default-image

Δεσμεύσεις υπουργού για ανακούφιση των αγροτών της Κρήτης

Κρήτη
Δεσμεύσεις υπουργού για ανακούφιση των αγροτών της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με υπουργικές δεσμεύσεις στις αποσκευές τους για μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της Κρήτης επέστρεψαν στο νησί εκπρόσωποι των αγροτών. Ο υπουργός κ. Βαγγέλης Αποστόλου το μεσημέρι άκουσε με προσοχή τα αιτήματα των Κρητικών και, παρά το γεγονός ότι δεν έβαλε χρονοδιαγράμματα, εμφανίστηκε ιδιαίτερα θετικός ως προς την αλλαγή στο υφιστάμενο καθεστώς αγροτικών ζητημάτων που αφορούν για παράδειγμα τη φορολογία, τη νομοθεσία του ΕΛΓΑ, τις αποζημιώσεις κηπευτικών εξαιτίας του εμπάργκο, την ενιαία ενίσχυση, τα εγγειοβελτιωτικά ακόμα και την εμπορία και διακίνηση των πρώιμων κηπευτικών και το λάδι.

Από την πλευρά τους οι αγρότες εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι υπογραμμίζοντας ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και με το δεδομένο ότι ήταν η πρώτη με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι, εάν υλοποιηθεί έστω μέρος αυτών, θα δώσουν αέρα ανακούφισης στον πολύπαθο αγροτικό κόσμο του νησιού.

Δεσμεύσεις του υπουργού

Στη διάρκεια της συνάντησης με αντιπροσωπεία αγροτών από Σητεία, Ιεράπετρα και Χανιά, ο Βαγγέλης Αποστόλου κινήθηκε στην προοπτική πλήρους εφαρμογής του κυβερνητικού προγράμματος με δεσμεύσεις σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων, χωρίς όμως να θέσει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησής τους.

Συγκεκριμένα δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξουν αλλαγές στη φορολογία με το αφορολόγητο να καθορίζεται στα 12.000 ευρώ, ενώ θα καθοριστεί και νέος συντελεστής όσον αφορά την τήρηση βιβλίων εσόδων και εξόδων με βάση των χαρακτήρα της γεωργικής εκμετάλλευσης.

Ο υπουργός στάθηκε θετικός ως προς την εξ ολοκλήρου αλλαγή του νόμου του ΕΛΓΑ, ενώ αναφορικά με το κόστος παραγωγής υποστήριξε ότι θα υπάρξει επαναφορά του αγροτικού ρεύματος στις τιμές του 2009 γεγονός που αυτομάτως οδηγεί στην κατάργηση όλων των αυξήσεων που ακολούθησαν από εκεί και μετά.

Για τις αποζημιώσεις ζημιών τις οποίες υπέστησαν οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες κυρίως του αγγουριού, εξαιτίας και του ρωσικού εμπάργκο, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να μπουν οι ζημιές του 2015 στο νέο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης και οι αποζημιώσεις να γίνουν μέσω του εθνικού προγράμματος Ντεμίνιμις.

Για την επιδότηση ελαιολάδου μέσω της ενιαίας ενίσχυσης αναγνωρίστηκε η ανάγκη να ενισχυθούν οι ελαιοκαλλιεργητές μέσω των χρημάτων που προβλέπεται για επικλινή εδάφη και μειονεκτικές περιοχές.

Αναφορικά με την εμπορία και διακίνηση κηπευτικών και λαδιού θα υπάρξει εντατικοποίηση των ελέγχων με στόχο μεταξύ άλλων να σταματήσουν να φεύγουν ανεξέλεγκτα χύμα ποσότητες ελαιόλαδου κ κηπευτικών στο εξωτερικό.

Και μπορεί ο υπουργός να πήρε γεύση Κρήτης σήμερα, όμως θα ακολουθήσει και νέα δόση στα μέσα Μαρτίου, οπότε και αναμένεται να συναντηθεί με κλιμάκια αγροτών από όλη τη χώρα, μεταξύ αυτών και του Ηρακλείου, με ζητήματα να εστιάζονται στο φορολογικό, τη διόρθωση βασικών σημείων της ΚΑΠ προς όφελος των αγροτών της Ελλάδος, το κόστος παραγωγής και τα αιτήματα περί της νέας γεωργίας με τους τομείς του σχεδιασμού καλλιεργειών και των προγραμμάτων παραγωγής.

Βάλια Μπούη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News