Ειδήσεις

Αυτός είναι ο πλουσιότερος Έλληνας για το 2015

Ο μεγαλύτερος γιος του Σταύρου Νιάρχου, Φίλιππος, είναι ο πιο πλούσιος Έλληνας στον πλανήτη σύμφωνα με τη νέα λίστα των δισεκατομμυριούχων του περιοδικού Forbes που ανακοινώθηκε χθες. Η περιουσία του υπολογίζεται σε 2,5 δισ. δολάρια, ποσό που κατατάσσει τον 61χρονο συλλέκτη και επιχειρηματία στην 737η θέση στον πλανήτη για το 2015 από 687η που ήταν το 2014.

Ο Φίλιππος Νιάρχος, ο οποίος είναι παντρεμένος και πατέρας τεσσάρων παιδιών, κινείται μεταξύ Λονδίνου και Παρισιού και θεωρείται ένας από τους 10 μεγαλύτερους συλλέκτες στον πλανήτη. Μόνο η συλλογή τους από πίνακες και έργα τέχνης υπολογίζεται ότι ξεπερνάει το 1 δισ. δολάρια. Πετράδι του στέμματος της συλλογής θεωρείται το πορτρέτο "Self Portrait With Bandaged ear" με τον αυτοτραυματισμό του Van Gogh, η αξία του οποίου εκτιμάται στα 100 εκατ. δολάρια.

Πριν από έξι χρόνια διέθεσε 71,7 εκατ. δολάρια για την απόκτηση του "Green Car Crash" του Andy Warhοl, ενώ από τη συλλογή δεν απουσιάζουν και πίνακες του Πικάσο, μεταξύ των οποίων και το εμβληματικό "Υο Picasso", το οποίο το απέκτησε το 1989 έναντι 47,9 εκατ. δολαρίων σε δημοπρασία των Sotheby's.

Σε απόσταση αναπνοής ακολουθεί ο Σπύρος Λάτσης με περιουσία ύψους 2,4 δισ. Ευρώ, ο οποίος βρίσκεται στην 782ή θέση στην παγκόσμια κατάταξη έναντι 506ης για το 2014. Ο εφοπλιστής με δραστηριότητες και στο χρηματοοικονομικό τομέα αδικείται από την αποτύπωση της στιγμής (Φεβρουάριος 2015), περίοδο που οι τραπεζικές μετοχές στην Ελλάδα βρέθηκαν σε ιστορικά χαμηλά.

Τέλος τη λίστα με τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη από ελληνικής πλευράς συμπληρώνει ο Αριστοτέλης Μυστακίδης, με δραστηριοποίηση κυρίως στα ορυχεία. Η περιουσία του υπολογίζεται σήμερα σε 2,2 δισ. δολάρια (894η θέση το 2015, 687 το 2014).

Σχόλια