Ειδήσεις

Το τέρας που ψάρευε τα παιδιά

Ανατριχίλα σε κάθε γονέα και κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο προκαλεί η δίνη των αποκαλύψεων για τον τρόπο με τον οποίο ο 40χρονος παιδεραστής από το Περιστέρι Αττικής σάρωνε το διαδίκτυο παγιδεύοντας δεκάδες ανήλικα παιδιά. Οι διαστάσεις της υπόθεσης αλλά και της διαστροφής του 40χρονου άφησαν εμβρόντητους ακόμη και τους πολύπειρους αστυνομικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που αποφάσισαν να δώσουν στη δημοσιότητα στοιχεία για τους κώδικες επικοινωνίας των παιδόφιλων που καιροφυλακτούν πίσω από ψεύτικα προφίλ για να παγιδεύσουν τα θύματά τους. Ακόμη για να ανταλλάξουν ανατριχιαστικά στοιχεία με μεθόδους που δελεάζουν τα ανήλικα θύματα, πώς να τα μεταχειριστούν αλλά και να καλύψουν τα ίχνη τους.

Ο λαβύρινθος των chat rooms, η άγνοια και η στιγμιαία έστω απερισκεψία μπορούν να οδηγήσουν από τη μια στιγμή στην άλλη ανήλικα παιδιά σε μια σκοτεινή παγίδα, όπως αυτή στην οποία έπεσε το 13χρονο αγόρι, το οποίο γλίτωσε την τελευταία στιγμή. Ένα 13χρονο κορίτσι δεν είχε την ίδια τύχη και δεν κατάφερε να αποφύγει τον εφιάλτη στα χέρια του ίδιου διεστραμμένου ανθρώπου, που απέφυγε τη σύλληψη καθώς η δικογραφία έμεινε στα συρτάρια.

Μετά από βούλευμα που εξασφάλισε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αστυνομικοί πραγματοποίησαν στοχευόμενη ανακριτική διείσδυση σε chatrooms υποδυόμενοι τους ανήλικους με ψεύτικα προφίλ, τα οποία κατακλύστηκαν πολύ γρήγορα από μηνύματα Ελλήνων παιδεραστών. Ανάμεσά τους ο 40χρονος και ένας ακόμη επικίνδυνος παιδόφιλος από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος παγίδευε ανήλικα κορίτσια αποσπώντας γυμνές φωτογραφίες και βίντεο με το πρόσχημα του μόντελινγκ και της συμμετοχής σε βιντεοκλίπ.

Η περίπτωση του 40χρονου παιδεραστή ήταν ανατριχιαστική. «Δεν περίμενα ότι θα συναντήσω στη χώρα μου τέτοια δράση. Συνομιλούσε με δεκάδες παιδιά», δήλωσε ο Μανόλης Σφακιανάκης, ο οποίος εμφανίστηκε σοκαρισμένος από τις διαστάσεις της υπόθεσης.

Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο φορτηγάκι, το οποίο κατασχέθηκε, διαπιστώθηκε ότι ο δράστης είχε προβεί σε ειδική διαμόρφωσή του, ενώ μέσα σε αυτό βρέθηκαν τοποθετημένα στρώμα, κουβέρτες, μαξιλάρια, ανεμιστήρας, αλλά και κατάλληλος φωτισμός.

Εξήγησε πως ο 40χρονος είχε προλάβει να επιβιβάσει σε ένα ειδικά διαμορφωμένο φορτηγάκι το 13χρονο με σκοπό την ερωτική συνεύρεση μαζί του, όταν επενέβησαν οι αστυνομικοί οι οποίοι τον ακινητοποίησαν και τον συνέλαβαν «ελευθερώνοντας» τον ανήλικο.

Επίσης, στο εσωτερικό του οχήματος εντοπίστηκαν σχετικά σύνεργα για την τέλεση ασελγών πράξεων, καθώς και πλήθος ζαχαρωδών προϊόντων (σοκολάτες, μπισκότα, παιδικά ροφήματα κ.λπ.).

