Ειδήσεις

Ελεύθεροι Δημότες: "Χορός απευθείας αναθέσεων στο Μαλεβίζι"

Για αδιαφανείς πρακτικές σε ό,τι αφορά τις αναθέσεις έργων καταγγέλλουν οι "Ελεύθεροι Δημότες Μαλεβιζίου" τη δημοτική Αρχή της περιοχής με ανακοίνωσή τους. Όπως υποστηρίζουν τα μέλη της δημοτικής παράταξης, ο Δήμος Μαλεβιζίου «συνεχίζει τις απευθείας αναθέσεις που τρέφουν το πελατειακό καθεστώς και την καχυποψία», ενώ παράλληλα συνιστούν σπατάλη δημόσιου χρήματος, παρόλο που «ο νόμος ορίζει σαφώς ότι αυτές επιτρέπονται μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις».

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή τους οι "Ελεύθεροι Δημότες Μαλεβιζίου" αναφέρουν ότι «έξι μήνες μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων της και σε τέσσερα χρόνια συνολικής θητείας η δημοτική Αρχή του Μαλεβιζίου συνεχίζει το απαράδεκτο καθεστώς των απευθείας αναθέσεων.

Ο νόμος ορίζει σαφώς ότι οι απευθείας αναθέσεις επιτρέπονται σε έκτακτες περιπτώσεις που αφορούν π.χ. στην ασφάλεια των πολιτών και απόλυτα επείγουσες ανάγκες και όταν η δαπάνη είναι μικρή, όχι για "ψύλλου πήδημα". Δυστυχώς η δημοτική Αρχή συνεχίζει να διατηρεί αυτό το καθεστώς της αδιαφάνειας.

Η πρακτική αυτή αποτελεί βασική αιτία δημιουργίας του πελατειακού συστήματος και σπατάλης δημόσιου χρήματος.

Είναι προς το συμφέρον της κοινωνίας να πάψει η πρακτική αυτή, για να εξοικονομηθούν χρήματα και για να αποκτήσει ουσία η έννοια της ισοπολιτείας και της δικαιοσύνης.

Οι "Ελεύθεροι Δημότες Μαλεβιζίου" από το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο (Σεπτέμβρης 2014), πιστοί στις προεκλογικές τους δεσμεύσεις, πρότειναν τα εξής:

1. Να αναρτώνται όλες οι προς ανάθεση δραστηριότητες στην ιστοσελίδα του Δήμου Μαλεβιζίου, ώστε να έχουν τη δυνατότητα όλοι οι ενδιαφερόμενοι πολίτες να λάβουν μέρους στη διαδικασία προσφορών.

2. Να ανοίγονται οι φάκελοι των προσφορών υπηρεσιακά (όχι από παράγοντες του Δήμου) και να υπάρχει τεκμηριωμένη εισήγηση των υπηρεσιών.

3. Να μην υπάρχει το φαινόμενο της κατάτμησης (σπασίματος) των έργων σε πολλά μικρότερα, έτσι ώστε να διευκολύνονται οι απευθείας αναθέσεις με αδιαφανείς όρους.

4. Να μην έρχονται προς έγκριση τα έργα, αφού πρώτα έχουν πραγματοποιηθεί όπως έχει γίνει πολλάκις! (Να εκβιάζεται δηλαδή στην ουσία η συναίνεση εκ των υστέρων).

Αν και η δημοτική Αρχή αποδέχτηκε τις προτάσεις μας αυτές, παρά ταύτα συνεχίζει να πράττει το αντίθετο.  

Οι "Ελεύθεροι Δημότες Μαλεβιζίου" και η μαλεβιζιώτικη κοινωνία αναρωτούνται: Γιατί δεν επιλέγονται διάφανες πρακτικές  και συνεχίζεται η τακτική που τρέφει το πελατειακό καθεστώς και την καχυποψία;

Η "επιδημία" των απευθείας αναθέσεων έχει "προσβάλει" και όλους τους δημοτικούς οργανισμούς (ΔΟΚΑΠΑΜ, ΔΟΠΑΜ, ΔΕΥΑΜ κ.τ.λ.). Η πρακτική αυτή "μυρίζει" από μακριά συναλλαγή και διαπλοκή και πρέπει τάχιστα να τελειώσει. Οι "Ελεύθεροι Δημότες Μαλεβιζίου" θα συνεχίσουν να μάχονται και θα προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση».

Σχόλια