Ειδήσεις

Διχασμένοι οι αγρότες για τη μεταφορά των αποθεματικών

Άλλοι αρνητικά και άλλοι με κατανόηση βλέπουν μέσα από τον αγροτικό χώρο την απόφαση του Παναγιώτη Λαφαζάνη να μεταφέρει στην Τράπεζα της Ελλάδος τα αποθεματικά του ΟΠΕΚΕΠΕ, για να τα χρησιμοποιήσει για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών του Δημοσίου, με τον όρο ότι, όποτε τα χρήματα θα πρέπει να καταβληθούν στους δικαιούχους των συγκεκριμένων προγραμμάτων, αυτά θα επιστραφούν μέχρι τελευταίου ευρώ.

Η "Νέα Κρήτη" μεταφέρει σήμερα τις πρώτες αντιδράσεις από τους εκπροσώπους των αγροτοκτηνοτρόφων, ενώ αρνητική θέση έχει πάρει από την πρώτη στιγμή η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ. Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει αρνητικές αντιδράσεις σε βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Πιο αναλυτικά, με Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μεταφέρονται τα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ (του Οργανισμού για την πληρωμή των δικαιούχων αγροτικών ενισχύσεων) σε ειδικό λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος.

Η απόφαση υπογράφεται από τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα.

Σε περίπτωση, όπως επισημαίνεται στην απόφαση, ανάγκης χρησιμοποίησης των διαθεσίμων αυτών για πληρωμές δικαιούχων, η Τράπεζα της Ελλάδος υποχρεούται, κατόπιν έγγραφης ενημέρωσης από τον υπόλογο του λογαριασμού, να μεταφέρει όλο ή μέρος του ποσού άμεσα και χωρίς καθυστέρηση εντός δύο εργάσιμων ημερών και χωρίς περαιτέρω όχληση σε λογαριασμό στην τράπεζα του ΟΠΕΚΕΠΕ.

"Πυρά" ΠΑΣΕΓΕΣ

Να επανεξετάσει την απόφασή της για μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Τράπεζα της Ελλάδος καλεί την κυβέρνηση η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών.

«Η κίνηση αυτή εγκυμονεί κινδύνους σχετικά με την καταβολή των αγροτικών ενισχύσεων διαφόρων προγραμμάτων στους Έλληνες αγρότες και στην ομαλή εκτέλεση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (2007-2013), το οποίο ήδη παρουσιάζει μεγάλη υστέρηση (66% απορροφητικότητα στα σχέδια βελτίωσης και 26% απορροφητικότητα στη μεταποίηση και εμπορία των αγροτικών προϊόντων)», αναφέρει η Συνομοσπονδία.

«Έχει ξαναγίνει»

«Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Έχει ξαναγίνει πολύ πιο παλιά. Και δεν υπήρξε πρόβλημα». Το σχόλιο αυτό κάνει προς τη "Νέα Κρήτη" το μέλος της διοίκησης της ΠΑΣΕΓΕΣ, ο Ηρακλειώτης συνεταιριστής Μιχάλης Βουμβουλάκης.

«Σήμερα η κυβέρνηση, πιστεύω, ότι θα πάρει αποθεματικά και από άλλους φορείς. Και, όπως αναφέρει η δήλωση Λαφαζάνη, όποτε χρειαστεί εντός δύο ημερών από την Τράπεζα της Ελλάδος, εφόσον ο κάθε οργανισμός χρειαστεί αυτά τα χρήματα, θα τα έχει. Αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται. Έχει ξαναγίνει πολύ πιο παλιά. Εάν τώρα τα χρήματα αυτά δεν τα επιστρέψουν όπως λένε, τι να σας πω. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να το ξέρουμε από σήμερα».

«Λέει αλήθεια»

Ο αγροτοκτηνοτρόφος από τα Ανώγεια Βασίλης Σμπώκος δεν ανησυχεί, όπως λέει, για την απόφαση αυτή. «Εγώ πιστεύω», όπως διευκρινίζει, «ότι σε αυτή τη φάση δε θα προκαλέσει πρόβλημα. Αυτό ήταν ένα αποθεματικό 250 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία είναι από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013. Δεν αφορά τις άμεσες ενισχύσεις. Αυτά τα χρήματα ήταν στην ιδιωτική τράπεζα. Κι εγώ λέω χαριτολογώντας ότι είναι στο πλαίσιο της καλύτερης απόδοσης τόκου. Αλλά αυτό βέβαια μένει και να αποδειχτεί. Από τη μια τράπεζα τα πήρε και τα πήγε σε μια άλλη. Προφανώς έχει να κάνει με την έλλειψη ρευστότητας. Εγώ πιστεύω αυτή τη στιγμή ότι μου λέει αλήθεια η κυβέρνηση».

«Κανένα πρόβλημα»

«Θεωρώ ότι δεν υπάρχει πρόβλημα», εκτιμά από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης. «Τα χρήματα φύγανε από μια τράπεζα ιδιωτική και πήγανε στην Τράπεζα της Ελλάδος. Δεν είναι το θέμα αυτό. Η αγροτική πολιτική, εξάλλου, πρέπει να καθορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος. Θεωρώ, δηλαδή, ότι είναι ένα θέμα ανούσιο για συζήτηση. Τα χρήματα όταν πρέπει να δίνονται στους αγρότες πρέπει να δίνονται, αυτό μας ενδιαφέρει. Και αν είναι κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος, ίσα-ίσα που θεωρούμε ότι εκεί θα είναι πιο κατοχυρωμένα. Αυτό που με ενδιαφέρει εμένα είναι να υπάρξει μια αγροτική πολιτική που θα μας βγάλει από το αδιέξοδο που υπάρχει στον αγροτικό τομέα. Ένα πακέτο επενδύσεων και χρηματοδότησης έργων υποδομής».

