default-image

Η απάντηση της Entec στο ΚΚΕ για τη μονάδα βιομάζας

Κρήτη
Η απάντηση της Entec στο ΚΚΕ για τη μονάδα βιομάζας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απάντηση στο υπ' αρ. πρωτ. 176/20-02-15 ερώτημα στη Βουλή των βουλευτών του ΚΚΕ κ. Μανώλη Συντυχάκη, Διαμάντως Μανωλάκου και Σταύρου Τάσσο προς τους υπουργούς Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος & Ενέργειας, σχετικά με την κατασκευή και λειτουργία του έργου "Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα ισχύος 999,80 kW στη θέση Κοπανάδες, δ.δ. Περίου, Δ. Φαιστού, Π.Ε. Ηρακλείου, απέστειλε η εταιρεία "Entec Biomass Energy Five Private Company".

Αναλυτικά, η απάντηση αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμοι κ.κ. βουλευτές,

Σε συνέχεια της αναδημοσίευσης του ερωτήματός σας που αναγνώσαμε στο web site "Νέα Κρήτη" παρακαλούμε όπως σημειώσατε ότι το εν θέματι έργο έχει ξεκινήσει την αδειοδοτική του ωρίμανση από τον Ιανουάριο του 2014. Από τότε έως και σήμερα έχουμε γίνει αποδέκτες ποικίλων σχολίων, στα οποία αποτέλεσε και αποτελεί μονότονα σταθερή στρατηγική επιλογή μας ο κοινωνικός και δημόσιος διάλογος.

Ένεκα τούτου, σταθερά συμμετέχουμε σε όλες τις δημόσιες συνεδριάσεις των οργάνων με παρουσιάσεις και επιστημονικά τεκμηριωμένες απαντήσεις και θέσεις προς πάσα κατεύθυνση.

Πλέον του ανωτέρω, έχουμε καλέσει τους Δήμους της περιοχής της Μεσαράς για παρουσίαση, διενέργεια ανοιχτής συζήτησης και συνομιλία με τους κατοίκους και τις τοπικές αρμόδιες Αρχές. Η έγκλησή μας έλαβε χώρα σε χρόνο μεθύστερο της απόφασης των οργάνων, ώστε να γίνει ένας διάλογος που εμείς έμπρακτα να μην έχουμε κανένα υποσκαφή σκοπό.

Δυστυχώς, ουδέποτε οι νεοεκλεγείσες τότε δημοτικές Αρχές ανταποκρίθηκαν, παρά τις σθεναρές δηλώσεις τους για νωπή λαϊκή εντολή προστασίας των συμφερόντων των δημοτών.

Επιπλέον, όλο αυτό το διάστημα, με πλήθος ενεργειών μας, έχουμε ενεργά συμβάλει στην τροποποίηση διαδικασιών με σκοπό την προάσπιση του κοινωνικού συμφέροντος, ανεξάρτητα από το αν αυτές μας οι ενέργειες έρχονταν σε άμεση αντίθεση με το τελικό δικό μας όφελος. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι με δική μας πρωτοβουλία, αλληλογραφία και τεκμηριωμένες παροτρύνσεις προς τις αρμόδιες υπηρεσίες έγινε απαιτητή η υποχρέωση ΑΕΠΟ και στους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς βιομάζας ισχύος μικρότερης των 500kWe, παραγκωνίζοντας τη μέχρι τότε διαδικασία για "εξαίρεση από ΑΕΠΟ", η οποία ήταν προς όφελός μας ως επιχειρηματίες, ήταν όμως αντικείμενη στην ιδεοληψία μας ως πολίτες.

Υπό το ανωτέρω πρίσμα, η επιστολή σας παρουσιάζει ακατάληπτο λογισμό και συμπερασμό, καθώς ούτε απευθυνθήκατε σε εμάς για να διερευνήσετε έστω τις αιτιάσεις σας προ της συγγραφής τους, ούτε φαίνεται να γνωρίζετε ουσιαστικά το θέμα, ούτε είναι σαφές για το πώς συνδιαλέγεστε με την τοπική κοινωνία (όταν φαίνεται να αγνοείτε το ιστορικό), ούτε χρησιμοποιείτε τους στοιχειώδεις κανόνες της λογικής.

