Ειδήσεις

"Ο τόπος μέσα μου" κάνει πρεμιέρα την Κυριακή

Στο σανίδι και για λόγο ιερό ανεβαίνουν για πρώτη φορά επτά δυναμικές γυναίκες του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου, οι οποίες θα δώσουν το καλύτερο τους εαυτό στη θεατρική παράσταση "Ο τόπος μέσα μου", παράσταση η οποία κάνει πρεμιέρα την ημέρα της Γυναίκας, τη Κυριακή 8 Μαρτίου και ώρα 9 το βράδυ στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου.

Είναι ένα "δώρο" που κάνουν οι γυναίκες, όχι μόνο στον εαυτό τους, αλλά σε όλο τον κόσμο, με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων τα οποία θα διατεθούν για τον ξενώνα "Κακοποιημένης Γυναίκας και Παιδιού".

Ανάμεσα στις επτά δυναμικές γυναίκες, οι οποίες ξεκινούν αυτό το συναρπαστικό ταξίδι επί σκηνής, διάρκειας μιας ώρας και 15 λεπτών, είναι και η πρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και νομού Ηρακλείου κ. Μαίρη Παχιαδάκη.

«Για πρώτη φορά, ανεβάζουμε θεατρική παράσταση.

Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη εμπειρία, την οποία ευχαριστιόμαστε και ελπίζουμε να πάει καλά», δήλωσε μεταξύ άλλων στο neakriti.gr, η κ. Παχιαδάκη η οποία παράλληλα απευθύνει κάλεσμα στον κόσμο να αγκαλιάσει και αυτή τη προσπάθεια του Συνδέσμου.

Τα μηνύματα που εκπέμπει η θεατρική παράσταση είναι ποικίλα και κυρίως αισιόδοξα.

Όπως μας ανέφερε η κ. Παχιαδάκη, το έργο περιγράφει τη ζωή των γυναικών που αν και ξεριζώνονται από τον τόπο τους, τη Μικρά Ασία, καταφέρνουν τελικά να ριζώσουν κάπου αλλού και να συνεχίζουν τη ζωή τους.

«Δουλεύει το… "μέσα μας", η γυναίκα, της οποίας η ζωή αλλάζει - διαμορφώνεται  μετά από πολλές προσπάθειες και διάφορες δυσκολίες, τις οποίες αντιμετωπίζει με δύναμη ψυχής, έχοντας ως επίκεντρο το Δέντρο… Άνδρας, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς. Είναι ιερό αυτό το δέντρο, είναι η τύχη, η μοίρα μας», τόνισε η κ. Παχιαδάκη.

"Ο τόπος μέσα μου"

«…Οι γυναίκες πάλι, έχουν τα μεγάλα πάθη. Αυτές είναι που γράφουν την ιστορία. Που σηκώνουν στους ώμους τους τις σημαδιακές στιγμές…» …Σεπτέμβρης του 1922, η προετοιμασία ενός γάμου, διακόπτεται από… τύμπανα πολέμου. Μια ολόκληρη πολιτεία γίνεται στάχτη. Επτά γυναίκες, αφήνουν τον τόπο τους… ξεριζώνονται. Τα βήματα τους, τις οδηγούν στο Δέντρο. Εκείνο το Δέντρο, που άκουγαν τις ιστορίες από τις γιαγιάδες τους. Το Δέντρο Άνδρας… το Δέντρο Ελπίδα… το Δέντρο της Δύναμης. Εκεί χτίζουν τη νέα τους ζωή, εκεί φτιάχνουν γόνιμο το χώμα, με ότι βρουν μπροστά τους και με τις αναμνήσεις του τόπου τους… κλαίνε, θυμούνται, γελάνε, απογοητεύονται, ελπίζουν. Οι γυναίκες αυτές, δεν είναι μόνο οι γυναίκες της Μικράς Ασίας. Είναι κάθε γυναίκα κι όλες οι γυναίκες μαζί. Πότε σαν ένα σώμα, πότε κάθε μία μόνη της… Λικνίζονται στη μουσική… προσπαθούν να συνεχίσουν τη ζωή τους… με πείσμα… να συνεχίσουν τη ζωή…

Κείμενα-Σκηνοθεσία: Σοφία Δερμιτζάκη. Β. Σκηνοθέτης: Στέλλα Κουφάκη. Σκηνικά: Αγγελική Πανουτσοπούλου, Δώρα Κονιωτάκη. Κοστούμια: Σ. Δερμιτζάκη, Σ. Κουφάκη. Επιμέλεια Μουσικής:Σ. Δερμιτζάκη, Γιώργος Παλλίκαρης. Φώτα: Κώστας Μεταξάκης. Φωτογραφία αφίσας: Σ. Δερμιτζάκη, Σ. Κουφάκη. Επιμέλεια αφίσας: Κατερίνα Μεταξαράκη. Ηχογραφημένη φωνή: Νικόλας Σπετσίδης.

Το δέντρο που θα βρίσκεται στο σκηνικό της παράστασης είναι έργο του ζωγράφου-γλύπτη Κώστα Παγωμένου το οποίο δωρίζει στο Σύνδεσμο Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου, με την επιθυμία να τοποθετηθεί στο υπό ανέγερση «Σπίτι των Αγγέλων».

Παίζουν οι: Βίλμα Αντωνακάκη, Μαίρη Ζηνόζη, Μαρία-Ρας Καψαλάκη, Εμμανουέλα Μπαλτζάκη, Αγγελική Πανουτσοπούλου, Μαίρη Παχιαδάκη, Ρούλα Πετούση.

Η θεατρική παράσταση "Ο τόπος μέσα μου" ανοίγει τις πύλες για το κοινό την Κυριακή 8 και Δευτέρα 9 Μαρτίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο-Πειραματική Σκηνή, ενώ η είσοδος ανέρχεται στα 10 ευρώ.

Γεωργία Μακάκη

Σχόλια