Καταλήγοντας, σχολιάζει και τους αγροτικούς φορείς που αντιδρούν, λέγοντας: «Είναι λάθος να καταναλώνονται αγροτικοί φορείς για το αν πήγανε στην Τράπεζα της Ελλάδος τα χρήματα, αφού, όταν συνέβαιναν άλλες καταστάσεις, π.χ. πώληση της ΑΤΕ στους αγρότες, έβγαζαν "μουγκά"...».

«Κακό ξεκίνημα»

«Ήταν ένα κακό ξεκίνημα για τον Λαφαζάνη ως υπουργό να διαθέσει τα χρήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ, που είναι ευρωπαϊκά χρήματα για τους αγρότες, σε άλλες χρήσεις», ανέφερε εμφανώς αγανακτισμένος ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου Γιώργος Τζωρτζάκης.

Ο συνδικαλιστής διερωτάται τι θα γίνει στην περίπτωση που δε θα υπάρχουν τα χρήματα αυτά όταν θα πρέπει να δοθούν στους δικαιούχους. Και αναφερόμενους στους δικαιούχους αυτούς, ο Γιώργος Τζωρτζάκης εξηγεί: «Έχουν μείνει απλήρωτες εξισωτικές, βιολογικές καλλιέργειες του 2012 και του 2013. Ενιαία ενίσχυση με ένα σωρό προβλήματα για πολλούς παραγωγούς. Δηλαδή, αν αύριο είναι έτοιμος ο ΟΠΕΚΕΠΕ να πληρώσει, θα τα γυρίσουν πίσω;».

«Ζητάμε εξηγήσεις»

Σήμερα, στις 2 το μεσημέρι, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης θα βάλει επίσημα το θέμα αυτό, ζητώντας συγκεκριμένες εξηγήσεις, σε συνάντηση που θα έχει με τον αρμόδιο υφυπουργό Παναγιώτη Σγουρίδη. Στη συνάντηση θα τεθούν και πολλά άλλα ζητήματα που αφορούν στην πορεία της οργάνωσης.

«Είναι γνωστό σε όλους ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα πρέπει να προχωρήσει σε πληρωμές παραγωγών που δεν έχουν μέχρι σήμερα πληρωθεί. Βέβαια, η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να τραβήξει τα λεφτά αυτά και να τα χρησιμοποιήσει για άλλες ανάγκες. Αυτό που μας αφορά εμάς είναι ότι οι πληρωμές στον όποιο παραγωγό δεν έχει πληρωθεί ή εξολοκλήρου ή εν μέρει, θα πρέπει να γίνουν. Τώρα, από πού θα πληρωθούν, αυτό δε μας απασχολεί καθόλου και δε μας ενδιαφέρει. Εμείς ζητάμε να γίνουν οι πληρωμές στο επόμενο διάστημα», καταλήγει ο συνεταιριστής.

Αντιδράσεις βουλευτών για την απόφαση: «Όχι στη δέσμευση κονδυλίων»

«Είναι προφανές ότι με αυτήν την κίνηση η κυβέρνηση αποσκοπεί στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του Δημοσίου σε βάρος των αγροτών», σχολιάζει σε ερώτησή του προς τον Παναγιώτη Λαφαζάνη ο βουλευτής Ηρακλείου της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης.

«Η παραπάνω απόφαση», λέει, «επιτείνει τους φόβους των αγροτών για τη μετάθεση στο άγνωστο των δικαιούμενων πληρωμών, που βρίσκονται σ' εκκρεμότητα εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, δημιουργώντας κυριολεκτικά οικονομική ασφυξία στον αγροτοκτηνοτροφικό κλάδο, ενόψει μάλιστα της νέας καλλιεργητικής περιόδου και των άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών, που αυτή απαιτεί. Το γεγονός θα δημιουργήσει συνθήκες "ασφυξίας" στη ρευστότητα των αγροτών, η οποία έχει επιβαρυνθεί ήδη αρκετά εξαιτίας της καθυστέρησης που παρατηρείται σε αρκετές πληρωμές».

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Ν.Δ., έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η αυτοπροσδιοριζόμενη "κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας" δεσμεύει, μεταξύ άλλων, τα κοινοτικά κονδύλια των αγροτικών επιδοτήσεων (250 εκατ. ευρώ) για να καλύψει τις δανειακές ανάγκες του Μαρτίου. Δεσμεύει, δηλαδή, χρήματα που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (κοινοτικά προγράμματα), και τα οποία προορίζονται αποκλειστικά για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

Επιτέλους, η επίθεση στη φοροδιαφυγή άρχισε, χτυπάει τους ολιγάρχες, τη νομενκλατούρα πλούτου των αγροτών και των κτηνοτρόφων. Μάλλον από το πολυδιαφημισμένο "πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης" εξαιρούνται οι αγρότες».

Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια