τους συγγενείς που επιθυμούν να μεταβούν στη Βουλγαρία καθώς πρόκειται για έξοδα που επιβαρύνονται οι ίδιοι» είπε ο κ.Μαρκουλάκης.

Ο ίδιος τόνισε πως «υπάρχουν δύο τρόποι μεταφοράς της σορού προς τη Βουλγαρία. Είτε ακτοπλοϊκώς, όπου η νεκροφόρα ξεκινά από το Ηράκλειο και καταλήγει στη Βουλγαρία, είτε αεροπορικώς, από Ηράκλειο-Θεσσαλονίκη, όπου από εκείνο το σημείο, αναλαμβάνουν τις τελευταίες λεπτομέρειες αλλά και τη μεταφορά στη Βουλγαρία, συνεργάτες του γραφείου τελετών. Στη περίπτωση που ο νεκρός μεταφερθεί αεροπορικώς, το κόστος ανεβαίνει διότι… ζυγίζεται και ανάλογα με τα κιλά βγαίνει και το εισιτήριο … φωτιά. Βέβαια, το κόστος κυμαίνεται ανάλογα με την περιοχή και την χιλιομετρική απόσταση από τη Βουλγαρία. Άλλη τιμή έχει στην Κρήτη, άλλη στην Θεσσαλονίκη και άλλη στα απομακρυσμένα νησιά. Ωστόσο, ο προβληματισμός αρκετών πολιτών εστιάζεται στο αν η τέφρα που έλαβαν είναι του δικού τους ανθρώπου ενώ δεκάδες είναι τα ερωτήματα γύρω από τον τόπο και τον τρόπο φύλαξη της. Γνωρίζω περίπτωση που η κόρη έχει τη τέφρα της μητέρας της στον μπουφέ, ως διακοσμητικό… στοιχείο! Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις πολιτών από το εξωτερικό που επιθυμούν η τέφρα τους να σκορπιστεί στη θάλασσα και σε συγκεκριμένα τοπία, όπως η περίπτωση ενός Ολλανδού, του οποίου η τέφρα σκορπίστηκε γύρω από την Σπιναλόγκα».

Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News