default-image

Ελπίζουν να δουν το φως τους

Κρήτη
Ελπίζουν να δουν το φως τους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με μεγάλη αγωνία περιμένουν να ωφεληθούν στην πράξη από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης χιλιάδες οικογένειες στην Κρήτη, που εξακολουθούν εδώ και πολύ καιρό να ζουν στο σκοτάδι, αφού σε μια δεδομένη χρονική στιγμή δεν κατάφεραν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, με συνέπεια η ΔΕΗ να τους κατεβάσει τους διακόπτες!

Οι οφειλές προς τη ΔΕΗ στην Ελλάδα έχουν πλέον χτυπήσει "κόκκινο", φτάνοντας στο 1,8 δισ. ευρώ. Στην Κρήτη τα χρέη προς τη ΔΕΗ πλησιάζουν τα 70 εκατομμύρια ευρώ. Μέχρι σήμερα, οι κομμένες παροχές ρεύματος λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών φτάνουν τις 3 χιλιάδες. Και τα τελευταία χρόνια, περισσότεροι από 15 χιλιάδες ήταν οι καταναλωτές που, για να μη βρεθούν στο σκοτάδι, έκαναν διακανονισμό.  

Όπως λέει συγκεκριμένα το μέλος της διοίκησης της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ και στέλεχος της διοίκησης του ΕΚΗ Γιάννης Βρέντζος, «ως το τέλος του 2014 κοβόταν το ρεύμα σε αρκετά νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε καθημερινή βάση. Άλλοι έρχονταν πίσω και έκαναν επανασύνδεση. Άλλοι τα άφηναν έτσι».

Σύγχρονοι φτωχούληδες

Άνθρωποι που δίνουν μια πολύ μεγάλη μάχη για την επιβίωση των νοικοκυριών τους έχουν να αντιμετωπίσουν, εκτός των άλλων, και την έλλειψη ρεύματος στα φτωχικά νοικοκυριά τους. Όπως η Ελπινίκη Ζέρβα με το σύζυγό της, άνεργοι και οι δύο, με πέντε παιδιά από 4 μέχρι 15 ετών, που τα τελευταία χρόνια έχουν πολλές φορές βρεθεί στα όρια της εξαθλίωσης.

Ένα χρόνο πριν έμειναν δίχως ρεύμα στο σπίτι που νοίκιαζαν. «Το ένα παιδί προσπαθεί να ζεστάνει το άλλο», λέει χαρακτηριστικά η κ. Ζέρβα.

Σήμερα η μέρα τους ξεκινάει με πρωινό που παρέχει δωρεάν για τα παιδιά της κατάστημα της αλυσίδας "Γρηγόρης Μικρογεύματα" μέσω του Δήμου Ηρακλείου. Το μεσημεριανό το βρίσκει από συσσίτιο. Και το βράδυ, αν βρεθεί κάτι, δίνεται απ' τη γειτονιά. Όπως λέει χαρακτηριστικά η κ. Ζέρβα, «πώς θα μπορούσα να μη στενοχωριέμαι; Και πιεσμένη είμαι και απογοητευμένη είμαι και πολλά είμαι. Τι να κάνουμε όμως; Δυστυχώς, είναι έτσι η ζωή μας τώρα».

Αλλά, πριν καν πατήσει τα 40 της χρόνια, δεν έχει πάψει να ελπίζει. «Ελπίζω να βρω μια δουλειά εγώ και ο σύζυγος. Και ελπίζω και για ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μου».

Μια άλλη τραγική περίπτωση και πολύ χαρακτηριστική του τι επικρατεί στην κοινωνία είναι αυτή του 72χρονου κ. Γιώργου. Με μια σύνταξη 500 ευρώ και τρία άνεργα παιδιά, αδυνατεί να καλύψει έστω και τα βασικά. Με το λογαριασμό της ΔΕΗ στα χέρια του, που γράφει 3.000 ευρώ, μας λέει: «Με το φόβο ζω και με την πείνα. Το μηνιάτικό μου το πήρα χθες. Τώρα έχω 55 ευρώ να περάσω όλο το μήνα».

«Είμαι σε μια απελπισία, είμαι σε ένα χάλι, που με κρατάει πονοκέφαλος. Σας το λέω ειλικρινά», καταλήγει.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_nfx0mtir/

Σανίδα σωτηρίας

Σε σανίδα σωτηρίας, λοιπόν, για 300 χιλιάδες νοικοκυριά που βρίσκονται σε κατάσταση απόλυτης φτώχιας μετατρέπεται το νομοσχέδιο για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης, που περιλαμβάνει επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος, επίδομα ενοικίου σε 30.000 νοικοκυριά, επίδομα σίτισης για την προμήθεια βασικών ειδών διατροφής, και ενεργό ρόλο τόσο της Αυτοδιοίκησης όσο και της Εκκλησίας.

Κριτική Κεγκέρογλου στην κυβέρνηση: «Άλλα υπόσχονταν»

Σκληρή κριτική κάνει στην κυβέρνηση για το θέμα αυτό ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, υποστηρίζοντας: «Αντί της προγραμματικής δέσμευσης για δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά, στο σ/ν αναφέρεται η δωρεάν ποσότητα των 300 Khw γενικά χωρίς συγκεκριμένο αριθμό δικαιούχων.

- Η διασφάλιση σίτισης για 300.000 οικογένειες, σύμφωνα με τις προεκλογικές εξαγγελίες, έγινε 300.000 φυσικά πρόσωπα και με το νομοσχέδιο μετατρέπεται σε εκπτωτικό κουπόνι, όπως αυτά που δίνουν οι εφημερίδες.

- Αντί διαμερισμάτων για 30.000 οικογένειες, προβλέπεται επιδότηση ενοικίου που αφορά μόνο νέες μισθώσεις ή ανανεώσεις υφισταμένων.

- Δεν αναφέρει τίποτα για τη δωρεάν μετακίνηση (ενώ έχουμε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση με τον ισχύοντα προϋπολογισμό).

Από τα τρία πρώτα μέτρα αποκλείονται οι πραγματικά ακραία φτωχοί, αφού με το άρθρο 4 ρητά τους εξαιρεί.

- Το εκπτωτικό κουπόνι προϋποθέτει ότι ο άπορος πρέπει να έχει χρήματα να ψωνίσει και να πάρει έκπτωση.

- Η επιδότηση των 70 ευρώ στο ενοίκιο προϋποθέτει ότι ο άπορος πρέπει να έχει τα υπόλοιπα για να πληρώσει το ενοίκιο».

Χριστόφορος Παπαδάκης, Ράνια Μωραΐτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News