Ειδήσεις

Παρέμβαση Αυγενάκη για τις ζημιές στο δήμο Βιάννου

Το αίτημα της δημοτικής Αρχής Βιάννου για έκτακτη χρηματοδότηση του Δήμου για την αποκατάσταση των υποδομών λόγω των καταστροφών που υπέστη από τις θεομηνίες από 06/01/15 έως και 14/01/15, και από 10/02/15 έως 12/02/2015 χιονοπτώσεις, τις έντονες βροχοπτώσεις και τους θυελλώδεις ανέμους, ενισχύει με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.κ. Νίκο Βούτση και Παναγιώτη Λαφαζάνη, διαβιβάζοντας επιστολή του δημάρχου Βιάννου κ. Παύλου Μπαριτάκη.

Όπως αναφέρεται στην παρέμβαση, «σύμφωνα με τις μέχρι τώρα καταγραφές καταστροφή έχουν υποστεί οι παρακάτω υποδομές του Δήμου:

1. Γέφυρα ποταμού Αναποδάρη.

2. Παραλιακή οδός από Δέρματος έως Τέρτσα.

3. Καταστροφή λόγω υποχώρησης του εδάφους τμήματος δημοτικής οδού στον Οικισμό Αφρατίου στη σημείο που οδηγεί προς το νεκροταφείο του χωριού.

4. Καταστροφή οδοστρώματος και υποχώρηση των δημοτικών οδών των οικισμών Έμπαρος, Ξενιάκος, Κατωφύγι, Μηλιαράδων.

5. Καταστροφή και υποχώρηση του οδοστρώματος της περιφερειακής οδού από οικισμό Μάρθα έως οικισμό Άνω Βιάννου.

6. Υποχώρηση οδοστρώματος καταπτώσεις βράχων κα επικίνδυνες σπηλαιώσεις στο επαρχιακό οδικό δίκτυο από την διακλάδωση της επαρχιακής οδού 33 θέση μπατζίκι πόρος - οικισμός Χόνδρου - οικισμός Καστρίου.

7. Καταστροφή του οδοστρώματος στην επαρχιακή οδό Αμιρών Άρβης από τη θέση Σφάκα έως το παραλιακό τμήμα της οδού.

8. Καταστροφή λόγω κεραυνών των υδρευτικών γεωτρήσεων Ψαρής Φοράδος, Ξενιάκου και Αφρατίου.

9. Καταστροφή των εγκαταστάσεων εμπλουτισμού των αρδευτικών γεωτρήσεων Εμπάρου και Κάτω Βιάννου στην γεώτρηση Νταρίτης.

10. Καταστροφή γεωτρήσεως ύδρευσης οικισμού Κερατόκαμπου.

11. Καταστροφή σημαντικού μέρους του αγροτικού οδικού δικτύου με κατολισθήσεις και καταρρεύσεις οδοστρωμάτων, δημιουργώντας πρόβλημα στη μετακίνηση των αγροτών που ασχολούνται με τις καλλιέργειες των αγρών τους».

Υπογραμμίζεται μάλιστα ότι «ο Δήμος με τα μηχανήματα που διαθέτει (δυο τσαπάκια, δυο ισοπεδωτές γαιών, και ένα φορτηγό) καταβάλλει τεράστια προσπάθεια καθημερινά για να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα συσσωρευμένα προβλήματα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή ευθύνης του και έχει μέχρι τώρα αποκαταστήσει σημαντικό τμήμα της αγροτικής οδοποιίας, κτηνοτροφικών δρόμων, και λοιπών υποδομών, εξαντλώντας όλα τα περιθώρια που διαθέτει. Δυστυχώς, όμως, δεν έχει την οικονομική δυνατότητα προκειμένου να αποκαταστήσει το σύνολο των υποδομών που έχουν καταστραφεί και είναι σημαντικές για την ομαλή λειτουργία του».

«Για το λόγο αυτό», όπως επισημαίνεται, «ο Δήμος ζητά επειγόντως την έκτακτη επιχορήγηση του Δήμου Βιάννου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι καταστροφές των υποδομών, αλλά και την άμεση αξιολόγηση των προτάσεων που έχουν υποβληθεί στα μέτρα 321 και 322 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, και αφορούν σημαντικές παρεμβάσεις στην αγροτική οδοποιία καθώς και σε δίκτυα άρδευσης του Δήμου».

Σχόλια