default-image

Οι έξι μεταρρυθμίσεις που θα παρουσιάσει ο Βαρουφάκης

Οικονομία
Οι έξι μεταρρυθμίσεις που θα παρουσιάσει ο Βαρουφάκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αργά το βράδυ της Τρίτης το Μέγαρο Μαξίμου έδωσε στη δημοσιότητα τις ελληνικές προτάσεις που θα αποτελέσουν τη βάση της συζήτησης στο Eurogroup για την Ελλάδα, οι προτάσεις αυτές είναι ένα πακέτο έξι μεταρρυθμίσεων.

Η ελληνική κυβέρνηση ξεκινά τις συζητήσεις με τους θεσμικούς εταίρους με στόχο μια νέα συμφωνία, που μπορεί να επιτρέψει την τμηματική καταβολή της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της επέκτασης της δανειακής σύμβασης μέχρι τον Ιούνιο.

Τις μεταρρυθμίσεις θα παρουσιάσει στο Eurogroup o υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος ήδη με τις δηλώσεις και τις αμέτρητες πλέον συνεντεύξεις του, έχει περιγράψει ορισμένες από αυτές, πάντα σε συμφωνία με το πλαίσιο των προεκλογικών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση.

Οι τέσσερις από τις έξι μεταρρυθμίσεις αφορούν τα φορολογικά ζητήματα, καθώς η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο ρίχνουν το βάρος της προσπάθειας στον τομέα των εσόδων, με στόχο να καλυφθεί όσο το δυνατόν συντομότερα η «τρύπα» του 1 δισ. ευρώ που έχει καταγραφεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Ετσι, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, οι μεταρρυθμίσεις είναι οι εξής:

1./2. Ανθρωπιστική Κρίση - Διοικητική Μεταρρύθμιση

Πρόκειται για μια μεγάλη προσπάθεια καταπολέμησης του τρίπτυχου της φτώχειας (σίτιση - στέγη - ενεργειακή επάρκεια) που θα συνδυαστεί με τη διοικητική μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη όλη η χώρα (π.χ. χρήση της έξυπνης Κάρτας του Πολίτη)

3. Νομοσχέδιο για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία

Απεγκλωβισμός και επανένταξη των εκατομμυρίων οφειλετών στην φοροδοτική διαδικασία με τρόπο, όμως, που να βοηθά στην δημιουργία φορολογικής συνείδησης, δεν «κουρεύει» το οφειλόμενο κεφάλαιο και επιβραβεύει τους συνεπείς.

4. Μεταρρύθμιση φορολογικής διοίκησης

5. Ενεργοποίηση του Φορολογικού Συμβουλίου

6. Δημιουργία νέου ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων αποτελούμενο από αυστηρά προσωρινούς ελεγκτές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News