Ειδήσεις

Με επιτυχία η διημερίδα για τους συγγραφείς της Σητείας

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, το σαββατοκύριακο 28/2 και1/3, στο Πολύκεντρο του Δήμου Σητείας, η διημερίδα που οργάνωσε το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας με την αρωγή του Δήμου Σητείας, με θέμα "Γνωριμία με τους συγγραφείς του Δήμου Σητείας".

Ο πρόεδρος του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας καλωσόρισε τους συνέδρους και αναφέρθηκε στην προσπάθεια που κάνει το Κέντρο να γνωρίσει το κοινό το έργο των συγγραφέων όλων των δήμων της Κρήτης.

Μέχρι τώρα έχει γίνει γνωριμία με τους συγγραφείς του δήμου Αρχανών-Αστερουσίων, του δήμου Ανωγείων, του δήμου Κισσάμου και του δήμου Μινώα(ς) Πεδιάδας.

Η επόμενη γνωριμία θα είναι με τους συγγραφείς του δήμου Αγίου Νικολάου και η μεθεπόμενη με τους συγγραφείς της Μεσαράς.

Στις εκδηλώσεις αυτές «γίνεται καταγραφή και γνωριμία με όλους τους συγγραφείς. Δε γίνεται επιλογή και αξιολόγηση. Την αξιολόγηση θα την κάνουν οι αναγνώστες και ο δικαιοκρίτης χρόνος», αναφέρουν οι υπεύθυνοι του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας.

«Είναι μια προσπάθεια να γίνει η καταγραφή των συγγραφέων και του έργου τους. Να γνωρίσει ο κάθε Δήμος το συγγραφικό δυναμικό του Δήμου του και να το αξιοποιήσει ή να το "εκμεταλλευτεί", όπως αυτός θέλει. Να γνωριστούν οι συγγραφείς όλοι μεταξύ τους. Να γνωρίσουμε όλοι εμείς αυτούς μέσα από το έργο τους».

Ο δήμαρχος Σητείας Θοδωρής Πατεράκης καλωσόρισε τους συνέδρους και ανακοίνωσε ότι ο Δήμος θα καλύψει το οικονομικό κόστος να εκδοθούν τα Πρακτικά του διημέρου.

Τις εργασίες της διημερίδας ευλόγησε και χαιρέτισε εκ μέρους του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγενίου ο πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Γουλιέλμος.

Το χαιρετισμό του προέδρου της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Ανατολικής Κρήτης κ. Γεωργίου Χατζηδάκη, επειδή δεν μπόρεσε, για λόγους υγείας, ο ίδιος να παρευρεθεί, διάβασε ο Γιάννης Χρονάκης.

Χαιρετισμό έκανε και ο πρόεδρος της Ιστορικής -Λαογραφικής Εταιρείας Νομού Λασιθίου και διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου Γιάννης Σταμέλος.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, «οι εργασίες της διημερίδας διεξήχθησαν κανονικά σύμφωνα με το πρόγραμμα. Παρουσιάστηκε το έργο 79 συγγραφέων. Και διαπιστώθηκε ότι είχε παραλειφθεί το έργο κάποιων ακόμη συγγραφέων, τους οποίους δε γνωρίζαμε. Στα Πρακτικά θα συμπεριληφθούν και αυτοί και το έργο τους.

Στη διημερίδα αποδείχτηκε περίτρανα πως η Σητεία και η ευρύτερη περιοχή είναι μία πνευματική παράδεισος μπολιασμένη από τις καταβολές του Κορνάρου.

Στη διημερίδα αξιοποιήθηκε εν πολλοίς όλο το πνευματικό δυναμικό της περιοχής.

Και λίγο ως πολύ στο διήμερο συμμετείχε και όλο το πνευματικό Λασίθι.

Οι εισηγητές ήταν απ' όλα τα διαμερίσματα της Κρήτης.

Στο χώρο του συνεδρίου βιβλιοπώλες της Σητείας διέθεταν βιβλία των συγγραφέων.

Έτσι και αυτοί, με το δικό τους τρόπο, βοήθησαν στη γνωριμία με το έργο των συγγραφέων του τόπου τους».

Σημειώνεται ακόμη ότι το Σάββατο το μεσημέρι ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής της Παναγίας της Ακρωτηριανής (Τοπλού) παρέθεσε γεύμα στους συνέδρους και στη συνέχεια τους ξενάγησε στο Μονή και στο μουσείο της.

Το βράδυ συγγραφείς παρέθεσαν δείπνο στους εισηγητές και στους προέδρους των συνεδριών.

Ο Δήμος Σητείας προσέφερε στους συνέδρους τα Πρακτικά του συνεδρίου "Ο κόσμος του Ερωτόκριτου και ο Ερωτόκριτος στον κόσμο" ( Σητεία, 31/7 - 2/8/2009).

Τέλος, μέσω της ανακοίνωσής του το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας ευχαριστεί «όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία αυτού του διημέρου και ιδιαιτέρως τον Μιλτιάδη Παπαδάκη.

Και αυτή η επιτυχία θα ολοκληρωθεί με την έκδοση των Πρακτικών, το καλοκαίρι (2015 )», αναφέρει.

Σχόλια