Ειδήσεις

Σε απόγνωση κάτοικοι των Στερνών για την ανεξέλεγκτη βόσκηση

Στο γραφείο της εισαγγελέως Ηρακλείου βρέθηκε χθες το μεσημέρι επιτροπή κατοίκων της ευρύτερης περιοχής των Στερνών Μονοφατσίου, προκειμένου να της ζητήσουν να παρέμβει καθώς, όπως υποστηρίζουν, κτηνοτρόφοι έχουν προκαλέσει ανεπανόρθωτες καταστροφές με τα πρόβατά τους σε γεωργικές και αγροτικές καλλιέργειες.

Επιπροσθέτως, κατέθεσαν και μηνυτήρια αναφορά σε βάρος 13 κτηνοτρόφων της περιοχής.

Σύμφωνα με δικηγόρο Βαγγέλη Στρατουδάκη, που χειρίζεται την υπόθεσή τους, οι καταστροφές το τελευταίο διάστημα σε γεωργικές και αγροτικές καλλιέργειες είναι ανεπανόρθωτες.

Σύμφωνα με τους κατοίκους που βρέθηκαν στο γραφείο της εισαγγελέως, ολόκληρα κοπάδια μπαίνουν στις περιούσιες τους και δεν αφήνουν τίποτα όρθιο. Ελαιόδεντρα, αμπέλια, καλλιέργειες, βίκοι, σιτάρι και κριθάρι κατασπαράζονται από τα πρόβατα βοσκών.

Για την υπόθεση, όπως ανέφεραν, ενημέρωσαν νωρίτερα και τον αστυνομικό διευθυντή Ηρακλείου, ταξίαρχο Νίκο Χριστοφάκη.

Στη μηνυτήρια αναφορά τους οι θιγόμενοι τονίζουν ακόμα ότι οι καταγγελλόμενοι εξέρχονται της κτηνοτροφικής ζώνης και εισέρχονται στην αγροτική, και πως συχνά καταστρέφουν ακόμη και τις περιφράξεις για να βάλουν τα ζώα τους.

Επιπροσθέτως λένε πως καθημερινά υπάρχουν διαπληκτισμοί με τους κτηνοτρόφους, που σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα είναι έντονοι λόγω της προκλητικής τους συμπεριφοράς.

Οι κάτοικοι και όσοι έχουν περιουσίες αναφέρουν ακόμη πως φοβούνται και για τη σωματική τους ακεραιότητα καθώς, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, έχουν απειληθεί πολλές φορές.

Όμως, πάρα τις μηνύσεις, όσοι προβαίνουν σε αυτές τις κινήσεις εξακολουθούν να αδιαφορούν και να διαιωνίζουν αυτήν την πληγή της υπαίθρου. Και επειδή τα παράπονα είναι πολλά από τους κατοίκους της περιοχής, που όλοι δεν ήταν σε θέση να βρεθούν στο Δικαστικό Μέγαρο, η αντιπροσωπία παρέθεσε στην εισαγγελέα αυτούσιο τον κατάλογο με συνολικά 179 υπογραφές ατόμων που θίγονται από τις ενέργειες ιδιοκτήτων των κοπαδιών.

Η εισαγγελέας είπε στην αντιπροσωπία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής των Στερνών Μονοφατσίου πως θα μεριμνήσει και θα καλέσει τους κτηνοτρόφους στο γραφείο της, προκειμένου και εκείνοι να δώσουν τη δική τους εκδοχή, με στόχο το θέμα να λυθεί.

Την περασμένη Παρασκευή, για τον ίδιο λόγο, το κατώφλι της εισαγγελέως Ηρακλείου πέρασαν και αντιπροσωπίες από Φόδελε και Κρουσώνα.

Μαρία Μαυρομάτη

Σχόλια