Οι σκηνές σοκ που αντίκρισαν οι αστυνομικοί ανοίγοντας την πόρτα του βαν είναι η αφορμή για το γεγονός πως για πρώτη φορά στα αστυνομικά χρονικά της χώρας παρουσιάζεται σε περίληψη ο «κώδικας επικοινωνίας» των παιδόφιλων μαζί με τα σύμβολα που χρησιμοποιούν για να αναγνωρίζουν τις μεταξύ τους σεξουαλικές προτιμήσεις.

Αρρωστημένο εγχειρίδιο

Τα στοιχεία προέκυψαν από την ανάλυση ενός εγχειριδίου που εντοπίστηκε στο σκοτεινό διαδίκτυο (Dark Web), ύστερα από πολύμηνες και στοχευμένες έρευνες εξειδικευμένων αξιωματικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Σε επτά κεφάλαια οι συντάκτες του εγχειριδίου παραθέτουν οποιαδήποτε αρρωστημένη πληροφορία αφορά στην παιδοφιλία. Από την ψυχολογία των παιδιών μέχρι και την προετοιμασία που απαιτείται, ώστε να πραγματοποιήσει ο ενδιαφερόμενος τις ασελγείς του πράξεις. Περιγράφονται οι τρόποι με τους οποίους ένας παιδόφιλος μπορεί να προσεγγίσει ένα παιδί και να το αποπλανήσει, ενώ επίσης αναλύονται οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να προστατέψει τον εαυτό του, αν τυχόν αποκαλυφθεί.

Τα στοιχεία έχουν αναρτηθεί και αναλύονται σε αντίστοιχες ενότητες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας, έτσι ώστε οι γονείς να ενημερωθούν και με ψυχραιμία να μπορέσουν να είναι σε εγρήγορση για να προστατέψουν τα παιδιά τους και για να τα καθοδηγήσουν. Η αλήθεια είναι πως χρειάζεται να επιστρατεύσει πολλή ψυχραιμία όποιος ανατρέξει σε αυτές τις πληροφορίες. Ένα παράδειγμα του εξοργιστικού περιεχομένου του εγχειριδίου είναι το πέμπτο κεφάλαιο, το οποίο αναφέρεται στις «προκλήσεις» που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας παιδεραστής. «Σε αυτή την ενότητα θα προσπαθήσουμε να σας βοηθήσουμε να χειριστείτε και να ξεπεράσετε τις πιο κοινές δυσκολίες που, κατά μέσο όρο, οι γνήσιοι παιδεραστές συναντούν στη διάρκεια της ζωής τους, έτσι ώστε να μπορείτε να οδηγήσετε τον εαυτό σας πιο εύκολα έξω από όλα τα εμπόδια που βάζει η παιδεραστία στο δρόμο μας», αναφέρει ένα από τα χαρακτηριστικότερα αποσπάσματα στην εισαγωγή του συγκεκριμένου κεφαλαίου. Το ακριβώς προηγούμενο κεφάλαιο δίνει οδηγίες σε κάθε διεστραμμένο για το πώς μπορεί να εντοπίσει για να στοχοποιήσει τα θύματά του, προσεγγίζοντας ανύπαντρες μητέρες και σχολεία, πώς να γίνουν «φίλοι» των παιδιών, αλλά και πότε ξεκινά η «εποχή του κυνηγιού».

Το περιεχόμενο του έκτου κεφαλαίου του εγχειριδίου, κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος χάνει την ψυχραιμία του καθώς αναφέρει λεπτομέρειες για το πως ένας παιδόφιλος μπορεί να αποπλανήσει και να έρθει σε σεξουαλική επαφή με παιδιά. Το κεφάλαιο χωρίζεται σε πέντε ενότητες. Προετοιμασίες, μωρά και νήπια, παιδιά, έφηβοι και εξάσκηση διείσδυσης!

Έλλη Κοκάλη

Σχόλια