Ειδήσεις

Γ. Πλακιωτάκης: "Δεν τίθεται θέμα ηγεσίας στη Ν.Δ."

Μήνυμα προς τους αμφισβητούντες βουλευτές της Ν.Δ. στέλνει ο Λασιθιώτης γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, επιχειρώντας να κλείσει - πριν καν ανοίξει - θέμα ηγεσίας στη "γαλάζια" παράταξη. Μια ημέρα πριν τη σύγκληση της Κ.Ο. της Ν.Δ., ο Γιάννης Πλακιώτακης με συνέντευξή του στη "Νέα Κρήτη" ξεκαθαρίζει ότι δεν τίθεται θέμα ηγεσίας, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να συζητηθούν σε βάθος τα αίτια της εκλογικής ήττας της 25ης Ιανουαρίου.

Συνέντευξη στον Χρήστο Κώνστα

Μάλιστα, δε διστάζει να "χρεώσει" στην ηγετική ομάδα της Συγγρού ελλιπή επικοινωνιακή στρατηγική με αποτέλεσμα, όπως επισημαίνει, να μην προβληθούν προεκλογικά οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν από την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.

Αναφερόμενος στη λειτουργία των τοπικών οργανώσεων, δεν απέκλεισε να προχωρήσει το κόμμα σε ριζικές αλλαγές, εξηγώντας ότι τις σχετικές αποφάσεις θα τις λάβει η Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ. Ο στενός συνεργάτης του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι με τη συμφωνία της 4μηνης παράτασης συνυπέγραψε ουσιαστικά το μνημόνιο από το οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση, όπως υποστηρίζει, επιχειρούσε να βγάλει τη χώρα. Πάντως ο γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. δεν ξεκαθαρίζει εάν το κόμμα του θα στηρίξει ένα τρίτο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας (μνημόνιο 3), εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους εταίρους τον Ιούνιο.

Η χώρα μετά την κυβερνητική αλλαγή ρίχτηκε ξανά στη μάχη των διαπραγματεύσεων. Σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, η Ν.Δ. κατηγορήθηκε ότι κατά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος πρωτοστάτησε στη σύνταξη κειμένου, σύμφωνα με το οποίο εγκαλούσε τον πρωθυπουργό για τη διαπραγματευτική του τακτική, χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα ακόμη και ως εμπόδιο. Η ανακοίνωση που προσυπέγραφε ο Αντώνης Σαμαράς προκάλεσε σφοδρή αντίδραση ακόμη και πρώην υπουργών της κυβέρνησης της Ν.Δ. Σας επικρίνουν ότι δε διστάζετε να κάνετε μικροπολιτική αντιπολίτευση εκτός συνόρων, ενώ η χώρα προσπαθεί να διαπραγματευτεί. Τι απαντάτε;

«Η Νέα Δημοκρατία είναι η μεγάλη δημοκρατική παράταξη, με αρχές και αξίες, με καθαρό και ενιαίο πολιτικό λόγο. Παραμένει το κόμμα εγγυητής των ομαλών πολιτικών εξελίξεων της χώρας μας εντός και εκτός Ευρώπης, συμβάλλοντας καθοριστικά στην εθνική προσπάθεια για εξεύρεση αμοιβαίας και αποδεκτής λύσης για τη σωτηρία της χώρας. Αυτό έπραξε και ο πρόεδρός της, Αντώνης Σαμαράς, στην τελευταία συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Παρουσίασε τα όσα η χώρα είχε επιτύχει τα τελευταία χρόνια επισημαίνοντας τον κίνδυνο, για άλλη μία φορά, να χαθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού και αναφέρθηκε στην αυτονόητη ανάγκη να σεβαστεί η χώρα τις υποχρεώσεις της. Η κρισιμότητα των στιγμών αυτό ακριβώς καθιστούσε αναγκαίο. Όχι άλλη παράταση της αβεβαιότητας. Σε καμία περίπτωση η στείρα αντιπολίτευση δεν ταιριάζει στη φυσιογνωμία της Νέας Δημοκρατίας».

