default-image

Μαξίμου: Στη Βουλή οδεύει η συμφωνία, αλλά όχι για ψήφιση

Ελλάδα
Μαξίμου: Στη Βουλή οδεύει η συμφωνία, αλλά όχι για ψήφιση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για συζήτηση, αλλά όχι για ψήφιση θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή τη συμφωνία με τους εταίρους για την τετράμηνη επέκταση της δανειακής σύμβασης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θα φέρει άμεσα στη Βουλή σε συζήτηση το θέμα, «για να έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και οι βουλευτές, να θέσουν ερωτήματα και να πάρουν απαντήσεις». «Ο σεβασμός της νέας ελληνικής κυβέρνησης στη διαφάνεια και τις δημοκρατικές διαδικασίες είναι αδιαπραγμάτευτος σε αντιδιαστολή με τις προηγούμενες κυβερνήσεις που διέπρεψαν στις αδιαφανείς μεθοδεύσεις» σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Προσθέτουν ότι  η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν υπέγραψε καμία νέα δανειακή σύμβαση, επέκτεινε απλώς την ημερομηνία λήξης της υπάρχουσας μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Ως προς την κύρωση, αναφέρουν πως η παράταση της δανειακής σύμβασης έχει ήδη υπογραφεί από όλους τους συμβαλλόμενους από την περασμένη Πέμπτη και τονίζουν ότι ο ESM δεν ζητάει καμία κύρωση από την ελληνική Βουλή, καθώς δεν υπάρχει καμία διεθνής απαίτηση. Του αρκεί η υπογραφή του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών. Υπάρχει άλλωστε και η σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Υπογραμμίζουν ακόμη πως το γερμανικό Κοινοβούλιο δεν κύρωσε καμία δανειακή σύμβαση, απλά έδωσε την έγκρισή του στην απόφαση του Eurogroup και στη λίστα μεταρρυθμίσεων που απέστειλε ο κ. Βαρουφάκης.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν ότι κεντρικός στόχος και βασική προεκλογική εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει η ακύρωση του Μνημονίου και η επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης. Το πρώτο σκέλος (μνημόνιο) επιτεύχθηκε, σημειώνουν.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο (δανειακή σύμβαση) «πήραμε την αναγκαία παράταση (γέφυρα) προκειμένου να την διαπραγματευτούμε με όρους βιώσιμους για τη χώρα και το λαό. Στόχος είναι η νέα συμφωνία τον Ιούνιο να συνοδεύεται από μια νέα δανειακή σύμβαση που δεν θα εμπεριέχει δεσμεύσεις και όρους (όπως η παρούσα) ετεροβαρείς ως προς τα συμφέροντα της χώρας. Το αίτημα, λοιπόν, για εκ νέου κύρωση της υπάρχουσας σύμβασης από τη Βουλή, χωρίς αυτό να απαιτείται, δεν είναι τόσο αθώο όσο ακούγεται. Κάποιοι προσπαθούν να εκμαιεύσουν αποφάσεις και δεσμεύσεις από την παρούσα Βουλή που θα δημιουργούν τετελεσμένα αρνητικά στη διαπραγμάτευση».

Παράλληλα, οι πηγές από την κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν ότι παράταση της δανειακής σύμβασης δεν συνεπάγεται καμία παράταση του Μνημονίου. «Το Μνημόνιο έχει ήδη καταργηθεί αφού το περίφημο 'τρέχον πρόγραμμα' δεν προβλέπεται ότι 'θα ολοκληρωθεί επιτυχώς'.

Στη Βουλή η νέα συμφωνία

Σημειώνουν ακόμη ότι η νέα συμφωνία που θα προκύψει στο πέρας του τετραμήνου πράγματι θα έρθει προς επικύρωση στη Βουλή.

Τέλος, αναφέρουν ότι σήμερα κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλα που θα εξειδικεύουν τη λίστα μεταρρυθμίσεων και δράσεων που απέστειλε ο κ. Βαρουφάκης στο Eurogroup.

Τα σχέδια του πρωθυπουργού προανήγγειλε νωρίτερα τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Μιλώντας στον Real FM ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να φέρει το θέμα στη Βουλή, όχι όμως να φέρει τη συμφωνία προς κύρωση, καθώς πρόκειται μόνο για απλή τετράμηνη παράταση μιας δανειακής σύμβασης.

«Δεν νομίζω ότι τίθεται κανένα θέμα σε νομικό επίπεδο για την ισχύ της επέκτασης της σύμβασης να μην πάρει την κοινοβουλευτική έγκριση και να αρκεί η υπογραφή όλων των συμβαλλομένων, κάτι το οποίο έχει γίνει. Επειδή όμως ακριβώς για εμάς, την κυβέρνηση, είναι πολύ σημαντικό το ζήτημα της πολιτικής νομιμοποίησης και της πολιτικής συζήτησης και της διαφάνειας και επειδή δεν είμαστε σε μία λογική να φέρνουμε σχέδια συμβάσεων, όπως γινόταν στο παρελθόν από αυτούς, οι οποίοι σήμερα μας κατηγορούν ότι προσπαθούμε να αποκρύψουμε τις συμβάσεις και τις συμφωνίες, να σας ενημερώσω ότι και ο πρωθυπουργός προσωπικά είναι διατεθειμένος και αποφασισμένος να ανοίξει αυτό το ζήτημα στη Βουλή, έτσι ώστε να υπάρξει μία συζήτηση στο κοινοβούλιο με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όπου θα παρουσιάζει τη συμφωνία. Εκεί πέρα θα γίνει όλη αυτή η συζήτηση, έτσι όλα να είναι στο φως. Δεν φοβόμαστε το διάλογο. Δεν είμαστε αυτοί που άλλα έλεγαν προεκλογικά...», είπε ο κ. Σακελλαρίδης.

Επίσης, όπως αναφέρει το in.gr, διέψευσε πως η απόφαση ελήφθη λόγω ανησυχίας για προβλήματα που θα μπορούσε να δημιουργήσει η ψηφοφορία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News