default-image

Ρημάζει το πάρκο Σκαφιδαρά

Κρήτη
Ρημάζει το πάρκο Σκαφιδαρά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναπλάστηκε με ευρωπαϊκά κονδύλια εκατομμυρίων και σχεδόν πριν από μια δεκαπενταετία από χωματερή μετατράπηκε σε ένα τεράστιο υπαίθριο πάρκο αναψυχής, αποδεικνύοντας περίτρανα πως μια τέτοια περιοχή, με πολύ μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση, μπορεί να αλλάξει τελικά όψη. Κι όμως, το πάρκο στο Σκαφιδαρά, που αποτέλεσε από τις πιο πρωτοποριακές παρεμβάσεις, αλλά και πανελλαδικό παράδειγμα, τα δύο τρίτα της ζωής του... βουλιάζει στην εγκατάλειψη!

Οι πανάκριβες υποδομές του, έκτασης 100 στρεμμάτων, έχουν ρημάξει στην κυριολεξία. Αντί να βρίσκονται δεκάδες μικροί και μεγάλοι σε καθημερινή βάση να παίζουν ποδόσφαιρο και μπάσκετ ή να διασκεδάζουν με ένα σωρό άλλες δραστηριότητες, στη θέση τους... παρελαύνουν πρόβατα.

Οι επιτήδειοι έχουν κατακλέψει τα πάντα. Μέχρι και καλωδιώσεις ακόμη και από τα φωτιστικά έχουν κάνει... φτερά. Από την κεντρική είσοδο, που άλλοτε είναι ορθάνοικτη και άλλοτε δεμένη με σχοινί, ο κάθε επισκέπτης καταλαβαίνει πως το πάρκο είναι έρμαιο. Σκουπίδια, που άλλοτε ήταν βουνό σε όλη την περιοχή, έχουν αρχίσει να στοιβάζουν και πάλι στην παλιά χωματερή. Πλαστικά, σπασμένα μπουκάλια, γυαλιά, κασόνια, προφυλακτικά, κάθε λογής χαρτικά, ρουχισμό, μέχρι και σακούλες γεμάτες με μπάζα συναντά κανείς στο διάβα του κατά μήκος του πάρκου. Κάποια από αυτά είναι παλαιότερα και κάποια άλλα είναι πεταμένα πρόσφατα ανάμεσα στην παραμελημένη βλάστηση του πάρκου. Τα παγκάκια του - όλα, μα όλα - είναι σπασμένα.

Πραγματικά δεν μπορείς να καθίσεις πουθενά, ακόμη και στους πολύμετρους πάγκους από όπου κάποτε παρακολουθούσε το κοινό αγώνες. Η φθορά του χρόνου και η εγκατάλειψη σε ό,τι έχει απομείνει όρθιο από τους κλέφτες έχει ρημάξει και ξύλο και σίδερο. Σε ορισμένα παγκάκια, κυρίως σε αυτά που βρίσκονται στην παιδική χαρά, κάποιοι έχουν τοποθετήσει μπουκάλια πάνω στα σίδερα, προκειμένου προφανώς να αποφύγουν ατυχήματα.

Φαίνεται πως κόσμος συνεχίζει να πηγαίνει στην περιοχή, που σίγουρα, έτσι όπως έχει καταντήσει, αποτελεί εδώ και χρόνια μαγνήτη για πρεζόνια και άλλα άτομα του περιθωρίου. Στον παιδότοπο οι κούνιες είναι ανύπαρκτες. Τα πάντα στην παιδική χαρά είναι σπασμένα και αποτελούν κίνδυνο για τα μικρά παιδιά. Παγίδες αποτελούν και οι σχάρες ηλεκτρολογικών και υδρευτικών εγκαταστάσεων που έχουν κλαπεί και παραμένουν τα σημεία ορθάνοικτα.

Όλες οι μπασκέτες είναι σπασμένες και σαπισμένες, ενώ τα πρόβατα βόσκουν παντού μέσα στο πάρκο. Οι φθορές είναι σημαντικότατες ακόμη και σε όσα βρίσκονταν κάτω από τα κυκλικά αίθρια, όπως το αναψυκτήριο, που κάποτε οι παρευρισκόμενοι κάθονταν για ένα χυμό ή καφέ. Βομβαρδισμένο τοπίο μοιάζουν και οι τουαλέτες του πάρκου, ενώ οι δύο τεχνητές λίμνες, αν και γεμάτες με νερό, έχουν ένα σωρό σκουπίδια.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ

Εγκαινιάστηκε το 2002 επί Ασλάνη

Το πάρκο του Σκαφιδαρά εγκαινιάστηκε το 2002 και δόθηκε στους Ηρακλειώτες. Επρόκειτο για μια περιοχή όπου έχουν διαμορφωθεί πάρκα, δύο τεχνητές λίμνες, γήπεδα ποδοσφαίρου, αναψυκτήριο και άλλες λειτουργίες.

