Ειδήσεις

Ερώτηση ΚΚΕ για κεραίες κινητής τηλεφωνίας στο Ηράκλειο

Ερώτηση αναφορικά με τις παράνομες κεραίες κινητής τηλεφωνίας σε δημοτικά διαμερίσματα του Ηρακλείου απευθύνουν ο Ηρακλειώτης βουλευτής Μανώλης Συντυχάκης και δύο ακόμη βουλευτές του ΚΚΕ, οι Σταύρος Τάσσος και Διαμάντω Μανωλάκου, προς τους υπουργούς Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, και Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Οι τρεις βουλευτές, αφού μεταφέρουν την έντονη ανησυχία κατοίκων και κυρίως γονέων για την εγκατάσταση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, που αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των μαθητών, κοντά σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, νοσοκομεία κ.λπ., ζητούν την άμεση απομάκρυνσή τους.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Έντονη είναι η ανησυχία και η αγανάκτηση κατοίκων και πολλών συλλόγων γονέων και διδασκόντων του δήμου Ηρακλείου για την υγεία των μαθητών αλλά και των ίδιων, λόγω της ύπαρξης κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

Συγκεκριμένα, έχουν καταγγελθεί μέχρι στιγμής από κατοίκους, συλλόγους γονέων και διδασκόντων, οι εξής περιπτώσεις:

1. Επί της οδού Παπαναστασίου 28Α, στο Ηράκλειο της Κρήτης, έχει εγκατασταθεί κεραία κινητής τηλεφωνίας στην ταράτσα ιδιοκτησίας γνωστού επιχειρηματία. Σε ελάχιστη απόσταση βρίσκεται το 41ο και 10ο Δημοτικό Σχολείο, καθώς και ο Κ' Παιδικός Σταθμός. Οι κάτοικοι της περιοχής κινητοποιούνται εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για διάφορα κρούσματα θανάτων από λευχαιμία.

2. Επί της οδού Κομνηνών στη συνοικία του Πόρου, σε απόσταση περίπου 50 μέτρων και σε ευθεία γραμμή από δύο Δημοτικά Σχολεία της περιοχής (12ο και 39ο).

3. Αρχή της λεωφόρου Κνωσού είχε κατατεθεί αίτηση για την έκδοση άδειας εγκατάστασης κεραίας κινητής τηλεφωνίας σε κτήριο που γειτνιάζει με τα Δημοτικά Σχολεία 7ο και 17ο και τα Νηπιαγωγεία 25ο και 34ο και κοντά στο σχολικό συγκρότημα της Ακαδημίας. Από τον Ιούλιο του 2014 οι Σύλλογοι Γονέων είχαν εκφράσει στο Δήμο την έντονη ανησυχία τους.

4. Επί της οδού Δαιδάλου υπάρχει καμουφλαρισμένη κεραία κινητής τηλεφωνίας, που βρίσκεται στην οροφή γνωστού ξενοδοχείου, σε μικρή απόσταση από τα 6ο και 44ο Δημοτικά Σχολεία. Από το Νοέμβρη του 2010 έχει καταγγελθεί το γεγονός τόσο στο Δήμο όσο και στην Εισαγγελία Ηρακλείου.

5. Επί της οδού Μόρνου 22 (κάθετος της Παπαπέτρου Γαβαλά) στις Μεσαμπελιές, δίπλα στα σχολεία 11ο ΓΕΛ, 5ο Γυμνάσιο, 46ο Δημοτικό και 57ο Νηπιαγωγείο, έχουν εγκατασταθεί κεραίες δύο εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

6. Στο Μασταμπά Ηρακλείου, επί των οδών Ταγματάρχου Γιακουμάκη και Θεοφάνους. Σε ακτίνα 100 μέτρων βρίσκονται το 9ο Δημοτικό Σχολείο, ένα φροντιστήριο ξένων γλωσσών (Μερτζάνη - Ψαλτάκη) και η Ψυχιατρική Κλινική "Άγιος Χαράλαμπος". Σε ακτίνα μικρότερη των 300 μέτρων βρίσκεται ένα ακόμα Δημοτικό Σχολείο, το 36ο, δύο νηπιαγωγεία, το 9ο και το 33ο, καθώς και δύο ακόμα φροντιστήρια ξένων γλωσσών (Ξανθάκης και Κοκκίνου), σε ακτίνα 300-350 μέτρων βρίσκονται το 48ο Νηπιαγωγείο, το 32ο Δημοτικό Σχολείο, ένας παιδικός σταθμός (Παναγίτσα), αλλά και η εκκλησία της ενορίας, Παναγίτσα. Από το Νοέμβρη του 2013, με πρωτοβουλία δημοτών, συγκεντρώθηκαν 250 υπογραφές για την απομάκρυνση της κεραίας.

7. Στις Πατέλες, σε πολυκατοικία που στεγάζεται το Super Market Μαρινόπουλος επί της Μπαντουβά, δίπλα στο 23ο Δημοτικό Σχολείο που βρίσκεται στην οδό Μουσών (παράλληλη της οδού Μπαντουβά).

8. Στη Θέρισο έχουν καταγγελθεί: Στο 35ο Δημοτικό, σε απόσταση 240 μέτρα, στο 2ο Γυμνάσιο/2ο Λύκειο σε απόσταση 140 μέτρα περίπου από το κέντρο του σχολείου, στο 4ο Γυμνάσιο/4ο Λύκειο σε απόσταση 240 μέτρα περίπου από το κέντρο του σχολείου και στο 44ο Νηπιαγωγείο σε απόσταση 240 μέτρα περίπου.

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:

• Τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για την άμεση αποξήλωση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε δημοτικά διαμερίσματα του δήμου Ηρακλείου Κρήτης;

• Πόσες κεραίες-σταθμοί βάσης και τι δυναμικότητας λειτουργούν στην πόλη του Ηρακλείου και σε ποιες θέσεις; Πόσες και ποιες απ' αυτές διαθέτουν άδεια, πόσες και ποιες λειτουργούν υπό το καθεστώς της διετούς παράτασης καθώς και ποιες δεν διαθέτουν καμία άδεια;

• Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για την κατάργηση των παράνομων κεραιών κινητής τηλεφωνίας, την απαγόρευση εγκατάστασής τους κοντά σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, δημοτικά στάδια, νοσοκομεία, πάρκα, και άλλους δημόσιους χώρους συνάθροισης, προτάσσοντας την προστασία της δημόσιας υγείας;».

Σχόλια