default-image

Στον "αέρα" η συμμετοχή της Ελλάδας στον PISA

Ελλάδα
Στον "αέρα" η συμμετοχή της Ελλάδας στον PISA

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον «αέρα» βρίσκεται η συμμετοχή της χώρας μας στον διεθνή μαθητικό διαγωνισμό PISA του ΟΟΣΑ.

Πηγές από το υπουργείο Παιδείας εκφράζουν τη διαφωνία τους απέναντι στον διαγωνισμό για ιδεολογικούς λόγους και εξετάζουν θετικά τις εισηγήσεις τοπικών ενώσεων καθηγητών (ΕΛΜΕ), αλλά και της Ομοσπονδίας των καθηγητών (ΟΛΜΕ), για αναστολή της συμμετοχής της χώρας μας σε αυτόν.

Σημειώνεται ότι ο μαθητικός διαγωνισμός PISA του ΟΟΣΑ διεξάγεται από το 2000 και κάθε τρία χρόνια.

Φέτος, ο διαγωνισμός άρχισε την περασμένη Δευτέρα και θα διαρκέσει έως και τις 3 Απριλίου. Συνολικά, θα πάρουν μέρος περίπου 500.000 μαθητές από 70 χώρες, ενώ από την Ελλάδα θα συμμετάσχουν περίπου 6.300 δεκαπεντάχρονοι μαθητές από 231 σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά Γυμνάσια, Γενικά Λύκεια και Επαγγελματικά Λύκεια ανά την Ελλάδα. Τα σχολεία αυτά έχουν επιλεγεί με τυχαία δειγματοληψία. 

Η συμμετοχή των σχολικών μονάδων στην έρευνα είναι υποχρεωτική

Σύμφωνα με το news.gr, περίπου στα 75-78.000 ευρώ ανέρχεται η εισφορά της χώρας μας στο πρόγραμμα PISA (Programme for International Student Assessment) του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). 

Συγκεκριμένα για το έτος 2012 το ποσό έφθασε τα 74.620 ευρώ ,  το 2013 τα 76.950 ευρώ, ενώ το 2014 η αναλογούσα εισφορά ανήλθε στα 77.800 ευρώ.

Αν προσθέσουμε τα έξοδα μετακίνησης για την ενημέρωση στελεχών του Υπουργείο Παιδείας αντιλαμβάνεται κανείς ότι το ποσό ξεπερνά τις 80.000 ευρώ το χρόνο. 

Η  έκτη έρευνα PISA θα εστιάζει στον εγγραμματισμό στις Φυσικές Επιστήμες.

 Στο PISA 2015 θα διερευνηθούν, επίσης, αλλά με συνοπτικότερο τρόπο, το γνωστικό επίπεδο και οι δεξιότητες των μαθητών στην Κατανόηση Κειμένου, στα Μαθηματικά, καθώς και, για πρώτη φορά, στη Συνεργατική Επίλυση Προβλήματος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News