Η μελέτη περιλάμβανε τη διαμόρφωση του νέου ανάγλυφου, τα έργα υποδομής, τα έργα συλλογής και καύσης του βιοαερίου, τη διαχείριση των στραγγισμάτων και την περιβαλλοντική παρακολούθηση (monitoring) του χώρου, έκτασης 90 στρεμμάτων, στον οποίο είχαν διατεθεί απορρίμματα συνολικού όγκου 1 εκατομμυρίου κ.μ.

Το έργο κόστισε 800 εκατ. δρχ. από το Β' ΚΠΣ και ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε επί δημαρχίας Κώστα Ασλάνη.

Δυστυχώς, στην πράξη τόσο η χωροθέτησή του στα όρια των δήμων Ηρακλείου και Γαζίου, όσο και το γεγονός πως ήταν πρώην χωματερή αποδείχτηκαν δύο μεγάλα "αγκάθια", όπως φυσικά και το μεγάλο κόστος συντήρησης του πάρκου. Να σημειωθεί ότι οι προσπάθειες, τα προηγούμενα χρόνια, που είχε καταβάλει ο Δήμος Ηρακλείου για την εκμίσθωση του χώρου σε ιδιώτη, με σκοπό να αναλάβει εκείνος την περιφρούρηση, τη συντήρηση και την αξιοποίηση της έκτασης, είχαν πέσει στο κενό...

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΤΑΣΗΣ

Στο κενό οι προσπάθειες

 Η πραγματικότητα είναι πως τα προηγούμενα χρόνια επιχειρήθηκε πολλές φορές από τη δημοτική Αρχή Ηρακλείου να αξιοποιηθεί η έκταση της πρώην χωματερής στην περιοχή Σκαφιδαρά, όμως δεν κατορθώθηκε τίποτα. Ανακοινώθηκε η σύσταση ενιαίου φορέα διαχείρισης του χώρου, επιχειρήθηκε η παραχώρηση του Σκαφιδαρά στο Δήμο Γαζίου, ενώ συζητήθηκε επανειλημμένως η ενοικίασή του από ιδιώτη. Οι όποιες απόπειρες για την εξεύρεση πλειοδότη, ο οποίος θα ενοικίαζε το χώρο και θα αναλάμβανε τη συντήρηση, την περιφρούρηση και την αξιοποίησή του, έπεσαν όλες στο κενό.

Οι διαγωνισμοί του Δήμου αποδείχτηκαν άγονοι, καθώς δεν κατατέθηκε καμία απολύτως προσφορά, ενώ άκαρπες αποδείχτηκαν επίσης και οι όποιες διαπραγματεύσεις με ιδιώτες. Η πλευρά του Δήμου Ηρακλείου είχε προχωρήσει στο παρελθόν σε συζητήσεις με διάφορους ιδιώτες και επιχειρηματίες, αλλά πάντα το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Οι συζητήσεις κρατούσαν για ένα-δύο μήνες και κατόπιν υπήρχε απόσυρση του ενδιαφέροντος από την άλλη πλευρά. Μέσα στο όλο αδιέξοδο συζητούνταν μέχρι και η παραχώρησή του σε συλλόγους όπως ΑμεΑ, ωστόσο δεν τελεσφόρησαν ούτε αυτές οι προσπάθειες. Κι έτσι το πάρκο-πρότυπο που διαμορφώθηκε στην περιοχή δε ζωντάνεψε ποτέ, αλλά σήμερα βρίσκεται εγκαταλελειμμένο να "σαπίζει"... Ό,τι έχει δηλαδή απομείνει μετά τις απανωτές λεηλασίες που έχουν υποστεί οι υποδομές του...

Μελέτη για να "ξαναγεννηθεί" το πάρκο

Σήμερα, 13 χρόνια μετά, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Χάρης Μαμουλάκης επιχειρεί να ξαναδώσει ζωή στον εγκαταλελειμμένο χώρο. Όπως είπε, μιλώντας στη "Ν.Κ.", ήδη η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου εκπονεί νέα μελέτη για να ξαναγεννηθεί το πάρκο με τις ήδη εναπομείνασες υποδομές, και για ό,τι απομένει να βρεθεί χρηματοδότης. «Το γεγονός πως έχουν μεσολαβήσει τόσα χρόνια από την προηγούμενη κοινοτική χρηματοδότηση μάς δίνει την ευκαιρία να το επαναχρηματοδοτήσουμε από ευρωπαϊκούς πόρους και σε αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε. Η συντήρηση για μας είναι πλέον προτεραιότητα.

Σεβόμαστε τέτοιου είδους υποδομές, σε αντίθεση με λογικές παλαιότερων δημοτικών Αρχών που άφησαν το πάρκο έρμαιο στην τύχη του. Είναι άδικο τέτοιο έργο να έχει καταντήσει ένα νεκροταφείο, μια νέα χωματερή. Με μια διαρκή και βασική συντήρηση δε θα είχαν πεταχτεί στο δρόμο όλα αυτά τα χρήματα που δόθηκαν για την ανάπλαση της χωματερής στο Σκαφιδαρά και να έχουν γίνει οι υποδομές πλέον του πάρκου βορά στους κλέφτες», πρόσθεσε ο κ. Μαμουλάκης.

Της Ιωάννας Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News