default-image

Εσθονία: Προβάδισμα της Κεντροδεξιάς στις εκλογές

Κόσμος
Εσθονία: Προβάδισμα της Κεντροδεξιάς στις εκλογές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η συμμαχία της Κεντροδεξιάς η οποία κυβερνά στην Εσθονία προηγείται, έναντι του φιλορωσικού Κόμματος του Κέντρου, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των σημερινών βουλευτικών εκλογών στη χώρα, έπειτα από την καταμέτρηση περίπου του 50% των ψήφων.

Εάν το αποτέλεσμα παραμείνει αμετάβλητο, το Κόμμα της Μεταρρύθμισης του πρωθυπουργού Τάαβι Ρόιβας και οι Σοσιαλδημοκράτες σύμμαχοί του θα εξασφαλίσουν μια πλειοψηφία 54 εδρών στο κοινοβούλιο, επί συνόλου 101. Το Κόμμα του Κέντρου αντιθέτως θα δει τις έδρες του να μειώνονται στις 14 από τις 26 που καταλάμβανε στην απερχόμενη Βουλή.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε στον ιστότοπό της η εκλογική επιτροπή, το Κόμμα της Μεταρρύθμισης εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 37,5% των ψήφων, έναντι του 28,6% που είχε καταγράψει στις προηγούμενες εκλογές, το 2011. Το Κόμμα του Κέντρου συγκεντρώνει μόλις το 7,7% των ψήφων, έναντι του 23,3% που είχε επιτύχει το 2011.

Σχεδόν το 20% των Εσθονών ψήφισε μέσω Διαδικτύου.

Υπέρμαχος της ελεύθερης αγοράς και ο νεότερος ηγέτης κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα 35 του χρόνια, ο Ρόιβας αναμένεται ότι θα είναι εκ νέου επικεφαλής μιας κυβερνητικής συμμαχίας, ακόμη κι αν το Κόμμα του Κέντρου αυξήσει το ποσοστό του.

Πολλά από τα εσθονικά κόμματα έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα συνεργαστούν με το Κόμμα του Κέντρου, το οποίο είχε υπογράψει το 2004 μια συμφωνία συνεργασίας με το κόμμα Ενωμένη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σημειώνεται ότι η Εσθονία, κράτος μέλος της Eυρωζώνης από το 2011, έχει το χαμηλότερο δημόσιο χρέος στην Ε.Ε..

Πηγή: naftemporiki.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News