Ωστόσο, θεωρούμε ατυχές το παραπάνω και θέτουμε εαυτούς διαθέσιμους για κάθε δημόσιο διάλογο επί της εν θέματι επένδυσης, της επιλεγείσας τεχνολογίας και των δυνάμενων επιπτώσεων στην τοπική και ευρύτερη κοινωνία. Εξάλλου, όπως έχουμε επανειλημμένως δηλώσει δημοσίως, θεωρούμε τους εαυτούς μας πολίτες και ως τέτοιους υπόχρεους συμμετοχής σε δημοκρατικές διαδικασίες, σε διάλογο και διαβουλεύσεις.

Ευγενικά σημειώνεται όμως ότι κάθε διάλογος πρέπει να διέπεται από τους κανόνες της λογικής, ώστε τελικώς να εκπληρωθεί η απλή εξίσωση ότι ΘΕΣΗ + ΑΝΤΙΘΕΣΗ = ΣΥΝΘΕΣΗ. Άμεσο επακόλουθο τούτου είναι ότι αφενός οι θέσεις εκάστου μέρους οφείλουν να είναι επαρκώς τεκμηριωμένες και αιτιολογημένες μέσω σαφών αιτιοκρατικών σχέσεων. Επομένως, να ακολουθούν τους απλούς κανόνες του προτασιακού λογισμού, να αποφεύγουν τα λογικά άλματα και να μη θεωρούν a priori ότι οι αποδέκτες είναι περιορισμένης νοημοσύνης (συμπεριλαμβανομένης της συναισθηματικής). Ακολούθως, οι αντιθέσεις οφείλουν να τίθενται ομοίως και ουχί επί αιτιάσεων, γιατί τότε προκύπτει Ιερά Εξέταση και κυνήγι μαγισσών.

Για να γίνει σαφές πώς το ανωτέρω συσχετίζεται με την επιστολή σας, ενδεικτικά παρατίθεται αυτούσιο απόσπασμα:

"Κατά μήκος των αγροτικών δρόμων και σε βάθος περίπου 1 μ. διέρχονται όλες οι παροχές νερού (δίκτυα) άρδευσης των αγροτεμαχίων. Η διέλευση βαρέων οχημάτων δημιουργεί μεγάλες υδραυλικές πιέσεις στα υπόγεια δίκτυα με σοβαρά προβλήματα λειτουργίας αυτών (μεγάλες ζημιές)".

Όμως, η ανωτέρω λογικοφανής μεν θέση στερείται δε αποχρώντος λόγου, καθώς:

* στερείται συνοδευτικών τεχνικών υπολογισμών που να αποδεικνύουν γιατί η θέση είναι αληθής, άρα δεν αποκλείεται ότι η θέση μπορεί και να είναι ψευδής,

* χρησιμοποιεί τεχνικώς λάθος όρους, για "υδραυλικές πιέσεις", για να συνδέσει τα γεωτεχνικά φαινόμενα και τις μηχανικές τάσεις με τις "μεγάλες ζημίες",

* δεν ορίζει ποιο είναι το "μεγάλο" και ποιο όχι, πάραυτα το θέτει ως κρίσιμη παράμετρο συμπερασμού, γιατί εάν δεν είναι "μεγάλο" τότε το επιχείρημα δεν ευσταθεί καθώς δε θα γίνουν "μεγάλες ζημιές",

* δεν εξηγεί γιατί τα βαρέα οχήματα διέρχονται από τους συγκεκριμένους δρόμους μόνο στην περίπτωση που γίνει η επένδυση και όχι χωρίς να γίνει η επένδυση,

* δεν εξηγεί πώς αυτήν τη στιγμή εκτελούνται αγροτικές ή/και άλλες εργασίες χωρίς τη διέλευση βαρέων οχημάτων.

Άρα, μονοσήμαντα η θέση είναι αίολη, απουσίας επιχειρημάτων που να μπορούσαν δυνητικά να την καταστήσουν ισχυρή και σημείο διενέργειας εποικοδομητικού διαλόγου ανταλλαγής τεκμηριωμένων απόψεων.

Σε άλλη σας θέση αναφέρετε:

9) "Η μεγάλη διακύμανση στην υφή των τροφοδοτούμενων αποβλήτων, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα σε απόβλητα της αυστηρά προσδιορισμένης περιοχής, συνεπάγεται σημαντικές διακυμάνσεις σε παραγωγή syngas και σε εκπομπές ρύπων. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν διαστήματα κατά τα οποία ο πυρσός καύσης θα χρειάζεται να καίει σημαντικές ποσότητες πλεονάζοντος syngas λόγω αυξημένης παραγωγής του. Παρόλ' αυτά ο πυρσός δεν είναι εξοπλισμένος με συστήματα καθαρισμού των απαερίων της καύσης ανάλογα με αυτά των μηχανών εσωτερικής καύσης, που σημαίνει ότι στις περιπτώσεις αυτές θα εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα κατά πολύ εντονότεροι, και εξαιρετικά επικίνδυνοι αέριοι ρύποι: μικροσωματίδια, μονοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του θείου, οξείδια του αζώτου, πτητικές οργανικές ενώσεις κ.ά. Ακόμη χειρότερη, κυριολεκτικά εφιαλτική, θα είναι η κατάσταση σε περίπτωση που το πλεονάζον syngas θα ξεπερνάει την προβλεπόμενη δυναμικότητα του πυρσού, οπότε μέρος του θα εκπέμπεται ελεύθερο στην ατμόσφαιρα, σκορπίζοντας στην ευρύτερη περιοχή μεγάλες ποσότητες τοξικών και άλλων επικίνδυνων αερίων".

Αυτή η θέση ομοίως στερείται αιτιοκρατίας, γιατί δείχνει ότι οι γράφοντες ουσία αδυνατούν να αντιληφθούν το αντικείμενο για το οποίο γράφουν, γιατί ουσία δεν έχουν αντιληφθεί το ρόλο του πυρσού καύσης ούτε εάν η καύση παράγει "τοξικά" ή μη αέρια. Ωστόσο, είναι σαφές ότι όταν κάποιος δεν αντιλαμβάνεται το αντικείμενο μοιραία μπορεί να οδηγηθεί σε άτοπα συμπεράσματα ή/και ονειρικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου του εφιάλτη.

Παράλληλα, σε κοινωνικό και σημειολογικό επίπεδο η θέση δεν εξηγεί πώς οι ίδιοι οι συμβολισμοί της δημοκρατίας αντί να προάγουν την αυτονομία προάγουν την ετερονομία, άρα και κατά πόσο σέβονται την ελευθέρα βούληση των πολιτών, άρα και με ποια ιδανικά τιμούν την νωπή λαϊκή εντολή που τυπικά προέρχεται από την ελευθέρα βούληση των πολιτών.

Στο ίδιο μοτίβο, το τεθέν ερώτημα:

"Ύστερα από τα παραπάνω ερωτώνται οι κ. υπουργοί, εάν σκοπεύουν να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα για την ανάκληση της παραπάνω ΑΕΠΟ, τη ματαίωση του έργου "Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα ισχύος 999,80 KW" ιδιοκτησίας εταιρείας "ENTEC BIOMASS ENERGY FIVE PRIVATE COMPANY" στη θέση Κοπανάδες δ.δ. Πέρι Δήμου Φαιστού Π.Ε Ηρακλείου, καθώς και κάθε άλλο παρόμοιο που προωθεί την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας και της διαχείρισης των αποβλήτων, τον περιορισμό των καλλιεργήσιμων εκτάσεων με τη μαζική επέκταση ενεργειακών καλλιεργειών και όλα αυτά σε βάρος του περιβάλλοντος, της Υγείας των λαϊκών στρωμάτων και του χειμαζόμενου εισοδήματος της λαϊκής οικογένειας, με βασικό κριτήριο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου" είναι άτοπο καθώς στηρίζεται σε ασθενή συμπερασμό, ενώ εμπεριέχει και από μόνο του λογικά άλματα. Επί παραδείγματι, δεν εξηγεί γιατί ο λαός πρέπει να προασπίζεται μόνο από κέρδη επιχειρηματικών ομίλων και όχι από κέρδη μεμονωμένων επιχειρήσεων, καθώς δεν αποκλείεται τα κέρδη των δευτέρων να είναι μεγαλύτερα από των πρώτων, άρα κατ' επέκταση γιατί ο συμπερασμός είναι αποκύημα της λογικής και όχι της προπαγάνδας.

