default-image

Ο ΕΛΓΑ λέει όχι στις αποζημιώσεις για την ακαρπία

Κρήτη
Ο ΕΛΓΑ λέει όχι στις αποζημιώσεις για την ακαρπία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με απαντητικό έγγραφο που απέστειλε ο ΕΛΓΑ στην Ένωση Αγροτών Συνεταιρισμού Ιεράπετρας, ένα χρόνο μετά, δηλώνει κατηγορηματικά ότι, οι Λασιθιώτες ελαιοπαραγωγοί δε δικαιούνται την αποζημίωση που διεκδικούν από τις αρχές του περασμένου χρόνου, γιατί όπως παραπλανητικά αναφέρει ο ασφαλιστικός φορέας των αγροτών, η σχινοκαρπία δεν περιλαμβάνεται στα ζημιογόνα αίτια, του υπό κατάργηση κανονισμού.

Η αλήθεια όμως είναι, ότι, από τότε, οι ελαιοπαραγωγοί στο νομό Λασιθίου ζητούσαν να αποζημιωθούν, επειδή λόγω των άκαιρων λασποβροχών με την μεταφορά αφρικανικής σκόνης και των υψηλών θερμοκρασιών προκλήθηκε εκτεταμένη καρπόπτωση στις πρώιμες και καθολική ανθόπτωση στις όψιμες περιοχές, με αποτέλεσμα να καταγραφεί για πρώτη φορά στην ιστορία, ελαιοκομική περίοδος με μηδενική παραγωγή.

Ποτέ κανείς δεν ισχυρίστηκε ότι οι αντίξοες καιρικές συνθήκες προκάλεσαν σχινοκαρπία, γιατί απλά προκλήθηκε σε άλλα ελαιόδεντρα ακαρπία, καθώς έσβησαν οι ανθοί, μαράθηκαν, αφού ψήθηκαν από τον ήλιο και έπεσαν στη γη, καθώς και καρπόπτωση στις πρώιμες περιοχές, όπου είχαν προλάβει να "δέσουν" οι ανθοί.

«Για τους λόγους αυτούς, ζητήσαμε μεταξύ άλλων προχθές από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου να αλλάξει τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, να συμπεριλάβει όλα τα ζημιογόνα αίτια, σε όλο τον κύκλο ζωής, από την αρχή μέχρι το τέλος μιας καλλιέργειας και όχι μόνο κατά την περίοδο της συγκομιδής, προκειμένου να γνωρίζει ο παραγωγός ότι ασφαλίζει την καλλιέργεια του, πληρώνει το λογικό ασφάλιστρο του, και αποζημιώνεται εάν και εφόσον καταστραφεί η καλλιέργεια του λόγω εξωγενών παραγόντων και όχι με δική του υπαιτιότητα», μας είπε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιεράπετρας κ. Νίκος Δασκαλάκης.

Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News