default-image

Η Ελλάδα πρωταθλήτρια του δείκτη δυστυχίας

Ελλάδα
Η Ελλάδα πρωταθλήτρια του δείκτη δυστυχίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μιζέρια, που έχει απλώσει τα μαύρα φτερά της πάνω από την Ελλάδα με αφορμή την οικονομική κρίση, δεν επιβεβαιώνεται μονάχα από τα σκυθρωπά πρόσωπα, την απελπισία εκατομμυρίων ανθρώπων που δεν μπορούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, τους δείκτες της ανεργίας, του πληθωρισμού και του κόστους ζωής, αλλά και από το "δείκτη δυστυχίας" για το 2015 που δημοσιοποίησε το Bloomberg.

Η εξίσωση που φέρνει την Ελλάδα στην πέμπτη θέση της λίστας, μεταξύ 51 χωρών που εξετάστηκαν, είναι απλή σύμφωνα με το γνωστό πρακτορείο: ο δείκτης ανεργίας συν τις αλλαγές στις τιμές καταναλωτή ισοδυναμούν με ένα και μόνο πράγμα: μιζέρια. Το Bloomberg επιλέγει μάλιστα έναν πολύ εύγλωττο τρόπο για να περιγράψει τις χώρες που καταλαμβάνουν τις πρώτες πέντε θέσεις με βάση το "δείκτη δυστυχίας": οι πέντε «πιο επώδυνες οικονομίες για να ζεις και να δουλεύεις».

Η κατάταξη

Και ποιες είναι αυτές; Οι χώρες που χαρακτηρίζονται με την παράφραση του διάσημου μυθιστορήματος του Βίκτορα Ουγκώ "Οι άθλιοι" ("Les Miserables"): Η Βενεζουέλα που κρατάει τα σκήπτρα, η Αργεντινή στη δεύτερη θέση και ακολουθούν η Νότια Αφρική, η Ουκρανία και η Ελλάδα. Στην έκτη θέση βρίσκεται η Ισπανία, επίσης χτυπημένη ανελέητα από την κρίση, η Ρωσία που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με την πτώση της τιμής του ρουβλίου, η Κροατία, η Τουρκία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Κολομβία, η Βραζιλία, η Σλοβακία και η Ινδονησία.

Τo δημοσίευμα δεν αρκείται σε αριθμητικά δεδομένα, αλλά δίνει και την κοινωνιολογική διάσταση μέσα από την έκφραση του νομπελίστα οικονομολόγου Μίλτον Φρίντμαν με την οποία ξεκινάει το σχετικό ρεπορτάζ: «Ο πληθωρισμός είναι μια ασθένεια που μπορεί να διαλύσει μια κοινωνία. Αν προσθέσουμε στη διάγνωση και την αυξανόμενη ανεργία, ο κλάδος χρησιμοποιεί έναν όχι και τόσο τεχνικό όρο για τον εξουθενωτικό αντίκτυπο στους ανθρώπους: δυστυχία». Και στην περίπτωση των χωρών που δεσπόζουν στη λίστα αποδεικνύεται ότι τα πράγματα έχουν όντως κάπως έτσι.

Η Ουκρανία

Στην περίπτωση της Ουκρανίας αιτία του κακού είναι φυσικά ο πόλεμος που επιδείνωσε την οικονομική κατάσταση της χώρας με την κατακόρυφη πτώση του ΑΕΠ και την εκτόξευση του πληθωρισμού στο 17,5%. Αίσθηση προκαλούν - σε σχέση με την Ελλάδα - τα στοιχεία για την ανεργία στην Ουκρανία που αναμένεται να εκτιναχθεί μέσα στο 2015 στο 9,5% από το 8,9% που βρισκόταν το τρίτο τρίμηνο του 2014.

Η Ευρώπη

Όσο για την Ευρώπη του Νότου της κρίσης η εικόνα είναι μάλλον εύγλωττη. Η Ελλάδα στην πέμπτη θέση του δείκτη δυστυχίας, η Ισπανία στην έκτη, η Πορτογαλία στη 10η και η Ιταλία στην 11η θέση. Φωτεινή εξαίρεση η χώρα που άνοιξε την αυλαία της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη, η Ιρλανδία, που καταλαμβάνει στη σχετική λίστα τη 16η θέση με πολύ καλύτερες επιδόσεις από τις άλλες χώρες.

Οι πιο ακριβές πόλεις του πλανήτη - Πρώτη η Σιγκαπούρη

Για μια ακόμα χρονιά η Σιγκαπούρη αποδεικνύεται ως η πιο ακριβή πόλη του κόσμου, με δεύτερο το Παρίσι, σύμφωνα με την κατάταξη που δημοσιοποίησε η "The Economist Intelligence Unit". Στη δεκάδα των πόλεων με τιμές... φαρμάκι φιγουράρει δεύτερο το Παρίσι και τρίτο το Όσλο. Τις άλλες θέσεις κατά σειρά καταλαμβάνουν το Όσλο στη Νορβηγία, η Ζυρίχη στην Ελβετία, το Σίδνεϊ και αμέσως μετά η Μελβούρνη στην Αυστραλία, η ελβετική Γενεύη, η πρωτεύουσα της Δανίας, Κοπεγχάγη, το Χονγκ Κονγκ και τέλος η Σεούλ. Στον αντίποδα, στη λίστα με τις δέκα πιο φτηνές πόλεις του πλανήτη δεσπόζει το Καράτσι στο Πακιστάν και ακολουθούν το Μπαγκαλόρ της Ινδίας, το Καράκας στη Βενεζουέλα, η Βομβάη και ακολούθως το Τσενάι και το Νέο Δελχί και πάλι της Ινδίας, η πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη, η Δαμασκός της Συρίας, το Κατμαντού στο Νεπάλ και το Αλγέρι στην Αλγερία.

Σημειώνεται ότι στη σχετική λίστα περιλαμβάνονται για πρώτη φορά το Τσενάι και το Μπανγκαλόρ. Για τη σύνταξη της σχετικής λίστας έγινε σύγκριση του κόστους ζωής σε 133 πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο και τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η πρώτη πεντάδα παρέμεινε αναλλοίωτη σε σχέση με το 2014. Σαν βάση χρησιμοποιήθηκε η Νέα Υόρκη. Για τη σύνταξη του σχετικού καταλόγου συγκρίθηκε το κόστος ζωής σε πάνω από 160 υπηρεσίες και προϊόντα, όπως τα τρόφιμα, η ένδυση και οι λογαριασμοί κοινής ωφελείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σιγκαπούρη αντικατέστησε το Τόκιο το 2013 στην κορυφή της λίστας, με την τελευταία να βρίσκεται στη φετινή κατάταξη στην 11η θέση μαζί με το Λονδίνο.

ΟΙ ΠΙΟ ΔΥΣΤΥΧΙΣΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ

Νότιος Αφρική

ΟΙ ΔΕΚΑ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Χονγκ Κονγκ

ΟΙ ΔΕΚΑ ΠΙΟ ΦΤΗΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Νέο Δελχί

Σταύρος Μουντουφάρης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News