Ειδήσεις

"Καμπάνες" σε δύο για πλαστά χαρτονομίσματα

Υπόθεση πλαστών χαρτονομισμάτων που είχαν κατακλύσει το Ηράκλειο το 2009 απασχόλησε χθες το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, που κλήθηκε να τη δικάσει σε δεύτερο βαθμό. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισαν δύο αλλοδαποί υπήκοοι Συρίας που συνελήφθησαν πριν από περίπου πέντε χρόνια από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηρακλείου.

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται όταν οι δύο αλλοδαποί, σύμφωνα με την καταγγελία ιδιοκτήτη καταστήματος ψιλικών, σταμάτησαν στο μαγαζί του και με ένα πλαστό χαρτονόμισμα των 50 ευρώ αγόρασαν τσιγάρα.

Σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, το χαρτονόμισμα δεν του "γέμισε" το μάτι εξαρχής και έτσι σημείωσε τον αριθμό του οχήματος στο οποίο επέβαιναν οι δύο αλλοδαποί. Στη συνέχεια, σύμφωνα με την εμπειρία υπαλλήλου τράπεζας που συμβουλεύτηκε, βεβαιώθηκε πως ήταν πλαστό και ενημέρωσε την Αστυνομία.

Ωστόσο, ήδη οι αστυνομικοί ερευνούσαν την υπόθεση, καθώς είχαν πληροφορίες πως ένας αλλοδαπός με συγκεκριμένο σωματότυπο και κούρεμα έφερνε από το εξωτερικό παραχαραγμένα χαρτονομίσματα και τα οποία διακινούνταν στην Ελλάδα και το νησί είτε από τον ίδιο είτε από τρίτους. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά στο ακροατήριο, πλαστά χαρτονομίσματα διακινήθηκαν τότε σε ταχυδρομείο, σε κατάστημα πώλησης λαδιών αυτοκινήτων αλλά και σε άλλα καταστήματα της πόλης του Ηρακλείου. Ο ένας εξ αυτών ανέφερε στο Δικαστήριο πως κατέστρεψε τη ζωή του για 1.000 ευρώ.

Πρωτόδικα οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση είχαν καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 10 ετών με αναστολή. Όμως, ο ένας δεν έβαλε μυαλό και υπέπεσε ξανά στο ίδιο αδίκημα και τελικά προφυλακίστηκε, ενώ ο δεύτερος προφυλακίστηκε μετά τη δίκη, καθώς εντοπίστηκε με πλαστό διαβατήριο.

Συγκεκριμένα, οι κατηγορίες για τις οποίες ήρθαν να δικαστούν αφορούσαν στην παραχάραξη από κοινού, στην κυκλοφορία παραχαραγμένων χαρτονομισμάτων από κοινού και κατ' εξακολούθηση, στην κατοχή πλαστού διαβατηρίου και παράνομη είσοδο στη χώρα.

Υπενθυμίζεται πως ο πέλεκυς για τα πλαστά χαρτονομίσματα είναι βαρύς και οι ποινές κάθειρξης ξεκινούν από 10 χρόνια και μπορούν να φτάσουν και τα 20 χρόνια.

Χθες το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων στο Ηράκλειο επέβαλε στον πρώτο κατηγορούμενο ποινή κάθειρξης 3 ετών και 2 μηνών για τα πλαστά χαρτονομίσματα και το πλαστό διαβατήριο κατά συγχώνευση με αναστολή επί τετραετία και τον όρο να εμφανίζεται στην Ασφάλεια Ηρακλείου κάθε μήνα για να δίνει το "παρών".

Στο δεύτερο κατηγορούμενο επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 10 ετών για τα παραχαραγμένα. Το δικαστήριο του συγχώνευσε αυτήν την ποινή με εκείνη που νωρίτερα του επιβλήθηκε για κατοχή πλαστών χαρτονομισμάτων όπου τα χρόνια ήταν 7 και τελικά η δική του συνολική ποινή κάθειρξης μειώθηκε σε 13 χρόνια και 4.000 ευρώ χρηματική εγγύηση.

Σχόλια