Ειδήσεις

Δάκρυα για το εκκλησάκι του Αγίου Θεοδώρου

Στιγμές συγκίνησης στο Σφεντύλι, όπου λίγοι πιστοί κατάφεραν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους βλέποντας πλέον το νερό να πλησιάζει απειλητικά το εκκλησάκι του Αγίου Θεοδώρου. Με αναμνήσεις και πόνο ψυχής για το μικρό ναό που συνδέθηκε με τη ζωή του χωριού, κάτοικοι και εφημέριος προχώρησαν στην «αποκαθήλωση» εικόνων και κειμηλίων, τα οποία θα μεταφερθούν σε άλλο ναό.

«Δεν μπορώ να μιλήσω. Τι να πω. Ούτε οι Τούρκοι δε μας φέρθηκαν έτσι», αναφέρει κάτοικος της περιοχής την ώρα που μάζευαν εικόνες και κειμήλια.

Κανείς δεν μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά του βλέποντας το εκκλησάκι του Αγίου Θεοδώρου στο Σφεντύλι μια ανάσα πριν χαθεί στα νερά του φράγματος. Δάκρυα για το ναό που συνδέθηκε με χαρές και στιγμές λύπης του χωριού, με όλα τα μεγάλα γεγονότα, και τώρα χάνεται για πάντα. «Εδώ παντρεύτηκα, εδώ βάπτισα το παιδί μου», ανέφερε μια κάτοικος του χωριού βαθύτατα συγκινημένη.

Συγκίνηση

Με συγκίνηση οι πιστοί μεταφέρουν τις ιερές εικόνες και τα κειμήλια, και σε φορτισμένη ατμόσφαιρα μπαίνουν για τελευταία φορά στο εκκλησάκι, αποχαιρετώντας αναμνήσεις. Το Σφεντύλι είναι πλέον ένα χωριό- "φάντασμα", το οποίο βυθίζεται σε έναν υδάτινο κόσμο. Μια εικόνα που προκαλεί δέος και πόνο ψυχής στους άλλοτε κατοίκους του. «Η ψυχή μας είναι λίγο θλιβερή. Αποξηλώνεται ένας ναός, ο οποίος είναι ο οίκος του Θεού, των Αγίων. Είναι οι προσευχές των ανθρώπων», τονίζει ο παπα-Μανόλης. Τέμπλο και εικόνες, όπως έλεγαν οι κάτοικοι, θα τοποθετηθούν στο γυναικωνίτη της εκκλησίας του Αβδού.

Ο εφημέριος του χωριού αναφέρθηκε παράλληλα στην προσπάθεια που γίνεται για να εξυπηρετηθεί το «κοινό συμφέρον, το κοινό καλό», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Οι κάτοικοι κλήθηκαν να ζυγίσουν τα γεγονότα. Από τη μια η ανάγκη να θυσιαστεί το χωριό για το κοινό καλό και το φράγμα Αποσελέμη, που όπως ελπίζεται τουλάχιστον, να ξεδιψάσει πολλές περιοχές, από την άλλη να δουν το χωριό τους να σβήνει από το χάρτη.

Φιλία Σαριδάκη

Σχόλια