Ειδήσεις

Η πίστα καρτ στην Αλικαρνασσό που έγινε… χωματερή

Πριν από μερικά χρόνια, μικροί και μεγάλοι έδιναν ραντεβού εκεί για το αγαπημένο τους χόμπι. Να πιουν το καφέ τους με θέα το λιμάνι του Ηρακλείου και να περάσουν μερικές ωραίες στιγμές. Σήμερα ο χώρος έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του. Το μόνο που βλέπει κανείς είναι σωροί σκουπιδιών. Μπάζα παρατημένα εδώ κι εκεί και για μια ακόμα φορά, όπως συμβαίνει σε πολλές περιοχές του Ηρακλείου... εγκατάλειψη. Ο λόγος για την πίστα καρτ δίπλα από το γήπεδο μπάσκετ του Ηροδότου στη Νέα Αλικαρνασσό Ηρακλείου.

Πρόκειται για ένα χώρο 25 στρεμμάτων, που άλλοτε έσφυζε από ζωή. Προσέλκυε μικρούς και μεγάλους που ήθελαν να παίξουν με τα καρτ (ηλεκτρονικά αυτοκίνητα). Και απέφερε εν χρήση στο Δήμο περί τις 60.000 ευρώ έσοδα το χρόνο, δηλαδή γύρω στις 5.000 ευρώ το μήνα.

Ξεκίνησε να λειτουργεί ως πίστα καρτ περίπου στα μέσα του 2005. Το είχε αναλάβει ιδιώτης, ο οποίος διαμόρφωσε ένα πάρα πολύ ωραίο χώρο για φίλους αλλά και για όλη την οικογένεια. Και υπήρχε με τον τίτλο αυτό μέχρι το 2010, δίνοντας ζωή στην περιοχή. Έτσι, από χωματερή που ήταν πολύ παλιά, αξιοποιήθηκε και έγινε ένας τόπος ψυχαγωγία και αναψυχής... Έκτοτε όμως ερήμωσε. Αφέθηκε στην τύχη του. Περνώντας λοιπόν τα χρόνια, φαίνεται να επιστρέφει και πάλι στην αρχική του μορφή... δηλαδή σε χωματερή, εάν δε μεριμνήσει κανείς για την εκμετάλλευσή του.

Εμείς έτυχε να περνάμε από εκεί πριν από μερικές ημέρες. Το τεράστιο βουνό από μπάζα που διακρίνεται από μακριά μάς κίνησε την προσοχή. Μόλις πλησιάσαμε δεν αργήσαμε να αντιληφθούμε τα δεκάδες απορρίμματα που είτε κάποιοι εναπόθεσαν εκεί, είτε μεταφέρθηκαν από τον αέρα, ενώ κάνοντας μια βόλτα στο χώρο απαθανατίσαμε εικόνες φθοράς, μαρασμού και εγκατάλειψης, τις οποίες σήμερα μοιραζόμαστε μαζί σας. Για να δείτε κι εσείς πως καίρια σημεία της πόλης λησμονούνται και δεν τυχαίνουν της προσοχής που δικαιούνται.

Ζητώντας πληροφορίες για το χρονικό της εγκατάλειψης, απευθυνθήκαμε στον πρώην δήμαρχο Νέας Αλικαρνασσού, νυν δημοτικό σύμβουλο Δήμου Ηρακλείου Βαγγέλη Σισαμάκη, ο οποίος σε δηλώσεις του μας είπε: «Από τότε που εμείς "κλείσαμε" σαν Δήμος, ουδείς ενδιαφέρθηκε ξανά για το χώρο αυτό. Τελευταία φορά πριν λήξει η θητεία μου ως δήμαρχος της περιοχής έκανα μια απόπειρα ενοικίασής του. Είχε ξεκινήσει μια διαδικασία. Αλλά μετά η υπόθεση έφυγε από τα χέρια μου, άλλαξε ο Δήμος και δεν έγινε από τότε ποτέ ξανά τίποτα».

Το όραμα για την παραλιακή

Συνεχίζοντας, ο κ. Σισαμάκης, αναφορικά με το τι είχε οραματιστεί εκείνος για τη βελτίωση της περιοχής, είπε: «Επί θητείας μου είχα οραματιστεί πολλά για την παραλιακή περιοχή της Αλικαρνασσού. Είχα δει ότι έπρεπε να αξιοποιηθεί. Γι' αυτό και ξεκίνησαν να γίνονται πολλά πράγματα που αναβάθμισαν την περιοχή και την ποιότητα ζωής των δημοτών. Προοπτική μου ήταν να ενωθεί ο παραλιακός δρόμος με τον Καρτερό και να γίνει ένα ωραίο πέρασμα. Μια ευχάριστη διαδρομή, τόσο για τον Ηρακλειώτη όσο και για τον επισκέπτη. Να γίνει μια ωραία μαρίνα και να αναπτυχθεί το μέτωπο αυτό».

Το ζητούμενο όμως, όπως είπε, είναι ποια είναι η σκέψη της νέας δημοτικής Αρχής για το εν λόγω σημείο, που πιθανότητα να το έχουν ξεχάσει, γι' αυτό και μέσα από το σημερινό μας ρεπορτάζ τούς υπενθυμίζουμε ότι υπάρχει και ζητά την παρέμβασή τους.

Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια