default-image

Νέο καμπανάκι από Κομισιόν για τα απορρίμματα

Ελλάδα
Νέο καμπανάκι από Κομισιόν για τα απορρίμματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την επιτάχυνση των έξι διαγωνισμών κατασκευής μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που βρίσκονται σε τελικό στάδιο, ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την Ελλάδα, τηρώντας τα αυστηρά πρότυπα των τοπικών παρεμβάσεων, με υψηλές περιβαλλοντικές προδιαγραφές των κοινοτικών οδηγιών.

Σε μελέτη της εταιρείας συμβούλων PwC Λουξεμβούργου, που παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης Κομισιόν - Ελλάδας για την πορεία των διαρθρωτικών προγραμμάτων την περίοδο 2014-2020, επισημαίνεται πως η Ελλάδα είναι ουραγός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαχείριση απορριμμάτων και γενικότερα την προστασία του περιβάλλοντος, αναφέρει το imeridia.gr.

Η λήψη μέτρων προς την κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με την PwC, πρέπει να είναι άμεση, δεδομένου ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση σε επίπεδο προόδου στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων, με το 80% των σκουπιδιών να θάβεται, μόλις το 16% των απορριμμάτων να ανακυκλώνεται και το 2% αυτών να κομποστοποιείται, με τα μεγέθη αυτά να αποκλίνουν σημαντικά από τους στόχους που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αναφέρει το imerisia.gr.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση που παρέδωσε στις ελληνικές αρχές η Κομισιόν, ο διαγωνισμός ΣΔΙΤ για τη Δυτική Μακεδονία (ΔΙΑΔΥΜΑ) που έχει αναλάβει η κοινοπραξία Άκτωρ-Ηλέκτωρ, αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα τοπικών παρεμβάσεων διαχείρισης απορριμμάτων, με περιβαλλοντικές προδιαγραφές πιο αυστηρές των κοινοτικών οδηγιών.

Έως το τέλος του 2014 περίπου 39 ανεξέλεγκτοι χώροι ταφής εξακολουθούσαν να βρίσκονται σε λειτουργία. Ταυτόχρονα, 245 πρώην χώροι ταφής που δεν έχουν αποκατασταθεί εξακολουθούν να απειλούν τα τοπικά οικοσυστήματα, αναφέρει η PwC.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News