Ειδήσεις

"Δεν πρόκειται να γίνουμε ξανά δουλοπαροικία χρέους"

Η διασφάλιση επαρκούς ρευστότητας στην εσωτερική αγορά με άμεση άρση των περιορισμών που έχει επιβάλει η ΕΚΤ στον βραχυπρόθεσμο δανεισμό τραπεζών και κράτους, καθώς και η ομαλή ροή φορολογικών εσόδων είναι για τον Γιάνη Βαρουφάκη οι δύο βασικές «απαιτήσεις» για την ομαλή πορεία της χώρας.

Στη συνέντευξή του στο "Εθνος της Κυριακής", ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας, υποστηρίζει ότι «το μνημόνιο ως κείμενο ?αυστηρών? εντολών της τρόικας για αέναη λιτότητα, εσωτερική υποτίμηση και χρηματοπιστωτική ασφυξία δεν υπάρχει πια» και διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι «μπορούν πλέον να ζουν χωρίς τον φόβο των ομαδικών απολύσεων, των συνεχών περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, της παράλογης, καταχρηστικής και άδικης υπερφορολόγησης πάνω σε ανύπαρκτα εισοδήματα ή απαξιωμένα περιουσιακά στοιχεία». Ο κ. Βαρουφάκης «προβλέπει» τι θα γίνει τον Ιούνιο όταν λήξει το τετράμηνο πρόγραμμα, απαντά στους επικριτές του εντός του ΣΥΡΙΖΑ και αποκλείει να φορέσει γραβάτα εάν υπάρξει λύση του χρέους.

Κύριε υπουργέ, έχετε διανύσει ήδη πολλά χιλιόμετρα διαβουλεύσεων και αποφάσεων μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Αρκεί η υψηλή δημοφιλία της νέας κυβέρνησης για να αποφύγετε τις προφανείς δυσκολίες και να μην κατηγορηθείτε σύντομα από τους ψηφοφόρους ότι αθετήσατε κεντρικές προεκλογικές σας υποσχέσεις;

«Η υψηλή δημοφιλία και παλλαϊκή αποδοχή της νέας κυβέρνησης -πέρα από τις βαριές ευθύνες που συνεπάγεται- υποδηλώνει ότι, τουλάχιστον στον πρώτο της μήνα, όχι μόνο δεν αθέτησε υποσχέσεις αλλά μάλλον ξεπέρασε προσδοκίες ακόμη και της πλειοψηφίας εκείνων που δεν ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.

Πάνω απ' όλα, οι Ελληνες πολίτες αναγνωρίζουν πως η κυβέρνησή μας αποκατέστησε την πληγωμένη αξιοπρέπεια της χώρας και επέβαλε τις αρχές της ισοτιμίας και ισηγορίας στις σχέσεις μας με τους εταίρους-δανειστές μας στα πλαίσια της Ευρωζώνης. Εξάλλου, καμία από τις κεντρικές προεκλογικές μας δεσμεύσεις δεν αθετήθηκε. Το μνημόνιο ως κείμενο «αυστηρών» εντολών της τρόικας για αέναη λιτότητα, εσωτερική υποτίμηση και χρηματοπιστωτική ασφυξία δεν υπάρχει πια. Οι πολίτες μπορούν πλέον να ζουν χωρίς τον φόβο των ομαδικών απολύσεων, των συνεχών περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, της παράλογης, καταχρηστικής και άδικης υπερφορολόγησης πάνω σε ανύπαρκτα εισοδήματα ή απαξιωμένα περιουσιακά στοιχεία».

