Ειδήσεις

Διαψεύδουν τις περικοπές των προϋπολογισμών των νοσοκομείων

Διαψεύδει το υπουργείο Υγείας το δημοσίευμα του "Βήματος της Κυριακής", που ανέφερε πως περίπου το 51% των μηνιαίων προϋπολογισμών των νοσοκομείων περικόπτεται από το Μάρτιο, ως μέρος των «αιματηρών οικονομιών» σε όλο το δημόσιο τομέα που έχει ξεκινήσει από το Φεβρουάριο.  

«Δεν υπάρχει απόφαση περαιτέρω περικοπής», δηλώνει μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός. Για το συγκεκριμένο δημοσίευμα, που άναψε "φωτιές" στις διοικήσεις των νοσοκομείων, οι οποίες διαμηνύουν ήδη στο υπουργείο Υγείας πως αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και τις βασικές ανάγκες με τόσο χαμηλές πιστώσεις, όπως είπε ο κ. Ξανθός αφορούσε πληρωμές του Ιανουαρίου.

«Ήταν μια λογιστική τακτοποίηση πληρωμών του Ιανουαρίου. Δεν υπάρχει απόφαση περαιτέρω περικοπής. Ο προϋπολογισμός εξάλλου ήδη έχει υποστεί περικοπή, καθώς το 2015 ανέρχεται σε 1,388 δισ. ευρώ και το 2014 ήταν 1,618 δισ. ευρώ».

Όπως ανέφερε η εφημερίδα, παρουσιάζοντας σχετικά έγγραφα από το υπουργείο Υγείας, ενώ τον Ιανουάριο του 2014 οι συνολικές πιστώσεις για τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων είχαν ανέλθει σε 99,74 εκατ. ευρώ, για το Μάρτιο του 2015 εγκρίθηκε η εκταμίευση συνολικού ποσού 43,353 εκατ. ευρώ.

Στον αντίστοιχο προϋπολογισμό, σύμφωνα με το "Βήμα", προβλέπεται η εκταμίευση περίπου 87,727 εκατ. ευρώ. Ο όσο το δυνατόν μεγαλύτερος περιορισμός των κρατικών δαπανών, οι οποίες θεωρείται ότι θα ισχύσουν και σε άλλα υπουργεία, σχετίζεται, όπως αναφέρει η εφημερίδα, με το στόχο να επιμηκυνθεί η περίοδος που το κράτος θα μπορεί να καλύπτει τις βασικές του ανάγκες χωρίς δανεισμό.

Ταυτόχρονα, όπως αναφέρεται, καταβάλλεται προσπάθεια να διασφαλιστούν τα δισ. ευρώ που πρέπει να καταβληθούν στο ΔΝΤ. Οι διοικήσεις των νοσοκομείων διαμηνύουν ήδη στο υπουργείο Υγείας πως αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και τις βασικές ανάγκες με τόσο χαμηλές πιστώσεις: «Δε θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε ούτε στις βασικές προμήθειες, ούτε και να πληρώσουμε εφημερίες», αναφέρουν, σύμφωνα με το "Βήμα".

Σχόλια