default-image

Κατατίθενται τα νομοσχέδια για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης

Οικονομία
Κατατίθενται τα νομοσχέδια για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πριν από τους θεσμούς, προηγούνται οι ανάγκες των ανθρώπων, προηγείται η ανάγκη να αντιμετωπίσεις την ανθρωπιστική κρίση που έχουν προκαλέσει τα μνημόνια» είπε ο Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης μιλώντας στο Πρωινό ΑΝΤ1 σχετικά με τα νομοσχέδια που πρόκειται να αρχίσουν να κατατίθενται από σήμερα στη Βουλή.

Αναφορικά με το ζήτημα της χρηματοδότησής τους, ο κ.Στρατούλης σημείωσε ότι οι πόροι για τα νομοσχέδια που αφορούν στην ανθρωπιστική κρίση, «είναι ανεξάρτητα από όποια διαπραγμάτευση κάνουμε».

Ο κ.Στρατούλης ανέφερε ότι τα νομοσχέδια προβλέπουν:

-Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος ως 300kw το μήνα, σε μέχρι 300.000 άτομα που εντάσσονται στο κοινωνικό τιμολόγιο, διευκρινίζοντας ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα εφαρμοστεί με κριτήρια και το κοστολόγησε στα 58 εκατ. ευρώ.

-Επιδότηση ενοικίου σε 30.000 οικογένειες. Το ποσό του επιδόματος θα είναι στα 70 ευρώ ανά άτομο και 220 ευρώ ανά τετραμελή οικογένεια και θα δοθεί σε όσους βρίσκονται κοντά ή κάτω από τα όρια της φτώχειας.

-Σίτιση με κουπόνια σε μέχρι 300.000 άτομα, σε συνεργασία με άλλες πηγές, όπως οι Δήμοι.

Ο κ.Στρατούλης διευκρίνισε ότι τα μέτρα αυτά ισχύουν για όλους τους φορολογούμενους κατοίκους της χώρας, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους.

Παράλληλα, ο υπουργός ανέφερε στον Ant1, ότι δρομολογείται μέριμνα για τη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία, πως θα δοθεί εξάμηνη παράταση για τα ταμεία των ενστόλων, τρίμηνη παράταση για την επαναπρόσληψη των σχολικών φυλάκων και σχετικά με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος είπε ότι θα περιέχεται στο μεθεπόμενο νομοσχέδιο, διευκρινίζοντας ότι δεν θα γίνουν άλλες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.

Πρόσθεσε ότι ισχύουν τα ασφαλιστικά που έχει προαναγγείλει σχετικά με την ασφάλιση υγείας για την οποία θα είναι απαραίτητα 50 αντί για 100 ένσημα, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους μακροχρόνια ανέργους, πλήρη περίθαλψη σε όσους κόπηκαν τα 260 ευρώ σύνταξη του ΟΓΑ.

Ερωτηθείς για το νομοσχέδιο της ΕΡΤ και για το αν θα υπάρξει η αύξηση του ανταποδοτικού τέλους, που προανήγγειλε ο κ.Παππάς, αρκέστηκε να απαντήσει πως η σχετική κατάθεση στη Βουλή θα γίνει την Τετάρτη.

Δήλωσε, τέλος, ότι οι ασφαλιστικές υπηρεσίες του υπουργείο Υγείας θα μεταφερθούν στο υπουργείο Εργασίας, διευκρινίζοντας ότι ο ΕΟΠΥΥ θα παραμείνει ως έχει στο Υγείας.

Το ζήτημα δεν είναι αν συμφωνούν οι εταίροι και οι θεσμοί στα συγκεκριμένα νομοσχέδια, αλλά το «ότι θα τα ψηφίσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ» είπε ο Αναπληρωτής Υπουργός, εκφράζοντας την ελπίδα «να τα ψηφίσουν και η Νέα Δημοκρατία και το ΚΚΕ».

Ερωτώμενος σχετικά με τις μνημονιακές δεσμεύσεις, ο κ.Στρατούλης τόνισε ότι εκείνος «ως Υπουργός δεν στέλνει τίποτα στους θεσμούς, αφού τα νομοσχέδια δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος» και εξήγησε ότι «δεν υπάρχει υποχρέωση από κάθε υπουργό να μιλήσει με τους θεσμούς. Δεν υπάρχει πια τρόικα, με τους θεσμούς μιλάει ο Υπουργός Οικονομικών».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News