Ταυτόχρονα εγείρετε ζητήματα νομιμότητας, παραθέτοντας όμως αποσπάσματα νομοθεσίας με τρόπο παραπλανητικό:

"Η συγκεκριμένη περιοχή (Κοπανάδες δ.δ. Περίου) περιλαμβάνεται στον αναδασμό από το έτος 1976 και χαρακτηρίζεται γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας, στην οποία απαγορεύεται η άσκηση οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας εκτός αυτής που ορίζουν τα άρθρα 9 και 7 του Ν.3851/2010".

Παραλείπετε όμως να αναφέρετε ότι ο Ν.3851/2010 αφορά αποκλειστικά τις ΑΠΕ και ότι το πνεύμα του περιγράφεται από τον τίτλο του, δηλαδή αφορά την "επιτάχυνση της διείσδυσης των ΑΠΕ" στο εγχώριο ενεργειακό μίγμα. Ειδικά δε για τις συγκεκριμένου τύπου μονάδες, αυτές υπάγονται στις εξαιρέσεις των εν λόγω αναφερόμενων άρθρων, καθώς σχετίζονται με την αγροτική ανάπτυξη και συμβάλλουν άμεσα σε αυτήν. Εν προκειμένω, ο εν λόγω νόμος δίδει "λευκή επιταγή" όσον αφορά το ποσοστό διείσδυσής τους, αντίθετα π.χ. με τα Φ/Β συστήματα, στα οποία υπάρχει περιορισμός της επιτρεπόμενης κάλυψης στο 1% της διαθέσιμης αγροτικής γης.

Εάν ωστόσο ειλικρινά επιθυμείτε την προστασία "των λαϊκών στρωμάτων και του χειμαζόμενου εισοδήματος της λαϊκής οικογένειας" ευγενικά σας γνωρίζουμε ότι, ως μέρος της πάγιας αντιμετώπισής μας, βρισκόμαστε στη διάθεση σας για οποιοδήποτε διάλογο εντός του ελληνικού Κοινοβουλίου και ασχέτως της απάντησης που θα δεχτείτε από τον αρμόδιο ερωτούμενο υπουργό.

Παράλληλα, σας γίνεται θερμή παράκληση όπως αποσαφηνίσετε το συμπερασμό που εμπεριέχεται στην επιστολή, γιατί της παρούσης η έλλειψη λογικής αλληλουχίας της την καθιστά ακατάληπτη, χωρίς κατ' ανάγκη να την καθιστά μονοσήμαντα ελεύθερη σκοπιμοτήτων άλλων πέραν του αμιγούς ενδιαφέροντος της προάσπισης του λαού και των χειμαζόμενων εισοδημάτων.

Ελπίζουμε ειλικρινά ότι στα πλαίσια της δημοκρατίας θα ανταποκριθείτε σωρευτικά σε διάλογο και αποσαφήνιση των γραφομένων σας, αποφεύγοντας εμπράκτως τη σιωπή και την έμμεση de facto ακύρωση των ίδιων των θέσεών σας.

Με εκτίμηση,

Καντζηλάκης Ιωάννης

Εγκαταστάτης ηλεκτρολόγος, νόμιμος εκπρόσωπος ENTEC Biomass Five PC, μέλος Δ.Σ. της τεχνικής εταιρείας Entec Contractors A.E. με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης.

Γιατράκος Γεώργιος

Μηχανικός Περιβάλλοντος, Msc, δ/νων σύμβουλος της τεχνικής εταιρείας Entec Contractors A.E. με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης, αρμόδιος περιβαλλοντικός μελετητής του έργου της ENTEC Biomass Five PC.

Προβολισιάνος Σπύρος

Μηχανολόγος & αεροναυπηγός μηχανικός, ΜΒΑ, νόμιμος εκπρόσωπος της μελετητικής εταιρείας μηχανικών Extra Mile Ltd με έδρα την Ηλιούπολη Αττικής, αρμόδιος μηχανολόγος μελετητής του έργου της ENTEC Biomass Five PC».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News