default-image

Έρχεται "Αθηνά II"… ΤΕΙ γίνονται ΙΕΚ!

Κρήτη
Έρχεται "Αθηνά II"… ΤΕΙ γίνονται ΙΕΚ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το δόγμα του "κάθε πόλη και πανεπιστήμιο, κάθε χωριό και ΤΕΙ" αμφισβητεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει ένα νέο σχέδιο "Αθηνά" για την αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το οποίο προβλέπει κινητικότητα προς τα πάνω και προς τα κάτω για τμήματα των ΤΕΙ.

Όσα κινηθούν προς τα πάνω και προβιβαστούν, θα γίνουν... πανεπιστήμια, ενώ όσα κινηθούν προς τα κάτω και υποβαθμιστούν, θα γίνουν... ΙΕΚ!

Τα παραπάνω ειπώθηκαν, ούτε λίγο-ούτε πολύ, στην 30λεπτη "κεκλεισμένων των θυρών" συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με τη Σύνοδο των προέδρων των ΤΕΙ της χώρας.

Κατά τη συνάντηση αυτή οι πρόεδροι των ΤΕΙ έθεσαν θέμα "ακαδημαϊκής ολοκλήρωσης" των Ιδρυμάτων τους και χρηματοδότησης της ύπαρξής τους. Είναι γνωστό ότι πολλά ιδρύματα δυσκολεύονται να επιβιώσουν, μετά τη δραματική συρρίκνωση των προϋπολογισμών τους τα χρόνια της κρίσης...

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ΤΕΙ Αθηνών. Πριν από πέντε χρόνια είχε προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ, φέτος έχει 10 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, από αυτά, οι 800.000 ευρώ αποτελούν μισθοδοσία προσωπικού.

Τέτοια ζητήματα έθεσαν οι πρόεδροι των ΤΕΙ και ενώ περίμεναν να ακούσουν κάποιο θετικό νέο, άκουσαν το νέο γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Δ. Χασάπη να λέει πως κάποια τμήματα με ειδικότητες και δυνατότητες όμοιες των ΑΕΙ να ενταχθούν στα πανεπιστήμια και κάποια τμήματα με ειδικότητες που δε δικαιολογούν να είναι ΑΕΙ θα μπορούσαν να γίνουν ΙΕΚ...

Όλα αυτά μεταφράζονται στην προώθηση ενός νέου σχεδίου "Αθηνά", ωστόσο το υπουργείο Παιδείας υπόσχεται διάλογο πριν ληφθούν οι όποιες αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση, ένα βασικό κριτήριο του "Αθηνά ΙΙ" θα είναι το χωροταξικό, καθώς - κατά την άποψη του υπουργείου - δεν είναι δυνατόν στην ίδια πόλη να υπάρχουν δύο τμήματα με τα ίδια αντικείμενα, όπως συμβαίνει σήμερα.

Μια πρώτη εκτίμηση είναι ότι το 2016 πάμε σε κατάργηση του 30% των τμημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που σήμερα βρίσκονται εν λειτουργία...

Παρά τις διαφαινόμενες μεγάλες αλλαγές, που θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι καθηγητές των ΤΕΙ δεν έχουν λόγο να ανησυχούν... Το υπουργείο έχει σπεύσει να διαβεβαιώσει ότι θα ενταχθούν όλοι στην πανεπιστημιακή βαθμίδα, ανεξάρτητα αν το ΤΕΙ τους προαχθεί σε πανεπιστήμιο ή υποβιβαστεί σε ΙΕΚ...

Το υπουργείο Παιδείας εμφανίζεται αναγκασμένο να κάνει περικοπές 1 δισ. ευρώ μέχρι το 2016. Είναι πολιτική απόφαση να μην αφαιρεθούν αυτά τα χρήματα από τα σχολεία. Άρα, τι μένει; Η τριτοβάθμια εκπαίδευση, που κρίνεται ότι "σηκώνει" συρρίκνωση, μετά την ανεξέλεγκτη και με μη ακαδημαϊκά κριτήρια διεύρυνσή της ως το 2009.

Υπήρχαν πολλοί τότε που έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου. Που ζητούσαν από το υπουργείο Παιδείας να μην είναι δεκτικό σε πιέσεις για ίδρυση νέων τμημάτων, αν δεν μπορούσε να εξασφαλίσει σε βάθος χρόνου τη βιωσιμότητά τους. Όμως, οι φωνές τους "πνίγονταν" από τα ξεφωνητά των πανηγυρισμών επειδή η Άνω και η Κάτω Ραχούλα αποκτούσαν προϋποθέσεις "οικονομικής άνθησης". Ήτοι ενοικιαζόμενα δωμάτια, καφετέριες και σουβλατζίδικα.

Η πολιτική αυτή ήταν λάθος, και φάνηκε. Σήμερα υπάρχουν πολλά τμήματα που εκτιμάται ότι θα κλείσουν μόνα τους, ελλείψει πόρων το Σεπτέμβριο. Πρόκειται κυρίως για τμήματα της περιφέρειας, που είναι πολυδιασπασμένα. Και ως γνωστόν, όσο μεγαλύτερη η πολυδιάσπαση, τόσο μεγαλύτερη και η οικονομική επιβάρυνση για το κάθε ΤΕΙ και ΑΕΙ.

Ήδη το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, το οποίο επί πέντε μήνες δεν έχει λάβει χρηματοδότηση, κήρυξε στάση πληρωμών.

Ανάστατοι οι πρόεδροι των Ιδρυμάτων: «Η υπόσταση των ΤΕΙ δεν έχει αμφισβητηθεί από κανέναν»

Οι πρόεδροι των ΤΕΙ, αναστατωμένοι από τις επισημάνσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, εξέδωσαν ανακοινωθέν, στο οποίο ανέφεραν μεταξύ άλλων τα εξής: «Αν και δεν υπήρξε η δυνατότητα διεξοδικής συζήτησης και διαλόγου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, λόγω εσπευσμένης αποχώρησής της, θέση της Συνόδου είναι ότι τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ως παράλληλος τομέας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, έχουν καταξιωθεί στην κοινωνία, αποτελώντας βασικό πυλώνα της ανώτατης παιδείας, όπου εκπαιδεύεται ο μισός φοιτητικός πληθυσμός της χώρας.

Η υπόστασή τους δεν έχει αμφισβητηθεί από καμία ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και η μόνη αναμενόμενη αναβάθμισή τους είναι η ακαδημαϊκή ολοκλήρωσή τους, βασισμένη σε αξιολογικά κριτήρια.

Οποιαδήποτε μεταβολή στο χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης δεν είναι δυνατόν να είναι ετεροβαρής εις βάρος των ΤΕΙ, αλλά θα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα τμήματα ΑΕΙ, με βάση τα επιτεύγματά τους και με στοχευμένη χωροταξική διασπορά».

Ελένη Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News