Η εκλογική ήττα της Ν.Δ. προκαλεί έντονη αμφισβήτηση για την ηγεσία του κόμματος. Δε θεωρείτε ότι κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και με ποιο τρόπο θα μπορούσε να γίνει αυτό;

«Προφανώς και η Νέα Δημοκρατία υπέστη μία μεγάλη ήττα στις πρόσφατες εκλογές, αλλά παρ' όλα αυτά κατάφερε να συγκρατήσει ένα μεγάλο ποσοστό των δυνάμεών της. Αυτό ακριβώς καλούμαστε όλοι να συζητήσουμε την προσεχή Πέμπτη στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας. Θα αναζητήσουμε τα αίτια της εκλογικής ήττας, θα αποτιμήσουμε το αποτέλεσμα των εκλογών και θα καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις που θα αξιολογηθούν από τα όργανα του κόμματος. Θέμα ηγεσίας σαφώς και δεν υπάρχει. Είναι επιτακτική ανάγκη, όμως, η Νέα Δημοκρατία να ξεφύγει από την εσωστρέφεια και να ανταποκριθεί με όλες τις δυνάμεις στο νέο της θεσμικό ρόλο, εκείνο της αντιπολίτευσης».

Αύριο πρόκειται να συζητήσετε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα τα αίτια της ήττας κάνοντας τον πρώτο εσωκομματικό απολογισμό. Εσείς από τη θέση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. τι πιστεύετε ότι ευθύνεται για το γεγονός ότι δεν καταφέρατε να πείσετε τους πολίτες;

«Η Νέα Δημοκρατία αντιμετώπισε - και αυτό οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε - τη μεγαλύτερη μεταπολιτευτική πρόκληση. Παρέλαβε μία χώρα στο χείλος του γκρεμού, με την αξιοπρέπειά της καταρρακωμένη και την οικονομία της σε τέλμα. Μετέτρεψε τα ελλείμματα σε πλεονάσματα και την ύφεση σε ανάκαμψη. Σε όλο αυτό το διάστημα πήραμε δύσκολες αποφάσεις που είχαν βεβαίως πολιτικό κόστος. Αυτό όμως που προσωπικά αναγνωρίζω είναι ότι προεκλογικά αλλά και κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης δεν προβάλλαμε όσο έπρεπε τις αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που προωθήσαμε, καθώς και τις επιτυχίες που είχαμε ως κυβέρνηση σε επίπεδο πραγματικής οικονομίας».

Το προηγούμενο διάστημα συνεδρίασαν τα τοπικά κομματικά όργανα για να αποτιμήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Και στην Κρήτη, όπως στη ΝΟΔΕ Ηρακλείου, υπήρξαν σοβαρές ενστάσεις για τη λειτουργία των οργάνων. Μάλιστα και συνάδελφοί σας δε δίστασαν να τοποθετηθούν δημοσίως ζητώντας αλλαγές στη λειτουργία των οργανώσεων. Θεωρείται ότι υπάρχει η ανάγκη για αναδόμηση του κόμματος;

«Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή θα γίνει εκτενής συζήτηση τόσο για τις τρέχουσες εξελίξεις όσο και για θέματα οργανωτικά. Θα έχουν την ευκαιρία όλα τα μέλη της να τοποθετηθούν και να καταθέσουν τις απόψεις τους. Βέβαια, κάθε περιοχή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες που αναγνωρίζουμε και θα αξιολογηθούν στο σύνολό τους κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής μας Επιτροπής».

«Ο Τσίπρας οδηγεί τη χώρα σε νέο μνημόνιο» - «Δεν είχε plan Β»

To 2012 η Ν.Δ. ψήφισε το μνημόνιο 2. Η κυβέρνηση βρίσκεται στη δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης για να "κλειδώσει" μια νέα συμφωνία, την οποία και εσείς έχετε χαρακτηρίσει ως το μνημόνιο 3. Θα το ψηφίσετε και αυτήν τη φορά;

«Η κυβέρνηση ζήτησε με την επιστολή του υπουργού Οικονομικών στις 18 Φεβρουαρίου - και το Eurogroup ενέκρινε - την επέκταση του υπάρχοντος μνημονίου για τέσσερις ακόμη μήνες, όπως ακριβώς έπραξε η κυβέρνηση Σαμαρά στις 9 Δεκεμβρίου 2014, ζητώντας την τεχνική επέκτασή του για τους δύο πρώτους μήνες του 2015. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν έσκισε το μνημόνιο, αλλά το συνυπέγραψε. Ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να ψεύδεται και να βρίσκεται στη δική του εικονική πραγματικότητα. Αυτό που υπέγραψε στο Eurogroup περιλαμβάνει το μνημόνιο μαζί με την τρόικα, καθώς και πλεονάσματα που εμείς διαπραγματευόμασταν να μειώσουμε. Οδηγεί τη χώρα σε ένα νέο μνημόνιο, ενώ εμείς βγάζαμε τη χώρα από το μνημόνιο. Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται ότι ο κ. Τσίπρας το μόνο σχέδιο διάσωσης της χώρας που διέθετε τελικώς είναι ότι δεν είχε plan Β».

Σχόλια