default-image

Ο "Τζιχάντι Τζον" στις επιθέσεις στο μετρό του Λονδίνου το 2005

Κόσμος
Ο "Τζιχάντι Τζον" στις επιθέσεις στο μετρό του Λονδίνου το 2005

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μοχάμεντ Εμουάζι, ο εξτρεμιστής του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) που "πρωταγωνιστούσε" στα βίντεο των αποκεφαλισμών Δυτικών ομήρων (γνωστός στα ΜΜΕ ως "Τζιχάντι Τζον") μπόρεσε να διαφύγει από την Βρετανία και τον έλεγχο των υπηρεσιών.

Όπως αποκαλύπτει ο βρετανικός Observer, ο Μοχάμεντ Εμουάζι, ο δήμιος "Τζιχάντι Τζον" του Ισλαμικού Κράτους, κατάφερε να διαφύγει αν και ήταν μέλος ενός τρομοκρατικού πυρήνα που σχετιζόταν με τη συνωμοσία για τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο (21/7 - λίγο καιρό μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7η Ιουλίου).

Ένα μέλος του δικτύου του Εμουάζι είχε τηλεφωνική επικοινωνία την ημέρα της επίθεσης με τον Χουσεΐν Οσμάν, ο οποίος αργότερα φυλακίστηκε ισόβια για την τοποθέτηση εκρηκτικών στον σταθμό Shepherd's Bush.

Επίσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι υπηρεσίες ασφαλείας γνώριζαν ότι άτομα που συνδέονταν με το δίκτυο ήταν μαζί με τους βομβιστές της 21/7 σε κέντρο εκπαίδευσης στην Κούμπρια ένα χρόνο μετά την απόπειρα.

Οι αποκαλύψεις, οι οποίες περιλαμβάνονται σε δικαστικά έγγραφα που είδαν δημοσιογράφοι της εφημερίδας, εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το πώς ο "Τζιχάντι Τζον" μπόρεσε να αποφύγει την παρακολούθηση, να βγει από τη χώρα το 2013 χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα και να επανεμφανιστεί στη Συρία έναν χρόνο μετά, εξελισσόμενος στον πιο καταζητούμενο τρομοκράτη του κόσμου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News