Ποιο είναι για σας το πρώτο κατάλληλο βήμα που θα «κλειδώσει» την ομαλή πορεία προς το κρας τεστ των επόμενων μηνών;

«Το πρώτο σημαντικό βήμα έγινε ήδη με την απόφαση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου και, στη συνέχεια, την έγκριση των προτάσεών μας για μεταρρυθμίσεις απαλλαγμένες από υφεσιογόνα μέτρα, χωρίς μονομερείς ενέργειες που θα είχαν αρνητικό αντίκτυπο στα δημοσιονομικά ή στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Αλλά για να κλειδώσει τη νέα πορεία της χώρας, τουλάχιστον στη μεταβατική περίοδο των επομένων τεσσάρων μηνών, απαιτείται η διασφάλιση επαρκούς ρευστότητας στην εσωτερική αγορά με άμεση άρση των περιορισμών που έχει επιβάλει η ΕΚΤ στον βραχυπρόθεσμο δανεισμό τραπεζών και κράτους, καθώς και η ομαλή ροή φορολογικών εσόδων. Επιμένουμε πως η δέσμευσή μας για την παράταση της δανειακής σύμβασης με το συγκεκριμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που συμφωνήσαμε, αφαιρεί και το τελευταίο νομότυπο επιχείρημα των «θεσμών» της Ευρωζώνης που απαιτούσαν την υπαγωγή μας σε «πρόγραμμα» προκειμένου να άρουν τους περιορισμούς στη χρηματοπιστωτική στήριξη του τραπεζικού μας συστήματος».

Το νέο πρόγραμμα οδηγεί στον Ιούνιο. Εάν σας ζητηθεί να υπογράψετε νέο μνημόνιο, όπως προβλέπουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, θα το κάνετε; Κι αν όχι, τι; Εκλογές, δημοψήφισμα;

«Σας θυμίζω ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης προέβλεπαν ότι θα είχαμε ήδη υπογράψει νέο μνημόνιο στο τελευταίο Eurogroup με χειρότερους μάλιστα όρους από εκείνους που προέβλεπε το περιβόητο mail Χαρδούβελη. Τελικά, το «μνημόνιο» της συμφωνίας που υπογράψαμε όχι μόνο απέκλεισε τα γνωστά μέτρα που η προηγούμενη κυβέρνηση αρνιόταν να εφαρμόσει επί πολλούς μήνες, αλλά και ανέτρεψε οριστικά τη σαθρή «λογική» όλων των μνημονίων της περιόδου 2010-2014 όπως τα υπαγόρευε μια ανάλγητη τρόικα. Δεν υπάρχει λοιπόν η παραμικρή πιθανότητα επανόδου στο καθεστώς δουλοπαροικίας χρέους, όσο και αν η αντιπολίτευση προσπαθεί να το εξωραΐσει προσδοκώντας την τόσο «εύκολη» επιστροφή του».

Ο κ. Τσίπρας είχε «υποσχεθεί» στον κ. Ρέντσι ότι θα φορέσει γραβάτα όταν υπάρξει λύση-ελάφρυνση του χρέους. Θα κάνετε και σεις -και σύντομα- το ίδιο;

«Οι δικές μου ενδυματολογικές προτιμήσεις δεν επιδέχονται γραβάτα ενώ η λύση-ελάφρυνση του χρέους που θα προτείνουμε δεν απαιτεί θυσίες από τους Έλληνες ή τους Ευρωπαίους φορολογούμενους».

Είναι γνωστό ότι δέχεστε ήδη έντονη κριτική από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ - διεφάνη στη μαραθώνια συνεδρίαση. Έχουν άδικο οι βουλευτές που σας επικρίνουν;

«Η μαραθώνια συνεδρίαση της ΚΟ κατέληξε σε τεράστια πλειοψηφία υπέρ της νέας συμφωνίας και της πολιτικής τακτικής που ακολουθήσαμε για να επιτύχουμε έναν τόσο αξιοπρεπή συμβιβασμό. Επειδή ακριβώς διανοηθήκαμε τη ρήξη χωρίς να μπλοφάρουμε, κερδίσαμε νέα ερείσματα και αντιστρέψαμε το κλίμα της κοινής γνώμης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στη συνεδρίαση υπήρξε σεβασμός και εξαντλητικός διάλογος πάνω σε αντικρουόμενες απόψεις, με καλή πίστη και συντροφικότητα. Η επίτευξη κοινής συνισταμένης μετριάζει την «αδικία» κάποιων από τις κριτικές που δεχτήκαμε».

Πηγή: ethnos.gr

Σχόλια